Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ostaňte radšej doma: Deväť dôvodov, prečo nechodiť k lekárovi

V niektorých prípadoch môžete vynechať návštevu u lekára.
V niektorých prípadoch môžete vynechať návštevu u lekára. (Zdroj: photl.com)

Pre pacientov je pohodlné zájsť k lekárovi, „hodiť“ naň svoj problém, požiadať o o vyliečenie a odísť domov s predpísanými liekmi. Takisto aj pre lekárov je to veľmi jednoduchý spôsob. Aj keď vám lekár môže pomôcť, vo väčšine prípadov sa dajú zdravotné problémy aj inak riešiť ako len liekmi. Oveľa bezpečnejšími a telu prirodzenými spôsobmi. Pozrite si 9 dôvodov, prečo nenavštíviť lekára.



1. Stery z krčka maternice

Výbornou prevenciou proti rakovine sú pravidelné stery z krčka maternice. Avšak nie každý rok! Ster by sa mal robiť len raz za tri roky. Ak sa robí častejšie alebo sa začne pred 21. rokom života, je tu zvýšená šanca zistenia ľudského papiloma vírusu (HPV) a s ním súvisiacich lézií. Je dokázané, že takéto prehliadky na rakovinu kŕčka maternice vykonávané častejšie ako raz ročne neodhalia viac prípadov rakoviny.

Väčšina lekárov však má už zabehnutý zvyk robiť svojim pacientkam stery každý rok. Majú totiž obavy, že by po troch rokoch neprišli. Aj preto sú súčasťou gynekologických prehliadok, ktoré musia pacientky povinne absolvovať raz za rok, ak chcú užívať antikoncepciu.

2. Mamogramy

Počas vyšetrenia mamogramom môže mať pacientka nepríjemné pocity ako dôsledok stlačenia prsníka. Navyše, negatívny výsledok neznamená vždy, že rakovina nie je prítomná. Dokonca jedna analýza ukázala, že mamogramy majú len 13 percentnú šancu zachránenia života ženy. Môžu zistiť aj nádory, ktoré nie sú pre ženu nebezpečné. Pri tejto metóde sa používa ionizujúce žiarenie, ktoré samo o sebe môže prispieť k vzniku a rozvoju rakoviny.

3. Chrípka a prechladnutie

Je nezmysel užívať antibiotiká na prechladnutie a chrípku. Keďže je predpisovanie liekov už zaužívané, je veľmi pravdepodobné, že nakoniec od lekára odídete s liekom, ktorý vlastne ani nepotrebujete. Zamerajte sa skôr na spánok, cvičenie, vitamín D a výživu.

4. Cholesterol

Vysoká hladina cholesterolu a strava bohatá na tuky ne sú dôvodom chorôb srdca. Bohužiaľ, niektorí lekári o tom nemajú poňatia. Ak pôjdete k lekárovi, tí vám s pravdepodobnosťou povedia, aby ste užívali kyselinu saliciovú alebo iné statíny a nejedli nasýtené tuky. Aj keď vám statíny dokážu znížiť hladinu cholesterolu v krvi, keby ste ich nebrali, nič sa nedeje. Nepredĺžia vám totiž život. Práve naopak. Môžu prispieť k zhoršeniu, keďže ničia svaly, zaťažujú pečeň, obličky a tiež funkciu srdca. Najlepšie je dodržiavať zásady zdravého životného štýlu, ktoré zahŕňajú konzumáciu nasýtených tukov.

5. Depresia

V USA sú najpredpisovateľnejšími liekmi antidepresíva. Ako je potom možné, že každý dvadsiaty Američam trpí depresiou? Výskumy odhalili, že antidepresíva nie sú o nič viac účinné ako cukrové pilulky. Navyše, majú množstvo vedľajších nežiaducich účinkov. Je však množstvo iných bezpečnejších liečebných metód, ktoré sa nevyužívajú. Patrí sem cvičenie, vitamín D a výživa.

6. Vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak je nebezpečný, môže viesť k rozvoju chorôb srdca či k infarktu. Mnoho lekárov vám predpíše naň nejaký liek, pričom nepovedia, že sú aj iné možnosti liečby. Krvný tlak znížite spoľahlivo aj pomocou správne zostaveného jedálnička, odbúraním stresu a cvičením. Výborný je aj horčík, aminokyselina L-Arginin a vitamíny skupiny B.

7. PSA testy pre rakovinu prostaty

Nielenže ukážu málo, ale môžu mať i falošné pozitívne výsledky. Tie vedú zbytočne k biopsii, ktorá predstavuje riziko zanesenia infekcie. Podobne ako u mamogramov, aj kvôli PSA testom môžete podstúpiť zbytočnú liečbu. Stali sa prostriedkami na predaj ďalších „služieb“.

8. Lieky na predpis vás môžu zabiť

Je dokázané, že počet úmrtí z nesprávne predpísaných liekov je vyšší, ako počet obetí dopravných nehôd. Mnohé z nich majú množstvo vedľajších účinkov, ktoré nie sú najpríjemnejšie. Nechodievate k lekárovi zakaždým, keď máte čo i len najmenší zdravotný problém. Takmer každá návšteva lekára sa totiž končí predpísaným liekom. A pri tom stačí napr. len upraviť stravu.

9. Doktor vám nemusí hovoriť pravdu

Ruku na srdce – dôverujete svojmu lekárovi? Väčšina z vás povie áno. No prekvapí vás štatistika, ktorá ukázala, že 10 percent lekárov priamo klamalo svojím pacientom a 30 percent im nepovedalo o svojej chybe. Aby toho nebolo málo, až 40 percent lekárov si myslí, že by mali pred svojimi pacientmi zatajiť vzťahy s farmaceutickými firmami.

Je vždy na vás, či zvolíte menej invazívnu liečbu, vďaka ktorej sa vaše telo prirodzeným spôsobom vylieči alebo či navštívite lekára. Ak si napriek uvedeným dôvodom vyberiete lekára, vždy sa ho dôkladne radšej na všetko spýtajte.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9