Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Pochovaní vo vlastnom tele: Nočná mora, ktorá sa môže stať každému

Tisíce pacientov ročne sa prebudia počas operácie!
Tisíce pacientov ročne sa prebudia počas operácie! (Zdroj: SITA)

Horor už len pri pomyslení na to! Na svete sa každý rok počas operácie zobudia tisíce pacientov. Čo zažijú, sa dá len ťažko opísať. Cítia bolesť, sú paralyzovaní a nemôžu na nič reagovať - častokrát im tento zážitok spôsobí traumu na celý život.

Prípady, kedy sa pacienti prebudili počas operácie

Rovnakej situácii čelila Bratislavčanka, ktorá sa uprostred operácie prebudila z narkózy. Počas nechceného prebudenia prežila horor - pocítila strašnú bolesť v bruchu. Najprv nevedela, čo sa deje, no neskôr si uvedomila, že je ešte stále na operačnej sále a lekári do nej režú! Nič nevidela, nemohla rozprávať a taktiež ruky ani nohy ju neposlúchali.

Svoje o tom vie aj Carol Weiherová, ktorá podstúpila odstránenie pravého oka. Prebudila sa počas operácie práve vtedy, keď dával lekár pokyn, aby rezali hlbšie. Počas zákroku sa snažila zo všetkých síl pohybovať hlavou, kričať, no nedalo sa, keďže bola paralyzovaná.

Pomoc psychiatra musela vyhľadať tridsaťjedenročná žena s Hodkingovou chorobou, ktorá trpela celých 45 minút. Biopsiou jej mali lekári odstrániť slezinu a iné orgány. Aj keď ju uspali, prebudila sa pred začatím operácie. Cítila sa doslova ako pochovaná zaživa, no dokázala hýbať očnými viečkami. Operačný tím si to všimol, preto jej dali väčšiu dávku analgetík na upokojenie svalov, no nie na utíšenie bolesti. Pacientka bola pri vedomí počas celej operácie, ako jej lekári prerezali a odstránili slezinu a zašili ju.

Takýto horor by nechcel nikto prežiť, no napriek tomu je realitou. Pacienti po tomto otrasnom zážitku zvyčajne trpia poruchami spánku, záchvatmi paniky a majú psychickú traumu na celý život.

Ako efektívne uspať pacientov?

Zahraniční lekári sa snažia prísť na to, ako efektívne uspať pacientov, aby u nich nedošlo k tzv. anestetickému vedomiu. Aby sa pacienti počas operácie neprebúdzali, je potrebné lepšie preskúmať fungovanie ľudského mozgu pri podávaní anestézie. K novým poznatkom by lekárom mohla pomôcť stará technológia.

Od 30-rokov je známe, že aktivitu mozgu je možné zaznamenať pomocou ekektroencefalogramu. Ten je známy pod skratkou EEG, čo je technológia, ktorá zachytáva elektrické signály produkované mozgom pomocou elektród pripevnených na oholenej hlave. EEG sú bežne dostupné na operačných sálach, no súčasné prístroje nedokážu rozlišovať jednotlivé úrovne vedomia.

Sledovali ich mozgovú aktivitu

A tak sa odborníci z Massachusetts Institute of Technology rozhodli vyvinúť prístroj, ktorý by dokázal rýchlo zaznamenať i drobné odchýlky. Lekári preto oslovili dobrovoľníkov, ktorým podávali rôzne druhy anestetík. Zaznamenávali si, ako sa mení ich mozgová aktivita.

"Získané poznatky tak umožnia anesteziológom lepšie distribuovať lieky. Tak bude dochádzať menej k predávkovaniu a k poruchám vnímania," píše spoluautor Emery Brown v odbornom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Najdlhšie počujú svoje meno

Aby mohli vedci skúmať reakcie dobrovoľníkov v rôznych stupňoch vedomia, podávali im anestetiká v menších dávkach. To je však pri klasickej operácii nemožné. Pacienti totiž pri operácií dostanú dávku liekov naraz, čím sa zmení funkcia ich mozgu príliš rýchlo na to, aby bol lekársky prístroj schopný zaznamenať drobné rozdiely vo vnímaní.

Výsledky boli zaujímavé. Ukázali, že ľudia najprv prestávajú reagovať na neurčité zvuky a naopak, najdlhšie počujú svoje meno. Keď prestanú reagovať na meno, zmení sa amplituda ich mozgovej aktivity a sú skutočne v bezvedomí.

"Približne 15 minút pred tým, než sa človek začne prebúdzať, nastane zlomová fáza, ktorú možno zachytiť. To je znamenie, že sa čas kráti a pacient postupne prichádza k sebe, " povedal Brown.

Aj Francúzi a Nemci sa tomu venujú

Problémom prebúdzania pacientov pri operáciách sa zaoberajú aj Francúzi a Nemci. Na podobné výsledky ako Američania, prišli aj Francúzi, ktorí skúmali stupne vedomia v súvislosti s epilepsiou. Nemeckí lekári sa zase snažia odhaliť predčasné prebudenia pacienta s pomocou elektrickej aktivity svalov v oblasti pažeráka.

Ide o desivý zážitok, ktorý by nechcel nikto z nás zažiť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9