Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Novinka v nemocniciach: Namiesto celkovej anestézie Hriešny tanec

Pacienti sa teraz po operácii budú cítiť lepšie, keďže nebudú môcť mať celkovú anestéziu.
Pacienti sa teraz po operácii budú cítiť lepšie, keďže nebudú môcť mať celkovú anestéziu.

Väčšina ľudí si operácie spája s injekciami a anestéziologickými maskami. No čoskoro to bude minulosťou. Pacienti by si totiž už onedlho mohli po odvezení z operačnej sály na pooperačné oddelenie pospevovať melódiu z filmu Hriešny tanec. Nemocnica Peterborough City Hospital dáva možnosť svojim pacientom, aby sledovali svoje obľúbené filmy, zatiaľ čo budú operovaní. Tak im lekári nebudú môcť dať celkovú anestéziu.

Starší pacienti, podstupujúci niektoré z ortopedických procedúr, majú možnosť pozrieť si film alebo televízny program. Tak budú počas operácie viac uvoľnení a šťastnejší, keďže nebudú úplne, ale len lokálne umŕtvení. Anestéziológ Dr.  Richard Griffiths, hovorí, že tento prístup sa ukazuje ako mimoriadne prínosný pre pacientov, ktorí sú nositeľmi zvýšeného rizika zlej reakcie na celkovú anestéziu.

"Pacienti si naozaj odpočinú, keď sa dívajú na svoje obľúbené filmy. Niektorí z nich nám dokonca povedali, že televízny program alebo film bol taký strhujúci a zaujímavý, že si ani neuvedomili koniec operácie," povedal Dr.  Richard Griffiths.

Obľúbený je Hriešny tanec

Ako ďalej Dr. Richard Griffiths prezradil, jeden pacient sledoval film, zatiaľ čo mu operovali bedrový kĺb a nedávno druhý podstúpil operáciu kolena zase pri sledovaní dokumentárneho seriálu o prírode. Údajne je však hlavne u starších pacientiek veľmi obľúbený film Hriešny tanec.

"Som rád, že sa táto myšlienka stala populárnou medzi pacientmi. To znamená, že môžeme znížiť počet celkovej anestézie u straších pacientov, " povedal Dr.  Richard Griffiths.

Je to výborná možnosť hlavne pre tých pacientov, ktorí zažívajú nepríjemné vedľajšie účinky po celkovej anestézii.

Čo na to povedala pacientka?

Túto medódu si vyskúšala aj 75-ročná Iris Yuirolo, ktorá spadla a zlomila si bedrový kĺb, takže musela podstúpiť operačný zákrok. Predtým už bola operovaná a mala zlú reakciu na celkovú anestéziu, trápili ju dlhšiu dobu zdravotné problémy. Tentokrát jej lekári ponúkli možnosť, že môže byť počas operácie hore a sledovať filmy.

"V minulosti mi po operácii s celkovou anestéziiu trvalo veľmi dlho, kým sa sacítila opäť dobre. Teraz som sa bála, že budem musieť zase všetko podstúpiť. No bola som rada, že ju aj takáto možnosť. Keď mi Dr. Griffiths povedal, že je tu možnosť spinálnej anestézie a pozerať pritom filmy, zatiaľ čo ma budú operovať, požiadala som ho, že to chcem aj ja," povedala nadšene Iris.

Iris si vybrala z DVD film, dala si slúchadlá a svoju pozornosť venovala len deju vo filme. Ako sama priznala, ak bude v budúcnosti musieť opäť pod nôž, určite len keď bude môcť počas operácie pozerať film.

Pozeranie filmov namiesto celkovej anestézie plánujú zaviesť aj v ostatných nemocniciach vo Veľkej Británii. Otázkou ostáva, či dorazí aj za hranice...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9