Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Chýba nám odvaha: Otázky, na ktoré sa bojíme opýtať lekára

Nebojte sa lekára a spýtajte sa ho na všetko, čo vás trápi.
Nebojte sa lekára a spýtajte sa ho na všetko, čo vás trápi. (Zdroj: photl.com)

Väčšina ľudí sa hanbí povedať svojmu lekárovi o svojom zdravotnom probléme, ktorý ich trápi. Pozrite sa na niektoré otázky, s ktorými sa ľudia často obracajú skôr na internetové vyhľadávače ako na odborníkov.

Prečo nemám orgazmus?

Podľa webovej stránky Prevention.com trápi väčšinu žien tento problém. Či už majú stáleho partnera alebo nie, mnohé z nich ešte nedosiahli sexuálne vyvrcholenie.

V prvom rade je dôležité, aby sa ženy zoznámili so svojím telom. Dotknite sa a zistite, ako na to bude vaše telo reagovať. Keď spoznáte svoje telo a budete vedieť, čo vám robí dobre, nechajte to potom na svojom partnerovi. Tiež je dôležitá komunikácia. Rozprávajte sa so svojím partnerom o tom, čo sa vám páči a čo nie. Nahanbite sa a rozprávajte sa s ním o sexe.

Prečo sa vždy pri behu pocikám?

Vznik inkontinencie môže byť spôsobený jedným z dvoch faktorov:

K stresovej inkontinencii dochádza vtedy, keď tlak vnútri brucha presahuje odpor na hrdlo močového mechúra, čo je dolná časť močového mechúra. Bežanie alebo iné namáhavé fyzické cvičenie môže spôsobiť zosilnenie brušného tlaku a následný únik moču.

Ďalším dôvodom môže byť hyperaktivita močového mechúra, kde sa svaly stien močového mechúra stláčajú. Za iných okolností by mali byť v pokoji (počas plnenia močového mechúra). Tak majú ľudia nepríjemný pocit, že môže dôjsť k úniku moču.

Ak ste sa stretli s únikom moču pri bežaní alebo inom telesnom cvičení, požiadajte o pomoc radšej svojho urológa.

Keď chodím, stehná sa mi o seba trú a mám červené fľaky. Čo sa deje?

Je normálne, ak sa vnútorné strany stehien trením o seba podráždia. Týka sa to predovšetkým ľudí, trpiacich nadváhou, ktorým sa i pri najmenšom pohybe môžu na stehnách vytvoriť nepekné červené fľaky a rany. U ostatných k tomu dochádza pri opakovaných pohyboch pri cvičení. Najúčinnejším liekom, ktorý by zabránil treniu stehien je preto strata hmotnosti.

V extrémnych prípadoch, keď máte stehná veľmi podráždené, môžete použiť lokálne protizápalové lieky. Krém s látkou hydrokortizón je vhodným prípravkom, ktorý je lacný a zoženiete ho v lekárni. Nepoužívajte krém viac ako dva týždne, pretože dlhodobé užívanie kortizónov môže mať za následok stenčenie kože. Tieto krémy pôsobia len na znižovanie zápalu z trenia a následného oderu na pokožke. Niektoré kérmy môžu byť i liečivé, hydratačné a zároveň chrániace pokožku. V tomto prípade si vyberajte krémy so zinkom.

Prečo mi smrdia nohy?

Ak vám smrdia nohy, spôsobuje to pot. Aj keď nie ste spotení, každý z nás má na tele tzv. normálnu kožnú flóru. Akonáhle sa spotíte, môže produkovať zápach. Rôzne druhy baktérií môžu uvoľňovať rôzne typy pachov, čo je dôvod, prečo nohy niektorých ľudí smrdia viac a inak, ako u ostatných.

Horšie to môže byť vtedy, ak budete nosiť nylonové ponožky, ktoré neabsorbujú pot a spôsobujú väčšie potenie. Najefektívnejšou a najrýchlejšou pomocou proti poteniu nôh je použitie antiperspirantu na nohy, pričom by ste ho mali používať aj v podpazuší.

Je normálne mať veľa ušného mazu?

Kožný maz v uchu nie je nič neobvyklé. Peroxid vodíka je skvelý spôsob, ako zabrániť množstvu mazu z uší. Používajte ho pravidelne – stačí päť kvapiek do zvukovodu približne raz za týždeň. Ak máte problém s nadmerných množstvom kožného mazu, navštívte ušno-nosovo-krčnú ambulanciu. Mnoho ľudí si tam chodí približne každých 6 mesiacov odstrániť ušný maz.

Prečo som tak nafúknutý?

Cítiť sa nafúknutý ako balón je u mnohých častý prípad, ktorý nie je najpríjemnejší. Často je dôvodom konzumácia určitých potravín, ktoré majú tendenciu produkovať plyny. Týka sa to hlavne sladkostí. Nafúknutí však môžete byť aj preto, že jeme príliš rýchlo, čím prehĺtame vzduch.

Nafúknuté brucho môže byť aj príznakom rakoviny vaječníkov. Ak s tým máte problém, no pritom nejete jedlo rýchlo a stravujete sa zdravo, prekonajte sa a predsa len zájdite radšej za svojím lekárom!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9