Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pozrite sa, aké zdravotné riziká prináša užívanie bežných liekov

Dajte si pozor na užívanie tabletiek, môžu vážne poškodiť zdravie.
Dajte si pozor na užívanie tabletiek, môžu vážne poškodiť zdravie.

Aspirín, ibuprofen - to sú lieky, ktoré používame často na bežné bolesti. Nový výskum však zistil, že tieto obyčajné tabletky môžu poškodiť váš zrak i sluch. Dobrou správou je, že ak si dáte tabletku proti bolesti raz za čas, vaše zdravie nebude ohrozené. Dávajte si však pozor na pravidelné a časté užívanie týchto liekov!

Aspirín poškodzuje zrak

Jeden z najpoužívanejších liekov - aspirín poškodzuje zrak. Štúdia uverejnená v časopise Journal of American Medical Association zistila, že užívanie aspirínu aspoň dvakrát týždenne je spojené so zvýšeným rizikom očných problémov.

Vedci pozorovali viac ako dve desaťročia takmer 5 000 dospelých ľudí, ktorí užívali tento liek, pričom sa zamerali na zdravie očí. Výsledky priniesli zistenie, že u tých, ktorí pravidelne užívali aspirín, bola väčšia pravdepodobnosť vzniku vekom podmienej makulárnej degenerácie očí (najčastejšia príčina slepoty u starších ľudí) ako u tých, ktorí tieto tabletky neužívali.

Ibuprofén a strata sluchu

Bohužiaľ, aspirín nie je jediným liekom, ktorý môže spôsobiť nečakané zdravotné komplikácie.  V minulom roku odborníci z nemocnice Brigham and Women’s Hospital varovali, že ibuprofén a látka paracetamol boli spojené so zvýšenou pravdepodobnosťou straty sluchu u žien.

Dôležité je dávkovanie

Pred tým, než úplne zanevriete na aspirín a ibuprofén kvôli zisteným rizikám na zdravie človeka, opýtajte sa sami seba, ako často takéto lieky užívate. Od toho závisí, či budú negatívne pôsobiť aj na vás.

"Ak užijete liek proti bolesti hlavy alebo chrbta raz za čas, nemusíte sa báť," hovorí Dr. Jacob Teitelbaum, autor knihy o bolestiach s názvom Pain Free 1-2-3.

Pokiaľ však trpíte nejakým chronickým ochorením ako migréna alebo artritída a užívate lieky na dennej alebo týždennej báze, mohli by spôsobiť viac škôd ako úžitku.

"Výskum ukazuje, že existuje veľa prírodných doplnkov a zmien životného štýlu, ktoré dokážu zmierniť bolesti rovnako ako lieky," upozorňuje Dr. Teitelbaum.

Ako zmierniť bolesti bez použitia liekov?

Na mierne bolesti: Zahrejte si postihnutú oblasť horúcim obkladom po dobu 10 minút a potom jemne natiahnite. Pomôcť môže aj Epsom soľ, ktorú kúpite napríklad v špecializovaných obchodoch zameraných na predaj prírodných kozmetických výrobkov približne za 5 Eur.

"Pridajte dve šálky Epsom soli do horúceho kúpeľa a budete cítiť, ako sa vám doslova začnú topiť svaly. Vaše telo absorbuje horčík, ktorý sa nachádza v soli, čím sa svaly uvoľnia ," radí Dr. Teitelbaum.

Na artritídu: Niektoré výskumy ukazujú, že omega-3 mastné kyseliny, nachádzajúce sa v potravinách ako sú ryby a orechy, môžu pomôcť zmierniť citlivosť kĺbov a tým pádom znižujú potrebu užívania liekov proti bolesti. Protizápalové účinky má aj zázvor a kurkumín.

Na bolesti hlavy: Bolo preukázané, že 400 mg vitamínu B2 denne znižuje frekvenciu bolesti hlavy a migrény, čo potvrdil Dr. Teitelbaum. Pomáha i vyhýbanie sa niektorým potravinám, ktoré môžu spustiť migrénu - čokoláde, červenému vínu a syrov.

Aj keď aspirín a ibuprofen patria medzi lieky, po ktorých pri bolestiach siahame najčastejšie, dajte si pozor na to, ako často ich užívate. Na zmiernenie bolestí vám poslúžia nielen lieky, ale i množstvo iných alternatívnych spôsobov liečby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9