Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Krvný tlak pod kontrolou: Takto si ho správne odmeriate!

Na správne odmeranie krvného tlaku je nutné dodržiavať pár dôležitých zásad!
Na správne odmeranie krvného tlaku je nutné dodržiavať pár dôležitých zásad! (Zdroj: thinkstock.com)

Zvýšený krvný tlak nemusí človek pocítiť. To je dôvod, prečo by ste si mali odmerať krvný tlak doma a nečakať len na lekára. Realitou však je fakt, že väčšina ľudí si ho nevie správne odmerať. Ako na to?

Prečo si merať tlak krvi doma?

Štúdie jednoznačne preukázali, že meranie tlaku krvi v ordinácii lekára nie je dostačujúce. Mnohí pacienti môžu mať u lekára vysoký krvný tlak, zatiaľ čo doma majú nižší. Môže za to tzv. syndróm bieleho plášťa. Väčšina pacientov neradi chodí k lekárovi a pri vstupe do čakárne sa im automaticky rozbúši srdce a dostanú strach. Aj z toho dôvodu by nikto nemal zabúdať na pravidelné meranie krvného tlaku v domácom prostredí, vďaka čomu zistia skutočnú hodnotu krvného tlaku.  

Hodnota tlaku krvi v priebehu dňa kolíše, jeho výšku ovplyvňuje viacero faktorov. Napr. fyzická námaha, stres, rozčúlenie, nervozita, fajčenie a alkohol. Keď si meriate tlak, nemali by ste byť v napätí, báť sa niečoho alebo byť v strese.

Výber tlakomeru

V prvom rade je dôležitý výber prístroja, ktorým si spoľahlivo odmeriate tlak. Zvoľte si merač krvného tlaku so správnou veľkosťou manžety alebo si vyberte tlakomer s univerzálnou manžetou pre normálnu aj silnú pažu. Podľa Európskej spoločnosti pre hypertenziu by ste si mali pravidelne merať krvný tlak klinicky overenými tlakomermi. Spočiatku odporúča 7-denné meranie, dvakrát ráno a dvakrát večer. Potom by malo nasledovať jedno až dve merania počas týždňa.

Príprava na meranie

Veľmi dôležité je, aby ste boli uvoľnení a nachádzali sa v tichej miestnosti s primeranou teplotou. Mali by ste sedieť a nerozprávať. Najmenej 30 minút pred meraním nič nejedzte, nefajčite, nepite alkohol, ani kávu. Jedine tak budú namerané hodnoty spoľahlivé.  

Umiestnenie manžety na ruku

Následne manžetu tlakomeru upevnite na ruku suchým zipsom cca 1-2 cm nad lakťovú jamku. Medzi manžetou a pažou by mal byť priestor maximálne na jeden prst. Pri umiestnení manžety majte predlaktie voľne opreté o stôl. Manžeta by mala byť na úrovni srdca. Na ruke by ste pritom nemali mať žiadne sťahujúce oblečenie. Hadička z manžety smeruje k lakťovej jamke. Počas merania majte ruku mierne zohnutú v lakti, nedvíhajte ju a nehýbte ňou. Keď máte manžetu upevnenú na ruke, stlačte Štart. Následne sa manžeta nafúkne a potom pomaly sfúkne.

Ako často merať tlak?

Merajte si krvný tlak 3-krát. Smerodajný je priemer z 2. a 3. merania. Medzi meraniami počkajte min. 2-3 minúty. Hodnoty si zapisujte a sledujte dlhodobý trend. Ak si nameriate jednu vyššiu alebo nižšiu hodnotu tlaku krvi, ešte nie je čas na paniku.  

Merač na zápästie

Postup je rovnaký ako v prípade tlakomeru na pažu. Posaďte sa, uvoľnite sa a nerozprávajte. Umiestnite manžetu asi 2,5 cm nad zápästie tak, aby ste mali displej na bočnej strane zápästia. Položte ruku na hrudník, zápästie je na úrovni srdca. Stlačte Štart, manžeta sa nafúkne a potom sfúkne.

Kedy možno hovoriť o vysokom krvnom tlaku? Prečítajte si na Vyšetrení, kedy ste v ohrození!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9