Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obľúbená okrasná RASTLINA ako zázrak na kŕčové žily: Domáci RECEPT, ktorý vám skrášli nohy!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Strom, ktorý pripomína pyramídu. Poradí si s nachladnutím, obehovými ťažkosťami, dokonca minimalizuje tvorbu vyrážok. Olej zo stromu s názvom cyprus vždyzelený, alebo cypruštek v sebe ukrýva množstvo zdravotných výhod.

Cyprus vždyzelený je strom, ktorý vyniká svojim pyramídovým tvarom a dlhou životnosťou. Rastie najmä v teplých oblastiach severnej pologule. V dávnych dobách bol tento druh stromu považovaný za pohrebný symbol a používal sa na stavbu budov a lodí. Listy, semená a plody sa zase využívali v tradičnej medicíne na prípravu mastí schopných zmierniť nádchu a bronchitídu.

Ako sa píše na steptohealth.com nájdeme v ňom alkaloidy, flavonoidy, taníny, saponíny, fenoly a esenciálne oleje, ktorým sa pripisujú antioxidačné, antibakteriálne, antivírusové, protiplesňové a hojivé vlastnosti. Dnes sa používa na upokojenie niektorých bežných príznakov nachladnutia, zníženie problémov s krvným obehom a minimalizáciu kožných vyrážok. Aké sú jeho ďalšie zdravotné výhody?

1. Zmierni kašeľ

Cyprusový olej bojuje proti kašľu vďaka obsahu kamfénu, molekuly, ktorá sa často nachádza v prírodných prostriedkoch na potlačenie kašľa. Stačí pridať pár zriedených kvapiek do difúzera počas teplého kúpeľa a vdychovať.

2. Zatočí s bradavicami

Cyprusový olej sa spája so znížením počtu bradavíc, spôsobených ľudským papilomavírusom HPV. Má totiž antimikrobiálne a antivírusové vlastnosti. Je tiež účinný v boji s oparmi.

Obľúbená okrasná RASTLINA ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Poradí si s hemoroidmi

Hemoroidy vedia poriadne strpčiť život. Našťastie, je tu olej z cyprušteka, ktorý na ne zaberá. Zmierni zápal a odstráni baktérie. Stačí ho aplikovať do oblasti konečníka. Pred použitím ho treba zriediť  s vodou, alebo kokosovým, olivovým, či mandľovým olejom.

4. Vyčistí rezné rany

Cypruštek obsahuje chemické zlúčeniny, ktoré mu dodávajú antimikrobiálne účinky. Vyčistí rezné rany a zabráni rozvoju infekcií.

5. Redukuje pupienky a akné

Baktérie sú jednou z príčin vzniku akné a pupienkov. Cyprusový olej má antimikrobiálny účinok a je skvelým bojovníkom proti baktériám. Keďže koncentrácia oleja je zvyčajne dosť vysoká, mali by ste ho pred aplikáciou na pokožku zriediť.

6. Redukuje celulitídu

Olej z cyprušteka je jedným z najpoužívanejších pri masážach. Telo dôkladne uvoľní a benefitom je, že zaberá aj na pomarančovú kožu.

7. Bojuje proti kŕčovým žilám

Kŕčové žily sa považujú za znak zlého obehu. Aj v tomto prípade pomáhajú masáže pomocou cyprušteka zmiešaného s iným éterickým olejom.

Obľúbená okrasná RASTLINA ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Pomáha zvládnuť úzkosť a stres

Podľa štúdie publikovanej v Complementary and Alternative Medicine majú aromaterapeutické masáže významné fyzické a psychické výhody. Výskum, ktorého sa zúčastnilo 11 ľudí, a ktorí absolvovali masáže levanduľovým, cyprusovým, sladkým majoránkovým a mandľovým olejom, odhalil, že sa u pozorovaných znížila úroveň úzkosti a depresie.

9. Zmierňuje bolesť svalov

O masáži je známe, že účinne redukuje bolesť v oblastiach, ako je chrbát a krk. Cyprusový olej je jedným z najčastejšie používaných počas týchto relaxačných sedení. Pôsobí ako antispazmodikum, znižuje bolesť a kŕče.

Použitie

Olej z cyprušteka sa používa lokálne prostredníctvom odvarov, olejov alebo infúzií.

Odvar

  • Pridajte 50 g sušených listov do jedného litra vody.
  • Varte pri vysokej teplote a keď začne vrieť, teplotu znížte a zmes nechajte 30 minút vychladnúť.
  • Nakoniec ju prefiltrujte a použite ako obklad.

Nálev

  • Pridajte 10 g sušenej rastliny na každých 200 ml vriacej vody.
  • Nádobu prikryte a nechajte 5 minút lúhovať.
  • Po uplynutí tejto doby prefiltrujte a nechajte vychladnúť.

Olej

  • Extrahuje sa z čerstvých listov a bobúľ cyprusu.
  • Používa sa pri aromaterapii a masážach.

Obľúbená okrasná RASTLINA ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Cyprusový sedací kúpeľ na hemoroidy

Ingrediencie:

  • 10 kvapiek cyprusového oleja
  • 6 rozdrvených listov hamamelu
  • 3 rozdrvené listy slezu
  • 2 litre vody

Postup:

Zmiešajte všetky rastliny a cyprusový olej. Potom do hrnca pridajte dve polievkové lyžice tejto zmesi na každé dva litre vody. Varte 5 minút, nechajte vylúhovať a sceďte. Nálev nalejte do lavóra a posaďte sa, kým zmes nevychladne.

Cyprusová liečba kŕčových žíl

Z tohto prípravku sa vyrábajú obklady, ktoré môžete prikladať na postihnuté miesto, aby ste zmiernili zápal. Čo budete potrebovať?

Ingrediencie:

  • 10 kvapiek cyprusového oleja
  • 1 polievková lyžica gaštanu konského
  • 1 polievková lyžica hamamelu
  • 2 litre vody

Postup:

Najprv zmiešajte rastliny s cyprusom a vložte ich do hrnca s vodou. Potom povarte 5 minút, nechajte vylúhovať a prefiltrujte. Obklady aplikujte teplé na oblasti kŕčových žíl dvakrát až trikrát denne.

Odvrátená stránka

Olej z cyprušteka môže mať pri nesprávnom použití nepriaznivé účinky. Aj preto sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám. Niektorí ľudia môžu byť na neho alergickí.

Takéto môže mať prejavy:

  • svrbenie
  • zápal
  • začervenanie
  • bolesť a pálenie
Viac o téme: RastlinaIhličnatý stromZdravieCyprus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9