Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Odborníčka radí: Ako si správne vybrať slnečné okuliare?

Dbajte na správny výber slnečných okuliarov, môže vám to zachrániť zrak.
Dbajte na správny výber slnečných okuliarov, môže vám to zachrániť zrak.

Slnečné okuliare nie sú len imidžovým doplnkom. Mali by chrániť zdravie vašich očí a citlivú pokožku okolo nich. Slnečné žiarenie totiž môže ľahko poškodiť zrak, dokonca môžete dočasne oslepnúť. Dôležité je preto vybrať si tie slnečné okuliare, ktoré vám dokážu poskytnúť účinnú ochranu pred agresívnym slnkom. Či ste na horách, pri mori či len na prechádzke, vždy by mali byť neodmysliteľnou súčasťou vašej výbavy.

Citliví sú ľudia s dioptriami

Na slnečné žiarenie a svetlo sú vo všeobecnosti citlivejší ľudia s mínusovými dioptriami a so svetlou (napr. modrou) dúhovkou. Bývajú svetloplachejší, výraznejšie reagujú na ostré svetlo. Okuliare by mali nosiť vždy za jasného slnka, zlepšuje im to pohodlie. U ostatných platí – slnečné okuliare si nasaďte vždy za  slnečného počasia, a to v ktoromkoľvek ročnom období,“ radí očná lekárka a mikrochirurgička Očnej kliniky NeoVízia MUDr. Miriam Záhorcová.

Chránené by mali byť i deti

Pred slnečným žiarením by mali byť chránené aj deti, ktoré majú citlivú pokožku. U najmenších pomôže strieška na kočíku, u väčších čiapka či slnečné okuliare.

Bábätkám je dobré pritieňovať strieškou alebo slnečníkom na kočiar. Deťom, ktoré už zvládnu sedieť či spraviť prvé krôčky zakryte tvár aspoň čiapkou so šiltom. Ostatné deti by mali nosiť slnečné okuliare vždy za slnečného počasia,  pre tie najmenšie dostať kúpiť aj slnečné okuliare na gumičku,“ upozorňuje MUDr. Miriam Záhorcová.   

Slnečné okuliare pri mori i na horách?

Je jedno, či ste na horách alebo ste sa vybrali do destinácie, kde si užívate dovolenkový čas pri mori. V oboch prípadoch by ste nemali zabúdať na slnečné okuliare. Mnohí to podceňujú hlavne vtedy, ak sa vyberú do hôr. Podľa odborníčky je slnečná ochrana dôležitá, inak vám hrozí dočasná slepota.

V očnom lekárstve poznáme ochorenie z vysokej intenzity svetla, môže spôsobiť dočasnú slepotu. Preto dbajme na kvalitné slnečné okuliare vždy pri intenzívnom rozptýlenom slnečnom svetle s intenzívnym jasom - a to je najčastejšie práve pri mori a na horách.“

Ako postupovať pri výbere?

Výzor okuliarov (tvar, veľkosť a materiál)

Základným pravidlom pri výbere slnečných okuliarov je čím väčšie, tým lepšie. Mali by totiž pokrývať celú veľkosť oka. Módne výstrelky maličkých rozmerov neposkytujú dostatočnú ochranu. Z materiálov je najvhodnejší tvrdený plast alebo sklo. Zabráni poškrabaniu a deformáciám.

UV filter

Dôležité je zapamätať si číslo 400 nanometrov. UV filter s touto vlnovou dĺžkou poskytuje štandardný 100% systém ochrany. Neprepúšťa ultrafialové svetlo rizikovej vlnovej dĺžky. Ak chcete zistiť, či majú vaše okuliare skutočne UV ochranu, akú uvádzajú, nechajte si ich premerať v očnej optike.

Priepustnosť svetla

Pri výbere je tiež dôležitá správna priepustnosť svetla slnečných skiel. Myslíte si, že čím tmavšie sú okuliare, tým lepšiu ochranu vám poskytnú pred žiarením? Omyl! Aj číre dioptrické sklá môžu obsahovať UV filter a naše oko chrániť. Na horách a pri mori môžete použiť vyššiu kategóriu.

Kategória 0 - Bezfarebný alebo veľmi svetlý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 80 – 100%).

Kategória 1 – Svetlý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 43 – 80 %).

Kategória 2 – Stredne tmavý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 18 – 43 %).

Kategória 3 –Tmavý filter, vhodný na bežné nosenie (priepustnosť viditeľného žiarenia 8 – 18 %).

Kategória 4 – Veľmi tmavý filter, vhodný k moru a do hôr, ale nevhodný na šoférovanie, skresľuje vnímanie farieb (priepustnosť viditeľného žiarenia 3 – 8%).

Farba skiel

Na trhu máme množstvo slnečných okuliarov s rôznymi farbami skiel. Dávajte si pozor pri ich výbere, nie je totiž vhodné ich nosiť ich za každých okolností.

Modrá – Je nevhodná na šoférovanie. Znižuje intenzitu vnímania červenej a zelenej farby. Toto zafarbenie skla sa neodporúča krátkozrakým ľuďom.

Sivá a hnedá – Tieto farby sú ideálne farby za volant. Na šoférovanie sú vynikajúce slnečné okuliare s polarizačným efektom – znižujú množstvo odrazeného svetla do oka, a tým zabraňujú oslňovaniu.

Žltá a oranžová – Sú vhodné do hmly a na šport. Zlepšujú rozlišovaciu schopnosť v hmle.

Ostatné farby - Nemajú výraznejší vplyv na kvalitu videnia. 

Čo môže spôsobiť slnečné žiarenie so zrakom?

„Na jasnom slnku by si mali slnečnými okuliarmi chrániť zrak skutočne všetci. Slnečné žiarenie môže totiž oku spôsobiť viaceré problémy. Môže byť príčinou suchého oka, vyvolať zápalové reakcie na viečkach, spojovkách, rohovke či trvale poškodiť sietnicu vo vnútri oka. Priamym či nepriamym pozorovaním slnka či pohybom na slnku bez slnečných okuliarov sa môže v oku dokonca zvýšiť dokonca teplota," upozorňuje MUDr. Záhorcová.

Ako ďalej lekárka dodala, miera poškodenia oka závisí od doby vystavenia oka slnečnému žiareniu, od intenzity slnečného žiarenie a od šírky vašej zrenice. Dokonca aj lieky môžu prispieť k poškodeniu oka.

"Zvyšovať riziko poškodenia oka slnečným žiarením môžu aj lieky, ktoré zvyšujú citlivosť na slnko (niektoré druhy antibiotík, či niektoré lieky proti alergii). Poškodenie slnečným žiarením môže byť dočasné (liečiteľné) alebo trvalé. Trvalé následky vznikajú poškodením sietnice a najmä žltej škvrny, ktorá zodpovedá za najostrejšie videnie,“ povedala na záver MUDr. Záhorcová.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9