Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Sezóna drobných kvetov bazy je tu: Takto z nej vyťažíte to najlepšie!

Veľmi nápadný krík sa akoby chcel vnútiť do našej pozornosti. Príroda vie, čo baza čierna dokáže s naším zdravím!
Veľmi nápadný krík sa akoby chcel vnútiť do našej pozornosti. Príroda vie, čo baza čierna dokáže s naším zdravím! (Zdroj: thinkstock.com)

Kvety bazy čiernej už pomaly ale isto prepukujú do krásy. Zvyknete ich zbierať a pripravovať si sirup? Mali by ste vedieť, že tajomstvo ich liečivej sily má aj inú formu ako len sirup.

Nápadný krík, ktorý každý pozná

Rásť ho môžete vidieť na hocijakom mieste. Popri cestách, na opustených miestach, popri okrajoch lúk ba aj v lese. Kvitne dvakrát do roka, počas júna a júla je jej čas. Práve na jar na jej vetvičkách rastú bledožlté kvety, ktoré zbierame a doma z nich vyrábame sirup. Na jeseň sú plodmi tmavé bobule. Aj tie možno využiť pre zdravie.

Kvety – obsahujú silice, triesloviny, vitamín C. Kvety sú potopudné aj močopudné, najviac sa využívajú pri horúčke a ochoreniach dýchacích ciest, na tíšenie problémov tráviaceho traktu aj pri nadúvaní.

Plody naopak obsahujú cukry, kyselinu jablkovú, pektín, vitamín C a A aj kyselinu pantoténovú. V rámci čajových zmesí majú pomôcť prechladnutiu, ale aj pri migréne a ischiatických zápaloch.

Okrem toho obsahujú aj éterické oleje, ovocné kyseliny, antioxidant – atokyán, flavonoidy.

Ako bazu sušiť? 

Zbierať by sme mali vždy celé súkvetia. Tie následne doma sušíme stopkami nahor, pričom sú položené na papieri. Ak kvety uschnú, zbavíme sa stopiek, uložíme ich do vzduchotesnej nádoby.

Listy tiež pomôžu

Ak chceme využiť celý krík a nie len kvety či bobule, listov bazy by sme sa nemali zbavovať a zahadzovať ich. Čerstvé listy sa rozdrvia, môžete ich pomleť alebo naklepať. Najdôležitejšie je, aby pustili šťavu. Obložte ním kĺb na kolene, ktorý vás bolí. Miesto obviažte a zložte po hodine. Tento zábal sa používa aj v prípadoch, kedy chcete vytiahnuť „vodu“ z kolena.

Pozor na množstvo – môže uškodiť

Hoci sa vo veľkom vyzdvihujú jej liečivé účinky, je nutné dodať, že vo veľkých dávkach narobí viac škody. Bazu čiernu ako takú zaraďujeme medzi jedovaté. Látky, ktoré organizmu škodia a sú obsiahnuté v kvetoch a plodoch sa ale tepelnou úpravou štiepia, takže pokrmy z nich pripravované sú po úprave neškodné.

Čo môžu spôsobiť? V prvom rade hnačky, ktoré spôsobuje zápar z kvetov (vo veľkom množstve) alebo pri konzumácii vyprážaných súkvetí. Obe tieto časti však tieto známky vykazujú najmä vtedy, ak nie sú poriadne dozreté. Podobné kontraindikácie majú aj koreň a listy, pretože obsahujú kyaonogénne glykozoidvy, ktoré sú toxické.  

Bazy by sa mali vzdať aj budúce mamičky a dojčiace ženy, nakoľko baza pôsobí ako preháňadlo. Viete, čomu všetkému sa počas tehotenstva vyhnúť

Čítajte tiež: Chcete schudnúť do leta pár kilogramov? Bežná strukovina vás priblíži k postave snov!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9