Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čo sa nami môže spraviť zima? Neskutočné, ako sa organizmus správa počas chladu!

Ženy majú citlivejší organizmus, preto im skôr začne byť zima v chladnom počasí ako mužom.
Ženy majú citlivejší organizmus, preto im skôr začne byť zima v chladnom počasí ako mužom. (Zdroj: thinkstock.com)

Ak je organizmus vystavený výrazne nižšej teplote, než je teplota tela, začína sa doslova boj! Predstavuje veľkú záťaž, kedy sa v tele aktivujú rôzne procesy, ktorými sa telo snaží vysporiadať so zimou.

Ženy prežívajú mrazy horšie

Telo ženy sa skladá približne z 25 percent svalov a rovnakého množstva tuku a telo muža tvorí v priemere 40 percent svalov a iba 15 percent tuku. Aj keď tuk môže teplo izolovať, nevyrobí ho na rozdiel od svalov. Z toho dôvodu budú počas tuhej zimy drkotať zubami viac ženy ako muži, ktoré majú menej svalov. Navyše, ženy majú tenšiu kožu ako muži. V chlade sa krvné vlásočnice zúžia a koža je slabo prekrvená. K tomuto stavu dôjde skôr pri tenšej koži. Keď je telo ženy vystavené mrazom, povrch tela je približne o tri stupne chladnejší ako u muža.

Kto je ohrozený?

Mrazy sú nebezpečné hlavne pre deti, ľudí so zvýšeným krvným tlakom a u kardiakov. Keď sa pacienti so srdcovými problémami nadýchnu ľadového vzduchu, pľúcne komôrky sa stiahnu, čím sa môže poškodiť krvný obeh. Kardiaci by mali obmedziť pobyt počas chladného počasia na minimum a dávať si pozor na prechody z vyhriateho prostredia na mráz. Nebezpečná je treskúca zima aj pre malé deti a dojčatá.

Čo sa deje s našim telom?

- 1 stupeň Celzia

Cievy vedú do končatín menej tepla, preto vzniká tzv. husia koža. Takáto zima už privedie do pohybu kostrové svalstvo. Človek začne drkotať zubami a triasť sa od zimy.


Mokré vlasy v zime? Tento zvyk z leta by sme mali rozhodne prehodnotiť!


- 4 stupne Celzia

Dochádza k stiahnutiu ciev, čo má za následok zlé prekrvenie. Pozor na uši, nos, tvár, bradu a prsty na rukách a na nohách.

Viacerí odborníci sa zhodujú, že omrzliny môžu vznikať už pri teplote mínus štyri stupne Celzia, pričom to závisí od sily vetra a odolnosti každého človeka. Ohrozené sú najmä malé deti. Bábätká do prvého roku by v mrazoch nemali radšej vychádzať von.

- 7 stupňov Celzia

Mráz pod sedem stupňov Celzia ohrozuje pokožku a sliznice malých detí. Vysušuje ich a dráždi a tým oslabuje proti prípadnej infekcii. Dokonca to platí aj pre niektorých dospelých. Pozor by si mali dávať hlavne ľudia s chorým srdcom. Horšie sa im prekrvujú cievy, majú horšiu tepelnú reguláciu a sú náchylnejší na omrzliny.

- 10 stupňov Celzia

Mráz môže spôsobiť nebezpečné omrzliny, ktoré spoznáte podľa zblednutia pokožky. Nechránené tkanivá vám postupne odumierajú, cievy sú stiahnuté a nedochádza k presunu živín a energie.

- 15 stupňov Celzia

Dochádza k vážnemu stavu. Krvný tlak klesá a kvôli zlému zásobovaniu mozgu kyslíkom dochádza k vzniku halucinácií.

- 20 stupňov Celzia

Telo sa snaží s mrazmi bojovať zo všetkých síl. Dýchanie sa postupne spomaľuje, čo sa týka dokonca aj srdcovej činnosti.

- 25 stupňov Celzia

Človek má veľké problémy sa nadýchnuť. Keď teplota vzduchu dosiahne -30 stupňov Celzia, môže prísť stav bezvedomia.

- 40 stupňov Celzia

Pri tejto teplote už človeku zlyhávajú telesné orgány. Ak nie je pred mrazom chránený, postupne umiera.

Čítajte tiež: Ochránia pred krutou zimou: O pančuchy by ste sa mali starať, inak vám hrozí toto!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9