Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Všetko o sprchovaní, čo ste nevedeli: Prekvapí vás, čo robíte zle!

nepoužívajte pri sprchovaní teplú vodu, môže spôsobiť vysušovanie a začervenanie pokožky.
nepoužívajte pri sprchovaní teplú vodu, môže spôsobiť vysušovanie a začervenanie pokožky. (Zdroj: thinkstock.com)

V súčasnosti si ľudia na svojej čistote dávajú veľmi záležať! Niekedy sa sprchujeme aj dvakrát denne, v sprche strávime viac ako 10 minút a umývame sa horúcou vodou. Je to však správne? Dermatologička vyšla s pravdou von!

Lenivosť v oblasti každodennej hygieny nie je ničím, čo by bolo ľudstvu nevlastné. Človek, ktorý sa nesprchuje každý deň, pri fyzickej aktivite či v lete aj dvakrát denne, sa považuje za špinavého. Dnešný civilizovaný svet jednoducho očakáva, že ľudia by sa mali sprchovať naozaj často. Je to však skutočne nutné?

Nezničte si pokožku!

Pocit čistoty a príjemného pocitu po sprchovaní pozná už každý z nás. Naše póry tak zbavíme nánosov špiny, potu, uvoľníme ich a telo zbavíme prípadného zápachu. A nielen to!

„Okrem toho však sprchou odstránime z povrchu pokožky jej prirodzený lipidový ochranný film. A preto, aj napriek tomu, že z hygienických dôvodov sa sprchovanie odporúča 2x denne, ľuďom so suchou a citlivou pokožkou by mal stačiť jeden očistný rituál,“ upozorňuje dermatologička MUDr. Adriana Tomeková z dermatologicko-laserovej kliniky TOMAR.

V opačnom prípade si doslova ničíte svoju pokožku! Prirodzený lipidový ochranný film sa totiž následne stenčuje, až môže byť úplne odstránený. Používaním mydiel pleť stráca svoju prirodzenú schopnosť regenerácie.

Sprchovací gél Doliva Fitness obsahuje perličky s pantenolom a olivovým olejom, ktoré masírujú pokožku a podporujú jej prekrvenie. Pokožku zanecháva čistú, jemnú a sviežu!

Druhá sprcha bez gélu

Ak ste mali náročný deň, alebo ste vykonávali náročnejšiu fyzickú aktivitu a bez druhej sprchy sa necítite vo svojej koži dobre, je tu riešenie.

„Ak si to situácia vyžaduje, dajte si druhú sprchu napríklad bez sprchového gélu. Krátku a osviežujúcu. Prehnaným sprchovaním vznikajú suché, šupinaté a drsnejšie ložiská na jej povrchu pokožky. Vtedy ju treba po kúpeli či sprche dobre premastiť,“ povedala MUDr. Tomeková.

Ako dlho sa sprchovať a aká by mala byť voda?

Dôležitý je aj čas, ktorý strávite v sprche. Keď už máte kožu na bruškách prstov rozmočenú a zošúverí sa, mali by ste už vyjsť zo sprchy! Pozor aj na teplotu vody.

Odporúčam kratšie sprchovanie do 10 minút a voda by mala byť vlažnejšia. Teplá voda pri dlhodobom pôsobení na koži spôsobuje jej vysušenie a začervenanie. Keď sa spojí vlhko a vrelá voda, vytvárajú sa nepekné rozšírené cievky na tvári aj na nohách,“ varuje odborníčka.

Podľa dermatologičky by sme mali použiť olejové tekuté myslá a suspenzie, ak máme suchú kožu a po kúpeli počkajte pár minút. Po chvíli si jemne utrite pokožku uterákom. Pokožka tak bude dostatočne hydratovaná a oveľa pružnejšia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9