Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nechcete ísť na PN? Takto zničíte chrípku a nádchu

Porazte chrípku jednoduchým spôsobom!
Porazte chrípku jednoduchým spôsobom! (Zdroj: commons.wikimedia.org)

Cítite, že niečo na vás lezie? Nechcete ísť na PN, aj keď si uvedomujete, že chorobu je najlepšie preležať? Ešte to môžete zachrániť. Existuje najjednoduchšia a najlacnejšia metóda, ako sa rýchlo zbaviť otravnej nádchy a chrípky. Aj keď ju mnohí poznajú, zabúdajú, že je účinným pomocníkom, keď nás trápia choroby. Ide o osvedčený recept, ktorý používali už naše babičky.

 


Vodou proti chorobám

Vedecké poznatky potvrdzujú, že vdychovanie vody môže pomôcť zastaviť šírenie chorôb, akými je napríklad chrípka, či dokonca tuberkulóza. Prišiel na to tím amerických a nemeckých vedcov, podľa ktorých len 6 minútová inhalácia dokáže znížiť viac ako o polovicu kvapôčok so zárodkami týchto ochorení. Aj keď účinok inhalácie nie je trvalý, zato vydrží až 6 hodín.

Výskum bol realizovaný na skupine 11 mužov. Výsledok ukázal aj to, že niektorí ľudia vylučujú pri celkom normálnom dýchaní oveľa viac kvapôčok s choroboplodnými zárodkami ako iní. Zaujímavé je, že počet zárodkov v týchto aerosóloch prudko kolíše od človeka k človeku i v čase: pohybuje sa od jednej častice na liter vzduchu po vyše 10.000 častíc.

Na čo je dobré?

Pri naparovaní sa čiastočky vody dostávajú do celého dýchacieho systému cez nosovú dutinu, nosohltan, hltan, hrtan, kde pôsobí na hlasivky, cez priedušnicu až do priedušiek.

Naparovanie je výborné vtedy, ak vás trápi:

  • Začínajúca viróza.
  • Nádcha, prechladnutie.
  • Akútny a chronický kašeľ.
  • Silný zápal priedušiek a hlasiviek.
  • Chrípka.

Ako na to?

Nielen chrípky, ale hlavne otravnej nádchy sa zbavíte naparovaním nad hrncom horúcej vody. Naplňte hrniec horúcou vodou. Skloňte sa nad neho a dajte si na hlavu uterák. Niekoľko minút vdychujte paru. Mali by ste cítiť okamžitú úľavu, nos nebudete mať taký upchatý a bude sa vám lepšie dýchať.

Primiešajte lieky

Ak do vody pridáte i nejaký liek, ktorý je liečivý a ktorý upokojuje sliznicu dýchacích orgánov, urýchlite priebeh zápalu. Pozrite sa na niektoré účinné lieky!

Cibuľa

Počas varenia vody, môžete pridať hrsť nakrájanej cibule, potom po chvíli odstavte. Počkajte 5 až 10 minút a začnite s inhalovaním tohto liečivého odvaru pod uterákom. Uvidíte, ako vás ihneď postaví na nohy!

Morská soľ

Lekári odporúčajú na naparovanie hlavne soľ. Dajte si uvariť vodu, keď vám začne vrieť, pridajte dve polievkové lyžice soli a nechajte pár minút variť. Inhalovanie výparov soli zlepšujte problémy s dýchacími cestami. Najlepšie je použiť morskú soľ, no keď ju nemáte, postačí vám aj kuchynská soľ.

Mäta

Dezinfekčné a protizápalové účinky má mäta, ktorá navyše aj odstraňuje bolesti hlavy. Stačí, ak hrsť sušenej mäty dáte do horúcej vody. Môžete ihneď naparovať.

Škorica

Nielenže pocítite vôňu Vianoc, ale spravíte veľa pre svoje dýchacie cesty. Do pollitra vody dajte jedno drievko a varte tri minúty. Škorica doslova zabíja vírusy. Je vhodná aj pre deti.

Jednoduché naparovanie vodou je dôkazom toho, že osvedčené recepty starých materí nestrácajú účinnosť ani v súčasnosti.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9