Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vyhrá ľudstvo nakoniec boj s baktériami? Úžasný objav za posledných 30 rokov, ktorý nás môže zachrániť!

So superbaktériou MRSA si onedlho poradí novoobjavené antibiotikum!
So superbaktériou MRSA si onedlho poradí novoobjavené antibiotikum! (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Lieky prestávajú zaberať na baktérie, antibiotiká sa stávajú neúčinné, nevyvíja sa dostatok nových liečiv... Takáto je súčasná situácia vo svete. Po hrozivých prognózach odborníkov, že by sa mohlo znovu umierať na relatívne banálne ochorenia, tu je dobrá správa!


Posledné mesiace sa dosť intenzívne hovorí o neefektívnych antibiotikách. Tie, ktoré si kedysi dokázali poradiť s rôznymi infekciami, onedlho už nebudú zaberať.. Ľudia ich nielenže užívajú nesprávne a priveľa, ale stali sa aj súčasťou našich potravinových reťazcov, takže baktérie sa tak čoraz rýchlejšie prispôsobujú. Ročne sa celosvetovo vyskytne takmer pol milióna prípadov tuberkulózy, na ktorú nezaberá antibiotická liečba. Vrátime sa do predantibiotickej éry?

Poradí si aj so superbaktériou MRSA

Po dlhom čase je tu však nová nádej! Vedci objavili nové antibiotikum (nájdené vo vzorke pôdy) za posledné desaťročia. Liek teixobactin môže vyliečiť množstvo infekcií, ktoré spôsobuje superbaktéria MRSA, rovnako ako aj tuberkulózu, ktorá si zvyčajne vyžaduje kombináciu liekov, septikémiu (prítomnosť baktérií v krvi) či infekciu nebezpečnými baktériami Clostridium difficile.

Testy na myšiach potvrdili, že skutočne zaberá na infekcie bez vedľajších účinkov. Aby si však boli vedci stopercentne istí, momentálne sústredia svoju pozornosť na jeho kvalitnejšiu výrobu, aby mohol byť testovaný na ľuďoch. U myší si toto antibiotikum poradilo s infekciami Staphylococcus aureus a Streptococcus pneumoniae, ktoré spôsobujú život ohrozujúcu krvnú a pľúcnu infekciu. Taktiež bolo účinné proti baktérii Enterococcus, ktorá môže infikovať srdce, prostatu, močový trakt a brucho.  

Kaloba je rastlinný liek, ktorý patrí do farmakoterapeutickej skupiny prípravkov používaných pri nachladnutí a kašli. Je účinný pri akútnych infekciách horných dýchacích ciest.

Ako zabíja baktérie?

Kim Lewis, profesor na Northeastern University, ktorý sa na štúdii podieľal, spolupracoval s výskumníkmi na nemeckej univerzite v Bonne a s britskou Selcia Limited. Spoluautorka štúdie Tanya Schneiderová vysvetlila v telekonferencii, že teixobactin patrí do novej triedy antibiotík oprávnene. Zabíja baktérie tak, že pôsobí na ich bunkové steny, ktoré sa nakoniec rozpadnú.

Má to však háčik

Dr. William Schaffner, špecialista na oddelení infekčných chorôb na Vanderbilt University neskrýval svoje nadšenie a označil tento výskum za „geniálny“. Napriek tomu však vedecký tím vyzýva k opatrnosti. Aj keď známky otravy nespozorovali vedci u myší liečenými teixobactinom, stáva sa, že antibiotiká, ktoré ukázali sľubné výsledky u hlodavcov, môžu byť pre človeka toxické.

Teixobactin by mohol byť údajne k dispozícii už v najbližších piatich rokoch. Bohužiaľ, neočakáva sa, že ho budú mať hneď lekári v nemocniciach. Bude drahší než generické antibiotiká a pravdepodobne bude vo forme injekcií, nie v tabletkách.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9