Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MUDr. Mariana Kubovčáková: Nie je dôležité, kedy idete spať

MUDr. Mariana Kubovčáková poradila našim čitateľom v otázkach, ktoré boli i o problémoch spánku.
MUDr. Mariana Kubovčáková poradila našim čitateľom v otázkach, ktoré boli i o problémoch spánku.

Nevadí, ak máte posunutý spánkový režim. Dôležité je spať súvisle 8, 9 alebo 10 hodín. Tvrdí to odborníčka na spánkové poruchy dýchania a vedúca lekárka spánkového laboratória Buona Notte MUDr. Mariana Kubovčáková, ktorá bola 30. mája online v magazíne Vysetrenie.sk. Vďaka online rozhovoru sa mali možnosť čitatelia spýtať na čokoľvek o spánku. Pozrite sa na sumár toho, čo lekárka poradila našim čitateľom.

Čitatelia sa v magazíne Vysetrenie.sk pýtali MUDr. Kubovčákovej na rôzne otázky, ktoré sa týkali hlavne problémom so spánkom a chrápaniu. Trápilo ich časté prebúdzanie, ospalosť, nevedeli si rady so svojím ale i partnerových chrápaním a s poruchami spánku napriek užívaniu liekov na spanie a mnoho iných. Preto sa obrátili na vedúcu lekárku spánkového laboratória Buona Notte MUDr. Kubovčákovú, ktorá im vyšla v ústrety a poradila v mnohých problémoch.

Alkohol, stres a spánok

Alkohol a stres ovplyvňujú kvalitu spánku. Ako povedala MUDr. Kubovčáková, alkohol tlmí nervovú sústavu. Navyše pri vyprchávaní alkoholu sa nervový systém aktivuje viac, ako je normálne, čo môže viesť k nespavosti. Pozor aj na stres. Ten tiež negatívne vplýva na kvalitu spánku, často ide o útlak, ktorý človek nedokáže zvládnuť. Kvôli nemu sa môžete prebúdzať skoro ráno.

Chrápanie a spánok

Chrápanie trápi množstvo ľudí a bráni kvalitnému spánku. Nejeden čitateľ sa v magazíne Vysetrenie.sk s týmto problémom obrátil na MUDr. Kubovčákovú.  Chrápanie je podľa doktorky možné obmedziť niekoľkými opatreniami. Pri nadváhe znížením hmotnosti, vyhýbaním sa alkoholu 5 hodín pred spánkom, či spaním v inej polohe ako na chrbte.

„Ak tieto režimové opatrenia nepomáhajú a navyše ste nadmerne ospalí počas dňa, je potrebné vyšetrenie v spánkovom laboratóriu pre podozrenie na prestávky v dýchaní a s tým spojený kyslíkový dlh, ktorý so sebou nesie riziko srdcovocievnych ochorení, najmä vysokého krvného tlaku a arytmie. Inou možnosťou je nechať sa vyšetriť u krčného lekára na ORL, kde sa môže zistiť mechanická prekážka v oblasti horných dýchacích ciest, ktorá toto chrápanie spôsobuje,“ poradila MUDr. Kubovčáková.

Spomínané prestávky v dýchaní – apnoe sú často spojené s chrápaním a trvajú minimálne 10 sekúnd a viac. Dokonca pri vyšetrení v spánkovom laboratóriu zistia človeku niekedy apnoe aj každú minútu. Je nasledované poklesom okysličenia krvi, čo vedie k srdcovocievnym ochoreniam.

Lieky a spánok

MUDr. Kubovčáková upozorňuje, že poruchy spánku sú jeden z nežiaducich účinkov užívania liekov na spanie. Tie by sa mali užívať len krátkodobo – maximálne 3 týždne. Ak ich človek užíva dlhšie, môže dôjsť k závislosti.

Pri dlhšom užívaní hypnotík dochádza k závislosti na liekoch a celý problém so spánkom sa zhoršuje a zvýrazňuje, vzniká bludný kruh. Často sa stretávame s tým, že ľuďom s nespavosťou odporúčajú iné lieky na spanie (iný názov, iná skupina), ale to celý problém nerieši, len ho odsunie na neskoršie obdobie a zhorší. To isté je s antidepresívami alebo inými psychiatrickými liekmi. Je potrebné riešiť základné problémy, ktoré nespavosť vyvolali. Väčšinou ide o problémy vzťahov s inými ľuďmi, problémy v práci, v rodine, s partnerom (a človek častokrát nevie, ako ich riešiť),“ povedala MUDr. Kubovčáková.

Dôležité je, aby človek začal riešiť svoj problém so spánkom čo najskôr. Čím skôr, tým bude ľahšia cesta z kruhu von.

Sny a spánok

Podľa MUDr. Kubovčákovej môžeme mať sny farebné, ale i čiernobiele. Aj keď nás môžu doslova obťažovať a ráno si ich pamätáme, nepredstavujú nič, na čo by sme sa mali sústrediť.

Ak sa neviete s chuťou vyspať kvôli opakujúcim sa snom, skúste sa veľa hýbať alebo si doprajte večernú prechádzku 1-2 hodiny. Pohyb je vynikajúci aj v prípade, ak sa často budíte zo sna, ktoré sú hororové. MUDr. Kubovčáková odporúča ešte k pohybu pridať aj užívanie multivitamínov dvakrát denne, Kal-Mag 1-2x denne a B1 250 mg 2x denne.

Pohyb a spánok

Veľa ľudí má problémy so spánkom, budia sa príliš skoro, sú z toho unavení a bolí ich hlava po prebudení a pritom nemajú žiadne vážne problémy. I v tomto prípade zaberie dostatočný pohyb – prechádzky, rýchla chôdza, plávanie, bicyklovanie či iné športy. Ďalšou účinnou radou je pred spánkom nezapínať TV a nepracovať na počítači, udržovať sociálne kontakty, riešiť problémy okamžite a víkend stráviť fyzickou aktivitou v prírode.

Podľa MUDr. Kubovčákovej je dôležité spať súvisle, osem, deväť alebo desať hodín. Posunutý spánkový režim je v poriadku, takže nie je dôležité, či idete spať pred dvanástou alebo o tretej v noci.

Prečítajte si celý online rozhovor s vedúcou lekárkou spánkového laboratória Bueno Notte MUDr. Marianou Kubovčákovou.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9