Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Koniec popularity ružovej tabletky? Tieto potraviny zatočia s bolesťami!

Pochutnajte si na čerešniach, ktoré zatočia s bolesťami!
Pochutnajte si na čerešniach, ktoré zatočia s bolesťami! (Zdroj: thinkstock.com)

Ibuprofen sa doteraz používal na rôzne druhy bolesti. Keď ste mali problémy so zubami alebo ste trpeli menštruačnými bolesťami, po čom ste siahli? Po ružovom pomocníkovi! Do popredia sa však čoraz častejšie dostávajú potraviny, ktoré by mohli konkurovať ružovej tabletke!

Čerešne

Vyliečia: artritídu, bolesti svalov.

Dávka: 45 denne.

Čerešne obsahujú zlúčeniny tzv. antokyaníny, teda účinné antioxidanty, ktoré pôsobia v dvoch smeroch, aby utíšili bolesť.

"Blokujú zápal a potláčajú bolesť, rovnako ako aspirín, naproxén a iné nesteroidné protizápalové lieky," povedal Muraleedharan Nair, PhD.

Jedna štúdia v časopise Journal of Nutrition zistila, že u ľudí, ktorí jedli misku čerešní na raňajky, sa znížil zápalový proces o 25%. Iní vedci zase prišli na to, že bežci mali menšie bolesti svalov, keď pili čerešňovú šťavu dvakrát denne po dobu 7 dní pred behom.

Zázvor

Vylieči: migrény, artritídu, bolesť svalov.

Dávka: ¼ lyžičky denne.

Zázvor je známym liečivým prostriedkom, ktorí si poradí s nevoľnosťou. Dokáže zablokovať receptor v črevách, ktorý vyvoláva zvracanie. Málokto však vie, že je výborným pomocníkom na migrény, artritídu a bolesti svalov! Existuje veľa spôsobov, ako zaradiť zázvor do každodenného jedálnička. Môžete si pripraviť čaj alebo ho postrúhať do jedál či rôznych koktejlov.

Brusnicový džús

Vylieči: vredy.
Dávka: 1 šálka denne.

Vredy sú výsledkom patogénu Helicobactera pylori, ktorý napáda ochrannú sliznicu žalúdka a tenkého čreva. Antibiotiká dokážu odstrániť tento problém, ale prečo si zaťažovať žalúdok tabletkami, keď vám pomôže aj brusnicový džús? Jedna štúdia preukázala, že šálka brusnicového džúsu denne po dobu 3 týždňov dokáže odstrániť takmer 20 % všetkých prípadov infekcie Helicobactera pylori bez liekov. Pite však 100 % prírodnú brusnicovú šťavu! Môžete pridať vodu alebo prírodné sladidlo – stéviu cukrovú.

Losos, sleď, sardinky

Vyliečia: boľavý chrbát, krk, kĺby.

Dávka: Dve až tri 3 porcie týždenne.

Konzumácia rýb s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín môže pomôcť zmierniť bolesti chrbta. Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú tým, že zlepšujú krvný obeh a potláčajú zápal krvných ciev a nervov.

Nedávny výskum potvrdil prospešnosť omega-3 mastných kyselín. Pri dennom užívaní 1 200 mg a viac EPA (kyselina eikosapentaénová) a DHA (kyselina dokosahexaenová) môžu znížiť bolesť v chrbte i v krku! Navyše, akékoľvek množstvo rybieho oleja je prospešné na prevenciu pred kardiovaskulárnymi chorobami, ale i na zlepšenie nálady. Mrzutý človek je totiž citlivejší.

Mäta

Vylieči: syndróm dráždivého čreva, bolesti hlavy.

Dávka: 1 šálka čaju denne.

Žuvaním mäta piepornej si osviežite dych, no je tu aj iný dôvod, prečo by ste ju mali vyskúšať. Mentol v mäte pomáha predchádzať svalovým kŕčom! Olej z mäty piepornej účinne lieči syndróm dráždivého čreva a je užitočný, keď vás bolí hlava.

Botanik James A. Duke, PhD, autor knihy The Green Pharmacy Guide to Healing Foods, odporúča mätový čaj pri akejkoľvek bolesti! Odborníci ho dokonca nazývajú ako bylinný aspirín.

Kurkuma

Vylieči: bolesť v kĺboch, kolitídu (zápal hrubého čreva).

Dávka: 1 polievková lyžica denne.

Toto korenie sa už mnoho rokov používa v ajurvédskej medicíne na úľavu od bolesti a na urýchlenie trávenia. Obsahuje účinnú látku kurkumín, ktorá chráni telo pred kĺbovými zápalmi a tiež zachováva dobrú funkciu nervových buniek. Posypte si šalátové zálievky alebo polievky týmto korením!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9