Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smrť bábätka otriasla svetom: Ako sa vyvarovať podobným prípadom?

Každý rodič by mal svoje bábätko po narodení chrániť tak, aby mu neublížil.
Každý rodič by mal svoje bábätko po narodení chrániť tak, aby mu neublížil.

Mnohých rodičov vystrašil prípad z Anglicka, keď dvojmesačný synček mladého anglického páru zomrel na vírus herpes simplex po tom, čo ho jeho milujúci otec pobozkal. Preto sme sa opýtali pediatričky MUDr. Ľubici Šaškovej, čomu sa pri starostlivosti o malé dieťatko vyvarovať, aby sme mu neublížili.

Pediatrička MUDr. Ľubici Šašková uvádza 5 tipov, ako sa starať o bábätko tak, aby ste mu neublížili:

1. Pozor na zraniteľnosť bábätka.

Prvý mesiac života sa dieťatko musí adaptovať na veľkú zmenu (z bruška mamičky do vonkajšieho sveta), preto je obzvlášť vtedy, veľmi zraniteľné a krehké. Potrebuje mnoho starostlivosti a pozornosti.

2. Nesmie prísť do styku s chorým človekom.

Je dôležité, dbať na to, aby dieťatko nebolo vystavené chorým jedincom (rodičia,súrodenci,starí rodičia, atď). Pre ochranu bábätka je najlepšie, hlavne v jeho prvom mesiaci, minimalizovať návštevy.

3. Ak ste chorí, nebozkávajte ho.

Ak je niekto z blízkych chorý (týka sa to hlavne rodičov), mal by v blízkosti bábätka nosiť rúško a nebozkávať ho na tváričku. Aby sa nenakazilo, je potrebné vyhýbať sa s ním návštevám veľkých kolektívov a nákupných centier.

4. Zaobstarajte si monitor dýchania.

Pomocou neho budete môcť sledovať srdcovú a dychovú aktivitu bábätka. Je výborný hlavne na prevenciu SIDS - Syndrómu náhleho úmrtia novorodencov.

5. Nenechávajte dieťa voľne na posteli, prebaľovacom pulte.

Dieťatko je nevyspytateľné, stačí jeden pohyb naviac a môže dôjsť k pádu, čo je pomerne častý jav hlavne u neskúsených, mladých rodičov. Preto je nesmierne dôležité, nespustiť bábätko z očí 24 hodín.

Zabil ho otcov bozk

Anglickom otriasol strašný prípad len dvojmesačného bábätka, ktorého údajne zabil otcov bozk. Britskému páru Carlovi Maclarenovi a Marrie-Claire McCormickovej sa narodil synček, ktorého si však moc doma neužili. Za dva týždne musel ísť do nemocnice, keďže sa jeho zdravotný stav veľmi zhoršil.

Nakoniec bábätko podľahlo na multiorgánové zlyhanie po tom, čo ho jeho otec pobozkal. Podľa lekárov bol príčinou smrti vírus herpes simplex, čo mladých rodičov veľmi šokovalo.

V súčasnosti sú mladí rodičia šťastní, má sa im narodiť dcérka. Pri jej starostlivosti už budú opatrnejší, no na svojho malého synčeka Kaidena, ktorého usmrtil bozk, nikdy nazabudnú.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9