Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ženy, neodhadzujte vrchný diel plaviek: Toto sa stane, ak sa budete opaľovať hore bez!

Opaľovanie hore bez nie je práve najzdravšie!
Opaľovanie hore bez nie je práve najzdravšie! (Zdroj: profimedia.sk)

Cez leto chcú byť ženy pekne a rovnomerne opálené. Najlepšie na celom tele i v oblasti pŕs. Dnes sa už nehanbia a nepovažujú to za niečo zlé ako tomu bolo v minulosti. Mali by však myslieť na to, že pokožka v oblasti pŕs je iná ako na ostatnom tele!

Aj keď má slnečné žiarenie do určitej miery priaznivý vplyv na pokožku, treba myslieť na to, že na prsiach je veľmi citlivá a jemná a podkožný tuk má inú štruktúru ako na ostatných častiach tela. Neodhadzujte preto plavkovú podprsenku, keď idete k vode! Ani neviete, ako tým ohrozujete svoje zdravie!

Slnečné žiarenie podporuje vznik a ukladanie vitamínu D, ktorý je potrebný pre rast a regeneráciu kostného a spojivového tkaniva v tele. Taktiež stimuluje fungovanie žliaz s vnútornou sekréciou (napr. štítna žľaza, vaječníky, hypofýzy) a normalizáciou metabolických procesov. Pôsobí ako stimulant produkcie melanínu v koži.

Vyššie riziko melanómu i tumoru

Rovnako však môže byť pre vaše telo škodlivé. Vystavenie pokožky slnečným lúčom, ktorá nie je chránená, prispieva k tvorbe melanómu – zhubného nádoru buniek tvoriacich melanín, melanocyty. Ženy, ktoré sa opaľujú bez podprsenky, majú vyššie riziko získania melanómu v koži, kde sa nachádzajú mliečne žľazy.

Slnečné lúče ľahko zasiahnu prsné tkanivo a žľazy. Dôkazom je fakt, že v oblasti pŕs sa ľahšie tvoria vrásky, koža stráca elasticitu a vznikajú pigmentové škvrny, ako na ostatných častiach tela. Najväčšie škody preto spôsobuje slnečné žiarenie v tkanivách prsnej žľazy. Hormonálna rovnováha estrogénu a progesterónu je narušená a korelácia medzi tkanivami prsnej žľazy je v ohrození. V dôsledku toho môžu účinky slnečného žiarenia vyvolať vývoj proliferatívnych zmien (rozmnožovanie buniek, rastúci tumor).

Štatistiky hovoria svoje

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je až 32-tisíc osôb s diagnózou malígneho melanómu v Spojených štátoch každý rok. Z toho približne 6 800 osôb ročne zomrie. Asi 23% melanómov sú spôsobené nadmerným slnením na Novom Zélande. Svetový rekord v úmrtnosti žien v dôsledku rakoviny prsníka drží Rusko. Od roku 1980 došlo až k 50 % nárastu počtu nových prípadov rakoviny prsníka.

Rozmyslite si to

Ak máte radi slnko a pláže, odporúčame vám navštevovať pravidelne odborného lekára, ktorý sa zaoberá ochorením prsnej žľazy. Taktiež by ste si mali oblasť pŕs natierať krémom s najvyšším faktorom a vyhýbať sa slnku medzi 11:00 – 15:00.

Dobre si rozmyslite, či sa budete chcieť opaľovať hore bez. Nielenže to nie je dobré pre vaše zdravie, ale v niektorých krajinách, kde tomu tunajší obyvatelia neholdujú, by ste za to mohli mať problémy (Turecko, Portugalsko, Thajsko a pod).

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9