Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Alkohol v skutočnosti nie je až taký zlý: 5 situácií, kedy sa zmení na liečivého pomocníka!

Alkohol nemusí znamenať nutne len zlo, pri niektorých chorobách pomôže.
Alkohol nemusí znamenať nutne len zlo, pri niektorých chorobách pomôže. (Zdroj: thinkstock.com)

Pohárik dobrého vína, či niečoho ostrejšieho vám môže niekedy pomôcť! O alkohole sa síce hovorí stále ako o metle ľudstva, no predsa len má niečo do seba. Samozrejme, netreba zabudnúť na tú správnu mieru.

Červené víno na srdce

Dobré známe víno je skutočne pre zdravie srdca priam ideálne. Jeden pohárik denne, pričom na farbe vína nezáleží, má liečivé i preventívne účinky hlavne vtedy, ak ide o obehový systém človeka. Údajne je červené lepšie ako biele, keďže má jedno príjemné plus - spomaľuje starnutie buniek. Červené víno obsahuje navyše veľa antioxidantov, ktoré majú preventívne účinky proti rakovine. Ak máte problém s cholesterolom, malé množstvo alkoholu vám pomôže! Pomáha totiž pri tvorbe tzv. "dobrého" cholesterolu, ktorý bráni poškodzovaniu ciev. Ďalšou pozitívnou vlastnosťou je fakt, že upokojuje srdce a udržuje ho zdravé.

Biele víno proti obezite

Ak vás trápia kilá navyše, na alkohol by ste mali zabudnúť kvôli jeho vysokej kalorickej hodnote. Pri suchom bielom víne však môžete spraviť výnimku! Niektorí odborníci tvrdia, že dokonca spaľuje tuky a podporuje trávenie, no treba si dávať veľký pozor na jeho množstvo. Ak to s ním preženiete, môže spôsobiť zvýšenú tvorbu kyselín v žalúdku a bude vám zle.

Ružové víno na kosti

U mnohých žien je obľúbené, no po tomto zistení ho budú milovať ešte viac! Ružové víno pomáha spomaľovať rednutie kostí a pôsobí proti bolestiam kĺbov. Ale pozor, aj v tomto prípade je dôležité mierne množstvo alkoholu.

Tvrdý alkohol proti mŕtvici

Ak chcete predísť mozgovej mŕtvici, v tomto prípade by ste mali siahnuť po niečom ostrejšom! Týka sa to hlavne žien, u ktorých tvrdý alkohol pôsobí ako prevencia. Nielenže pomáha riediť krv, ale zabraňuje aj vzniku zrazenín, ktoré môžu spôsobiť mŕtvicu. Tvrdý alkohol má tiež dezinfekčné účinky a pôsobí proti parazitom. Niektorí si dokonca dajú jeden pohárik aj vtedy, keď majú chrípku či bojujú s angínou. Ak máte pravú domácu pálenku, tým lepšie!

Kvalitný alkohol proti demencii

Možno neuveríte, ale kvalitný alkohol ako dobrá pálenka, whisky alebo gin pomáhajú proti demencii. Keďže malé množstvo alkoholu znižuje riziko chorôb srdca a ciev, pôsobí aj proti spomínanej demencii, keďže tieto ochorenia s ňou úzko súvisia a zvyšujú riziko jej vzniku.

Nezabúdajte, že alkohol je v dnešnej dobe zodpovedný za rôzne zdravotné ťažkosti ako napr. cirhóza pečene. Ak si však doprajeme malé množstvo, možno vás príjemne prekvapia jeho pozitívne účinky! Oslávte dnešný Valentín so svojou polovičkou s pohárikom kvalitného vína v ruke.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9