Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pripravte sa na rizikový víkend: Kvôli tomuto bude trpieť naše telo!

Pre niektorých bude tento víkend ťažký.
Pre niektorých bude tento víkend ťažký.

Máme tu ťažký víkend! Zatiaľ čo mnohí sa tešia na odpočinok, pre iných znamená záťaž a nadmerný stres. Dnes nás totiž čaká druhé kolo prezidentských volieb a aby toho nebolo málo, niektorí sa budú musieť zmieriť so zmenou zimného času na letný!

Stres z volieb

Ide do tuhého! Čaká nás druhé kolo prezidentských volieb. Mnohí sú v očakávaní, kto sa stane našim prezidentom. Zatiaľ čo ostatní nad tým len mávnu rukou, iní sú v napätí, aby dostala do rúk vládu nad celým Slovenskom tá správna osoba.

Mnoho ľudí prežíva voľby ťažšie, ako by ste si mysleli. Úzkosť, panika, tréma, pocity stiahnutého hrdla a silné búšenie srdca sú príznakmi, ktorými trpia. V zahraničí, predovšetkým v USA, je dokonca známy termín opisujúci stav, ktorým ľudia trpia práve počas prezidentských volieb. Pod skratkou PESD (Presidential Election Stress Disorde) sa skrýva stresový syndróm z prezidentských volieb.

Podľa portálu Licensedmentalhealthcounselor.org sú niektorí ponorení do volieb až príliš. Sú doslova prilepení na televízii a sledujú politické diskusie, čítajú články na internete, kde sú súčasťou každej búrlivej diskusie o prezidentských kandidátoch, na sociálnej sieti dávajú rozhorčené statusy, aby voľby nevyhral nesprávny človek, stále o tom hovoria alebo premýšľajú... Jednoducho trpia stresovým syndrómom (PESD).

Ako sa zbaviť stresu?

Proti tomu sa dá bojovať jediným spôsobom. Vypnúť televíziu a odpojiť sa od internetu, kde sme bombardovaní reklamnými kampaňami. Najlepšie bude, ak sa zameriate len na seba. Robte len to, čo vás baví, stretnite sa s rodinou a kamarátmi, jednoducho urobte všetko pre to, aby ste zamestnali svoju myseľ. Tak nebudete mať čas myslieť na to, ako dopadnú prezidentské voľby...

Zmena času

Aby toho nebolo málo, okrem prezidentských volieb nás čaká zmena zimného času na letný. V nedeľu (30.3.) si preto pospíme o hodinu menej. Kým niektorí túto skutočnosť ani nezaregistrujú, pre mnohých je prispôsobenie sa týmto zmenám nepríjemné. Navyše v kombinácii so začiatkom nového pracovného týždňa predstavujú zvýšené riziko úrazov či dopravných nehôd.

Pre ľudský organizmus je zmena času doslova šok. V dôsledku prechodu na letný čas sa u ľudí objavujú často poruchy spánku, depresívne nálady či zvýšená nervozita. Práve v tomto období pribúdajú infarkty. Keďže sa skráti spánok o hodinu, niektorí to pocítia aj napriek skoršiemu líhaniu do postele. Telo jednoducho nedokáže zaspať a prevaľujete sa zo strany na stranu.

Podľa odborníkov trvá telu približne jeden týždeň, kým sa dokáže adaptovať na časovú zmenu. Každý organizmus je však iný a zmeny vníma odlišne. Preto niektorí počas zmeny času majú problémy sústrediť sa, chodiť do práce či do školy. Jednoducho trpia. Zmena času má dokonca vplyv aj na psychické problémy. Avšak predovšetkým pre tých, u ktorých sú tieto problémy diagnostikované.

Problémy s posunom môžu mať hlavne diabetici a srdciari. Spôsobuje u nich rozkolísaný tlak a bolesť hlavy.

Čo môže spôsobiť časový posun?

  • Úrazy na pracovisku.
  • Infarkty.
  • Zvýšený počet samovrážd.
  • Dopravné nehody.

Vplýva na vodičské zručnosti

Jeden z desiatich vodičov priznal, že aspoň raz za volantom zaspal a až štvrtine z nich sa počas jazdy driemalo. V roku 2013 sa počet dopravných nehôd po zmene zimného času na letný zvýšil o viac ako tretinu.

Fakt, že zmena času má reálny dosah na vodičské zručnosti, dokazujú štatistiky.

"Allianz – Slovenská poisťovňa registrovala 2. apríla 2013, teda v prvý pracovný deň po zmene času, nárast počtu poistných udalostí v zákonnom i havarijnom poistení o viac ako 36 percent oproti mesačnému priemeru. Podobná situácia nastala aj rok predtým. V roku 2012 zaznamenala poisťovňa o 28 percent viac dopravných nehôd na našich cestách," doplnila Lucia Muthová zo spoločnosti Allianz - SP.

Takto odstránite stres

  • Pripravte sa na zmenu času dopredu postupným posunom spánku.
  • Ak patríte medzi citlivých ľudí, vezmite si radšej dovolenku. Tak budete mať čas na adaptáciu.
  • Beriete pravidelne lieky? Pri zmene času si ich dávkujte postupne. Nie naraz o hodinu!
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9