Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Umývate si vlasy každý deň? Pravda o tom, či si tým neškodíte!

Časté umývanie vlasom neškodí, pozor však na výber šampónu.
Časté umývanie vlasom neškodí, pozor však na výber šampónu. (Zdroj: thinkstock.com)

Kto by nemal rád pocit krajšieho vzhľadu, keď má umyté vlasy s krásnym objemom a jedinečným leskom? Často však práve tento pocit zvádza k šampónovaniu deň čo deň. Je to skutočne potrebné? Neškodí každodenné umývanie našim vlasom?

Dôležitý je výber produktu

Ako často si vlasy umývať je veľmi individuálne. Niekoho trápia vlasy, ktoré sú už po jednom dni mastné, u iných naberajú mastnejší look až po piatich dňoch. Vo všeobecnosti sa neodporúča si vlasy každý deň šampónovať, ak to nie je naozaj nutné. Napr. pri nadmernom znečistení, používaní prilby či každodennom športe je samozrejme potrebné ich každodenné umývanie. Najlepšie je však použiť šampón každý druhý až tretí deň.

Ak si vyberiete šampón, ktorý je priamo určený na časté používanie bez obsahu detergentov a s vyrovnaným Ph faktorom, vďaka ktorému nebude na pokožke vytvárať kyslé ani zásadité prostredie, každodenné umývanie vlasov by vám nemalo uškodiť. Dajte však prednosť jemnejším prírodným šampónom, ktoré produkujú menej peny a majú väčší čistiaci efekt.

Na druhej strane máte aj iné možnosti, vďaka ktorým môžu ostať vaše vlasy dlhšie čisté a svieže bez použitia šampónu!

Šikovný styling, menej šampónu

Vlasy udržuje dlhšiu dobu svieže dôkladný výber vlasových prípravkov. Stylingové produkty väčšinou obsahujú alkohol, preto pôsobia proti mastnému vzhľadu vlasov. Navyše, dokážu ich nadvihnúť od pokožky hlavy. Ak máte ofinu, veľmi dobre viete, že tá ako prvá pôsobí mastne. Môže vám pomôcť tupírovanie, vďaka ktorému si vlasy držia odstup od mastnej pokožky hlavy, preto vydržia dlhšie svieže medzi jednotlivými umytiami šampónom. Pozor však na veľké množstvo stylingových produktov, ktoré môže vaše vlasy len zaťažiť!

Veľmi dôležité je udržiavať stylingové nástroje čisté. Občas z nich odstráňte zvyšky mazu či stylingových produktov. V opačnom prípade môžu zachytené zvyšky v stylingových nástrojoch viesť k nepoddajným vlasom. Preto kefu na vlasy a hrebene pravidelne čistite každý týždeň v šampónovom kúpeli.

Krásne vlasy bez šampónovania

Máte vlasy v blízkosti pokožky hlavy mastné, ale zvyšné vyzerajú výborne? To ešte nie je dôvod na ich šampónovanie! Nezabúdajte na suché šampóny, vďaka ktorým budete mať vlasy krásne a čisté bez pocitu mastnoty. Vo vzdialenosti 30 cm si nasprejujte mierne množstvo suchého šampónu na pokožku hlavy. Prstami si šampón potom vmasírujte do pokožky a ku korienkom vlasov. Po 2 minútach pôsobenia si šampón poriadne vyčešte z vlasov, najlepšie kefou na vlasy s prírodnými štetinami. Perfektné vlasy sú na svete a nepotrebujete si k tomu umyť vlasy! Niektorí dokonca používajú detský púder ako suchý šampón. Menšie množstvo si jednoducho vmasírujú do pokožky hlavy a pocit mastnoty je preč.

Ďalšie triky

Ak si nechcete umývať vlasy každý deň, alternatívou môže byť aj účes. Dlhé vlasy sa môžu zaobísť bez šampónovania vlasov každý deň, ak si ich začešete a zopnete do nízkeho copu alebo vysokého drdola na temene hlavy. V prípade kratších vlasov môžete využiť výhody stylingového gélu. Naneste menšie množstvo tohto gélu a začešte si vlasy smerom dozadu na chlapčenský účes.

Odborníčka na starostlivosť o vlasy z Miami heather Woolery-Lloyd tvrdí, že čím máte vlasy dlhšie, hustejšie a kučeravejšie, tým dlhšie môžu ostať bez umývania. Oleje sa z pokožky hlavy nedostanú na celú dĺžku vlasov, takže vlasy sú suchšie a vyžadujú si menej časté šampónovanie.

Prípravky z kuchyne

Podnikateľka z Londýna Bogna McAndrewová už skončila s častým šampónovaním vlasov. Už šesť týždňov nepoužila šampón. Vybrala si inú alternatívu.

„Milujem svoje vlasy! Kedysi som nevedela, že sa dá šampón nahradiť aj niečím iným, čo by ich tiež mohlo vyčistiť,“ priznala sa Bogna McAndrewová.

V súčasnosti používa jedlú sódu s vodou, ktorú si vmasíruje do vlasovej pokožky raz týždenne. Dokonca používa aj pivo, ktoré je vynikajúce na lesk vlasov a tiež citrónovú šťavu.

Máte aj vy nejaké triky, ktorými si udržiavate krásne čisté vlasy?

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9