Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Prírodná pomoc proti poteniu: Zaručené tipy, po ktorých sa budete cítiť sviežo!

Nepríjemné potenie môže byť minulosťou vďaka účinným receptom z prírody!
Nepríjemné potenie môže byť minulosťou vďaka účinným receptom z prírody! (Zdroj: profimedia.sk)

Konečne! Po dňoch, kedy vládlo upršané počasie, sa konečne na nás usmieva slnko a s ním aj letné teploty. Otázka potenia je preto v týchto dňoch aktuálna. Zápach a nepekné fľaky v podpazuší nie sú príjemné. Ako proti nim bojovať? Prírodou!

Obvykle už s jarou začína sezóna potenia. Kropaje na tvári, mokré dlane a chodidlá, fľaky na oblečení v okolí podpazušia a chrbta. To sú nepríjemné efekty potenia, ktoré sa zdvojnásobujú s príchodom letných dní. Aj keď podľa kalendára na nás leto ešte len čaká, vonku to vyzerá tak, že nás horúce teploty atakujú v predstihu!

Proti poteniu sa dá bojovať rôznymi spôsobmi. Okrem klasickej sprchy a antiperspirantom je účinným pomocníkom príroda. Budete prekvapení, akú má silu. V mnohých prípadoch je spoľahlivejšia ako samotné produkty proti poteniu!

Tinktúra z prasličky roľnej

Táto tinktúra pomáha účinne bojovať s vlhkou pokožkou nôh. Potrebujete 150 g prasličky roľnej, 30 g dubovej kôry a 200 ml liehu. Bylinu a dubovú kôru si nasypte do sklenej uzatvárateľnej nádoby a zalejte liehom. Nechajte 14 dní lúhovať, potom preceďte a naplňte fľaštičky. Stačí, ak si budete denne pred obúvaním potierať tinktúrou chodidlá a prsty.

Soľný kúpeľ

Vedeli ste o tom, že morská soľ je vynikajúca proti poteniu? Soľný kúpeľ rúk a nôh dezinfikuje a reguluje nepríjemné potenie. Pripravte si lyžičku šalviového oleja, lyžičku smrekového oleja, 20 ml aspoň 40-percentného alkoholu, najlepšie liehu a 1/2 kg morskej soli. Šalviový a smrekový olej rozpustite v alkohole, pridajte soľ a všetko premiešajte. Nalejte do uzatvárateľnej nádoby. Na kúpeľ použite dve polievkové lyžice kúpeľovej soli, rozpustite ju v 3 litroch teplej vody. V tomto soľnom roztoku si močte 10 minút ruky a potom 20 minút nohy.

Orechový kúpeľ

Aj bylinný odvar je riešením, ako sa zbaviť nadmerného potenia! Potrebujete k tomu listy orecha kráľovského, dubovú  či vŕbovú kôru alebo smrekové výhonky. Výber je na vás. Tri hrste nasekaných listov orecha, za hrsť kôry, či smrekových výhonkov dajte do 2 litrov vriacej vody a varte na miernom ohni 15 minút. Následne odvar preceďte a nalejte do pripraveného vlažného kúpeľa. Dvadsať minút sa v ňom kúpte a hneď sa budete cítiť sviežo!

Čaj proti nočnému poteniu

Nie je nič horšie, keď sa kvôli horúčavám nedokážete vyspať! Spravte si čaj proti poteniu. Pripravte si 50 g vňate vresu, 50 g vňate zlatobyle, 30 g vňate veroniky a vňate prasličky, 20 g vňate šalvie a 10 g plodov borievky. Dve polievkové lyžice zmesi zalejte 1/2 litrom vriacej vody a nechajte prikryté lúhovať 20 minút. Čaj následne preceďte a pite vlažný 3-krát denne po šálke.

Účinný je aj obyčajný šalviový čaj. Jeho pitie počas dňa vedie k stiahnutiu potných žliaz, čím sa potenie obmedzí. Príjemné letné dni bez potenia!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9