Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Po konzumácii bežnej zdravej potraviny sa stalo niečo, s čím muž nerátal: Boj o holý život!

Na Ct vyšetrení mu v obličke našli viac ako 400 kameňov. Zobraziť galériu (2)
Na Ct vyšetrení mu v obličke našli viac ako 400 kameňov. (Zdroj: Thinkstock.com)

Obličkové kamene nie sú ničím príjemným. Tí, ktorí bolesť a peripetie s týmto ochorením zažili vedia, o čom je reč. Zdravé stravovanie, dostatočný pitný režim a iné odporúčania počuť z každej strany. Čo však v prípade, že obličkové kamene sa objavia aj pri zdravom stravovaní?!


Pán He z Zhejiang Province v Číne sa po ukrutných bolestiach brušnej dutiny rozhodol navštíviť lekára. Na CT skene lekár zistil, že jeho ľavá oblička je plná obličkových kameňov, mnohé z nich sú veľmi tenké. Lekár ho ihneď operoval, operácia trvala neuveriteľné dve hodiny.

Mal už s tým skúsenosti

Faktom je, že pán He mal s obličkovými kameňmi problémy už predtým. Pred viac ako dvadsiatimi rokmi mu vyoperovali 10 kameňov pomocou procedúry nazvanej litotripsia. Tá pomocou vĺn rozbíja kamene nielen v obličkách, ale aj v močovom mechúre na také čiastočky, ktoré sa dokážu cez močovody dostať z tela von.

„Pracujem ako doktor už 30 rokov, ale nikdy som nevidel tak veľa kameňov pohromade,“ povedal Zhou Changchun, ošetrujúci lekár pána He.

Takto vyzerali obličkové kamene pacienta (screenshoot zo stránky The Telegraph)
Zobraziť galériu (2)
Takto vyzerali obličkové kamene pacienta (screenshoot zo stránky The Telegraph)  (Zdroj: telegraph.co.uk)

Teraz to príde!

Za neuveriteľný počet obličkových kameňov môže tofu! Áno, zdravá potravina, ktorou niektorí nahrádzajú príjem bielkovín. Pán He zaradil túto potravinu do svojho jedálnička ako formu diéty.

Tofu totiž obsahuje koagulant síran vápenatý, ktorý sa z tela nedokáže vyplaviť, ak nepijeme dostatok tekutín. Hromadí sa v tele a dokáže narobiť poriadnu neplechu. Dokonca jeden z hlavných chirurgov čínskej nemocnice priznal, že ak by pán He neprišiel a podcenil by lekársku prehliadku, celý prípad by mohol skončiť až odobratím upchatej obličky. Pán He si svoje kamienky vzal v plastovom vrecúšku domov. Ako pamiatku.

Aké je ponaučenie?

Zaradiť tofu do jedálnička je bod k dobru, je dobré vedieť, že to je len jedna krok k zdraviu. Z príbehu pána He vyplýva, že dodržiavať pitný režim nie je len otázka prevencie pred bolesťou hlavy, ale aj pred závažnejšími ochoreniami, končiacimi niekedy až na chirurgickom stole.

Čítajte tiež: Lekári sa pochválili unikátnym zákrokom: Prvá krížová transplantácia obličiek u nás!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9