Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Brzdí vás strach a hanba? Návšteva u urológa vás môže zachrániť

Nebojte sa urologického vyšetrenia, môže vám zachrániť život.
Nebojte sa urologického vyšetrenia, môže vám zachrániť život.

Urológia je lekársky odbor, ktorý sa zameriava predovšetkým na diagnostiku a liečbu ochorení močového ústrojenstva a mužských pohlavných orgánov. Urológ zrejme nie je u mužov veľmi obľúbeným lekárom, pacienti sa hanbia a odkladajú návštevu, čo však môže mať nezvratné následky v ich zdravotnom stave.

Najčastejšie príčiny návštev urologickej ambulancie

Infekcie močových ciest

Infekcie urogenitálneho traktu sú druhou príčinou infekcie v tele. U žien je riziko opakovaných infekcií 9-krát častejšie ako u mužov. Takéto infekcie sú príčinou častých zápalových ochorení obličiek, močového mechúra, močovej trubice, prostaty u mužov a tiež vzniku obličkových kameňov u pacientov.

Vznik kameňov v močových cestách

Na toto ochorenie trpí približne 1% populácie, pričom zo všetkých urologických ochorení je to asi jedna tretina. Najčastejšie postihuje chorých v produktívnom veku. Závažnosť tohto ochorenia spočíva v početných komplikáciách, ktoré pri neliečení môžu viesť až k poškodeniu obličiek v rôznom rozsahu.

Zväčšenie prostaty

Je najčastejším ochorením prostaty, ktorým po päťdesiatom roku života trpí takmer polovica mužov. Toto ochorenie spôsobuje poruchy močenia, ktoré môžu bez príslušnej liečby viesť až k poškodeniu močového mechúra a obličiek.

Rakovina prostaty

Je tretím najčastejšie sa vyskytujúcim zhubným nádorom u mužov a najčastejším urologickým nádorom vôbec. Týmto zákerným ochorením trpí 30 % až 50 % mužov starších ako 50 rokov. Prvé príznaky ochorenia sú prakticky totožné s príznakmi nezhubných ochorení prostaty (zápaly a zväčšenia prostaty), čo veľakrát vedie k podceňovaniu možnej prítomnosti zhubného ochorenia a neskorej diagnóze. Základom úspechu liečby tohto ochorenia je jeho včasné odhalenie v bezpríznakovom alebo počiatočnom štádiu.

Nádory obličiek, močového mechúra a prostaty

Zhubné nádory močového mechúra sa vyskytujú v každom veku, najčastejšie u mužov starších ako 55 rokov a žien starších ako 40 rokov. Čo sa týka obličiek, nádory sa vyskytujú najčastejšie v strednom veku a u starších ľudí. Prvým a jediným príznakom tohto ochorenia je prítomnosť krvi v moči, ktorá sa zisťuje chemickým rozborom moču.

Zhubné nádory prostaty a výskyt rakoviny prostaty majú stúpajúci trend. Za posledných 15 rokov sa počet ochorení strojnásobil.

Kedy ísť za urológom?

Navštívte urologickú ambulanciu pri ťažkostiach ako:

  • Výskyt krvi alebo spermy v moči.
  • Ťažkosti s močením.
  • Abnormálny nález v oblasti vonkajšieho genitálu mužov.
  • Bolesť v bedrách (možný zápal v oblasti obličiek), v podbrušku.
  • Poruchy erekcie.

Ako sa pripraviť na vyšetrenie?

Na vyšetrenie nie je nutné sa špeciálne pripravovať, ak však bude nutné odobrať moč, je vhodné sa dohodnúť s lekárom, moč priniesť alebo sa odoberie priamo na pracovisku.

Ako prebieha?

Pacient pri vyšetrení absolvuje:

  • Podrobnú anamnézu, lekár sa s pacientom porozpráva o konkrétnych zdravotných ťažkostiach a problémoch. Zahŕňa aj rodinnú anamnézu, či sa nejaké urologické ochorenie nevyskytlo v rodine.
  • Na stanovenie diagnózy konkrétneho ochorenia sa zvyčajne použije pomocné laboratórne vyšetrenie moču, krvi, prípadne ejakulátu.
  • Pohmatom lekár skontroluje semenníky, ich veľkosť a poprípade hrčku na nich, palpačne vyšetrí brucho.
  • Lekár vyšetrí pacienta pohľadom, poklepe na močový mechúr a do oblasti bedrovej chrbtice.
  • Prostata sa vyšetruje prstom cez konečník. Vyšetrenie nebolí a trvá iba chvíľku. Prakticky všetci muži ho zvládnu bez ťažkostí.
  • Medzi ďalšie vyšetrenia patrí vyšetrenie moču, ultrazvuk, pripadne RTG.
  • Ženy s únikom moču by mali tiež absolvovať urologické vyšetrenie. U nich, ak je to potrebné, sa niekedy vyšetruje cievkovaný moč - odoberá sa tenkou cievkou cez močovú rúru priamo z močového mechúra. Cievkovaný moč potrebujú lekári vyšetriť hlavne vtedy, keď má žena výtok, alebo ak chceme vylúčiť prímesy, ktoré sa do moču mohli dostať z pošvy.

Cena vyšetrenia

Toto vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia, samoplatca za neho zaplatí podľa zdravotného pracoviska, cenníky sú dostupné aj na internete. USG stojí okolo 20 eur, kompletné vyšetrenie vyjde okolo 50 eur.

Nehanbite sa a navštívte urológa nielen vtedy, ak sa vyskytne nejaký problém. Preventívna prehliadka raz za rok môže odhaliť i závažné ochorenie v skoršom štádiu a zachráni vám tak život.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9