Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Počuli ste o čiernom cesnaku? Budete prekvapení, čo všetko v sebe skrýva!

Čierny cesnak si doma pripraviť môžeme, celkovo ale fermentovaná zelenina je vynikajúca pre zdravie.
Čierny cesnak si doma pripraviť môžeme, celkovo ale fermentovaná zelenina je vynikajúca pre zdravie. (Zdroj: thinkstock.com)

Cesnak je a vždy bude považovaný za prírodný zázrak. Nielenže ho vieme všestranne použiť v kuchyni, no je aj skvelým liekom pri rôznych zdravotných neduhoch. Počuli ste už o fermentovanom cesnaku? Ako sa vyrába a načo všetko slúži?

Ak niekto miluje cesnak, je mu zrejme jedno, v akej forme ho konzumuje. Fermentovaný cesnak síce nie je žiadna novinka, no svoje benefity na náš organizmus má.

Načo fermentovaný cesnak  využiť?

Niektoré štúdie tvrdia, že fermentovaný cesnak má vyššiu výživovú hodnotu ako čerstvý cesnak. Pozrime sa ale nato, čo nám takýto cesnak poskytuje.

Je ale dôležité povedať, že okrem toho, že takýto cesnak si vieme pripraviť doma, existuje aj čierny cesnak, ktorý tiež vzniká fermentovaním, no trošku odlišným spôsobom.

Samotná fermentácia čierneho cesnaku je riadená, trvá mesiac, prebieha pri vysokej teplote a vlhkosti. Posledný týždeň sa ale proces zmení, cesnak sa nechá schladnúť a schnúť. Počas tohto procesu sa produkuje melanoidin, tmavá substancia, ktorá je zodpovedná za čiernu farbu cesnaku.

  • Fermentovaný cesnak – táto jeho forma je lepšia pre organizmus – pretože lepšie dokážeme vstrebávať živiny z cesnaku
  • Fermentovaný cesnak by mal mať údajne vyšší počet antioxidantov, ktoré chránia bunku pred choroba, zmierňujú ich starnutie
  • Antioxidanty tiež bojujú za zdravie srdca a pomáhajú predchádzať rôznym chronickým chorobám
  • Počas kvasenia sa vytvára kyselina mliečna, ktorá je prospešná pre tráviaci trakt
  • Fermentovaný cesnak obsahuje S-allycysteine - organickú zložku
  • S- allycysteine nájdeme aj v bielom cesnaku, v čiernom cesnaku je táto zlúčenina vo vyššej koncentrácii
  • Zlúčenina pomáha pri prevencii rakoviny a pomáha znižovať hladinu cholesterolu
  • Rovnaká zlúčenina pomáha pri vstrebávaní alicínu, zložky cesnaku, ktorá je známa práve preto, že pomáha pôsobiť protizápalovo, anitimikrobiálne a antibioticky.

Ako ho pripraviť doma?

Návod je veľmi jednoduchý, čo je „horšie“ je, že jeho príprava nás bude stáť nejaký čas. Recepty existujú dva, vyskúšať môžete ten,  ktorý sa vám páčia viac.

Základný recept:

  • 12 strúčikov cesnaku
  • 2 polievkové lyžice morskej či inej soli
  • Filtrovanú vodu

Druhý recept je presne taký istý, aj čo do ingrediencií aj do postupu, akurát miesto filtrovanej vody k cesnaku prilejte jablčný ocot.

Postup: Cesnak  ošúpte, no neporušte jeho štruktúru, ani ho nekrájajte. Cesnak vložte do pohára, nalejte vodu, pridajte soľ. Nechajte v takomto stave počas 3 – 4 týždňov, pri izbovej teplote. Potom uložte do na chladné miesto

Prečo práve fermentácia?

Medzi výhody fermentácie – teda kvasenia patrí najmä to, že tento prirodzený spôsob úpravy potravín zvyšuje ich výživovú hodnotu, potravina je ľahšie stráviteľná. Tým, že do procesu kvasenia vstupujú baktérie a kvasinky, vytvára sa spomínaná kyselina mliečna. Zvyšuje sa obsah vitamínu C, tvoria sa vitamíny skupiny B.

Takto pripravená zelenina (pretože fermentovať nemusíte iba cesnak) posilňuje imunitný systém, pôsobí na slezinu, pečeň, zlepšuje sa trávenie a teda sa predchádza zápcham, uľaviť sa môže aj pokožke.

Čítajte tiež: Cesnak priložte na pokožku a čakajte: Babský recept na kožné výrastky ukazuje svoju silu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9