Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Neuveriteľné: Rakovina sa dá odhaliť pomocou obyčajného octu

Vedci sa opäť zaslúžili o unikátny objav, zistili, že vďaka octu sa dá ľahko odhaliť rakovina.
Vedci sa opäť zaslúžili o unikátny objav, zistili, že vďaka octu sa dá ľahko odhaliť rakovina.

Vedcom sa podaril skutočne prevratný objav. Zistili, že rakovina krčka maternice sa dá odhaliť aj pomocou lacnej, ale účinnej metódy – pomocou octu! Jednoduchý test octu dokázal znížiť úmrtia na túto rakovinu až o jednu tretinu. Výskum sa realizoval na 150-tisícoch žien v Indii, kde je táto choroba najväčším zabijakom.

Lacný a rýchly spôsob odhalenia rakoviny

Lekári oznámili výsledky výskumu na konferencii v Chicagu, ktorá bola venovaná prevencii a liečbe rakoviny. Odborníci pritom označili výsledok za "prevratný". Ide o rýchly a lacný spôsob odhalenia rakoviny, ktorý by mohol ušetriť desiatky tisíc životov ročne v rozvojových krajinách.

Vďaka nemu by sa mohli začať ženy liečiť skôr, než by sa choroba dostala do pokročilejšieho štádia. Táto metóda spočíva v použití zriedeného octu, ktorý odlišne zafarbí rakovinou napadnuté bunky. Vďaka tomu sa podarilo včas odhaliť zmeny buniek.

„Je to úžasné a pozoruhodné. Ide o prevratný výsledok štúdie," povedal nadšene Dr. Ted Trimble z National Cancer Institute v USA, ktorý je hlavným sponzorom štúdie.

Prítomnosť papilomavírusov v tele sa bežne zistí pomocou preventívnych testov. V chudobných krajinách, akou je aj India, však tento skríning nie je dostupný kvôli financiám. Preto sa vedci rozhodli nájsť inú metódu, ktorá bude pre nich lacnejšia.

Test si pochvaľuje indická žena Devi

Túto metódu si pochvaľuje i jedna z účastníčok výskumu Usha Devi, ktorá si spočiatku musela prejsť nepríjemnými zdravotnými problémami. Napriek tomu, že porodila štyri deti, nikdy nebola na gynekologickom vyšetrení. Silne krvácala niekoľko rokov v nádeji, že trpezlivosť a modlitby odstránia tieto nepríjemné problémy.

"Všetci mi hovorili, že to prejde, a zakaždým, keď som sa rozhodla ísť za doktorom, buď som nemala peniaze alebo mi do toho prišlo niečo iné," povedala Devi.

Jedného dňa našla kartu zdravotníckych pracovníkov, ktorí prostredníctvom nej snažili osloviť indické ženy, aby sa pripojili k štúdii. Devi sa rozhodla, že to podstúpi.

"Mnoho žien odmietlo tento test. Niektoré z nich preto bohužiaľ zomreli na rakovinu. Som rada, že som sa rozhodla podstúpiť tento test, teraz mám vďaka tomu späť svoj život," povedala nadšene Devi.

Ročne zachráni viac ako 72-tisíc životov na svete

V Indii pribudne každý rok až 140-tisíc nových prípadov rakoviny krčka maternice. Táto unikátna metóda odhalenia rakoviny pomocou octu môže v Indii zachrániť až 22-tisíc životov a na celom svete viac ako 72-tisíc životov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9