Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Trápia vás depresie zo zamračeného počasia? Vyskúšajte silu byliniek

Medovka lekárska patrí medzi byliny, ktoré sú výborné proti depresii.
Medovka lekárska patrí medzi byliny, ktoré sú výborné proti depresii.

Zamračená obloha, menej svetla a upršané počasie. Takéto boli posledné dni, ktoré sa bohužiaľ nekončia - čakajú nás opäť chladné dni s dažďom. Niet sa čomu čudovať, že je také počasie u mnohých spúšťačom depresie. Proti smutnej depresívnej nálade sa dá bojovať rôznymi spôsobmi, vyskúšať môžete aj niektoré bylinky. Nie nadarmo sa o nich hovorí, že dokážu s depresiou zatočiť.

Psychoterapeut, reflexológ a Shiatsu terapeut Mgr. Attila Balog zo zdravotného centra Mind and Body potvrdil, že existuje niekoľko bylín s obsahom účinných látok schopných ovplyvniť našu náladu. Pozrite sa, ktoré bylinky vám môžu vyčariť úsmev na tvári.

Najlepší je ľubovník

Jedným z najznámejších rastlinných liekov proti depresii je ľubovník bodkovaný, ktorý sa podával proti melanchólii už v stredoveku. Pomáha pri nervovej vyčerpanosti a porovnáva sa dokonca s antidepresívnou tabletkou - má rovnaké účinky s tým rozdielom, že po jeho konzumácií nemusíte očakávať nejaké chemické vedľajšie účinky, ako je to v prípade tabliet.

 "Na antidepresívnom účinku sa pravdepodobne podieľajú viaceré látky: červené farbivo hypericín zvyšuje svetelnú citlivosť organizmu, a tak nepriamo ovplyvňuje vyplavovanie melatonínu," uvádza psychoterapeut, reflexológ a Shiatsu terapeut Mgr. Attila Balog zo zdravotného centra Mind and Body.

Jeho priaznivé účinky oceníte aj vtedy, ak trpíte nespavosťou, stresom, či ste nervózni.

Upokojí vás medovka a rumanček

Lahodný medovkový čaj s príjemnou citrónovou vôňou je po stáročia liekom proti melanchólii i letargii. Výborný je aj medovkový sirup, ktorý kúpite v predajniach zdravej výživy. Medovka má upokojujúce účinky, ráno vás nabudí na ťažký deň a poobede zase upokojí po stresujúcom dni v práci.

"Obsahuje éterický olej s citronelolom, citralom, okrem toho triesloviny a flavonoidy. Dokáže upokojiť celý organizmus, pôsobením na centrálny nervový systém ovplyvňuje nielen nervovú sústavu, ale aj psychiku a podnecuje liečenie všetkých telesných orgánov, v ktorých vplyvom stresu dochádza k chorobným zmenám," upozornil psychoterapeut, reflexológ a Shiatsu terapeut Mgr. Attila Balog.

Utišujúco pôsobí nielen medovkový čaj, ale aj šálka rumančekového čaju. Plusom tejto bylinky je fakt, že má priaznivý vplyv na celú nervovú sústavu.

Ďalšie účinné bylinky

Medzi ďalšie bylinky, po ktorých sa budete usmievať, patrí chmeľ obyčajný, schizandra čínska,  ženšen pravý a valeriána lekárska.

Ste nervózni, v depresiách a máte migrény? Siahnite po chmele obyčajnom, ktorého šištice obsahujú horčiny humulón a lupulín, z ktorých sa počas schnutia vytvorí metylbutenol, látka, ktorá pôsobí veľmi upokojujúco.

Ak ste smutní a zároveň vám chýbajú vitamíny a minerály, dobre vám poslúži schizandra čínska.

"Zlepšuje funkciu pečene, napomáha vylučovať z tela škodliviny a aktivizuje centrálnu nervovú sústavu. Pomáha zvládať čoraz vyššie požiadavky na telesnú i duševnú aktivitu, ani pri častejšom užívaní sa nestáva návykovou drogou a jej povzbudzujúce účinky nemajú opačnú – útlmovú fázu," upozornil Mgr. Attila Balog zo zdravotného centra MInd and Body.

Na funkciu nadobličiek pôsobí ženšen pravý, ktorý tým podporuje organizmus v boji so stresom. Okrem iného aj zvyšuje vitalitu.

Valeriána lekárska je zázračná bylinka, ktorá pôsobí uvoľňujúco a upokojujúco.

"Pomáha pri ťažkostiach nervového pôvodu od stresu, nervozity, psychickej vyčerpanosti až po duševné choroby. Jej dobrou vlastnosťou je, že nervovú sústavu stabilizuje, teda nervozitu upokojuje, ale pri apatii podnecuje k aktivite," povedal Mgr. Attila Balog zo zdravotného centra Mind and Body.

Cenový prehľad byliniek

Každú bylinku si môžete zakúpiť v lekárni alebo niektorých bioobchodoch, pričom ich dostanete v rôznych formách. Pozrite si cenový prehľad byliniek vo vybraných formách, ktoré sú účinné v boji proti depresii!

Bylinka                                                                                                         Cena

Vňať ľubovníka bodkovaného                                                                     0,80 eur

Medovka lekárska, čaj                                                                                1,15 eur

Rumanček pravý, sypaný čaj                                                                     1,20 eur

Chmeľ obyčajný, bylinka                                                                             2,59 eur

Extrakt valeriány lekárskej                                                                           4 eurá

Koreň divokého ženšenu                                                                             6,50 eur

Plody schizandry čínskej                                                                             2,45 eur

Bylinky ľahkú depresiu vyliečia

Ak trpíte ľahkou, sezónnou depresiou, bylinky prírodnej lekárne vás môžu úspešne vyliečiť. Pozor však na dlhodobú depresiu, kedy vám behajú v hlave myšlienky o samovražde. V tomto prípade terapia rastlinnými prostriedkami ani zďaleka nestačí, je potrebné len vyhľadať lekársku pomoc.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9