Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fakty o spermiách, ktoré vás dostanú: O čom ste doteraz netušili?

Spermie majú obrovskú silu, dokážu roztaviť povrch ženského vajíčka!
Spermie majú obrovskú silu, dokážu roztaviť povrch ženského vajíčka! (Zdroj: profimedia.sk)

Vedeli ste o tom, že ak sa chce spermia pohnúť o jeden centimeter vpred, musí 800-krát pohýbať chvostíkom? Alebo že normálne množstvo ejakulátu je 2 – 6 mililitrov? Odhaľte aj ďalšie zaujímavosti, ktoré vás zrejme prekvapia.

Kedy boli objavené?

Spermie boli prvýkrát objavené v roku 1677 holandským výrobcom mikroskopu Antonym Leeuwenhoekom, ktorý sa považuje za otca mikrobiológie. Pomocou vlastnoručne vyrobeného mikroskopu ako prvý spozoroval a popísal jednobunkové organizmy. Označil ich ako „animalcules“, teda malé zvieratká, dnes ich nazývame mikroorganizmy. Ako prvý popísal mikroskopické vlákna svalu, baktérie a spermie.

Reagujú na potraviny, ktoré muž zjedol

O tom, že strava vplýva na celkový stav ľudského organizmu, určite viete. Netreba však zabúdať aj na to, že od nej závisí, v akom stave budú mužské spermie.

Niektoré štúdie ukázali, že u mužov, ktorí konzumovali 3 a viac šálok kávy denne, sa znížila koncentrácia spermií, ich celkový počet, ale aj kvalita. Nepreháňajte to preto s dávkou kofeínu!

Naopak, bolo preukázané, že vitamín C a DHA (kyselina dokozahexaenová), ktorá sa nachádza v omega-3 esenciálnych mastných kyselinách, zlepšujú kvalitu spermií. Vitamín C chráni spermie pred poškodením DNA. Muži by mali zaradiť do jedálnička lososa a vôbec rybí tuk, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny. DHA totiž zlepšujú morfológiu spermií (stavba) a tiež ovplyvňujú ich pohyblivosť. Výborné sú celozrnné obilniny ako pšenica, jačmeň a ovos. Muži, ktorí si ich doprali, mali vysokú koncentráciu spermií a ich pohyblivosť. To isté sa týka aj konzumácii čerstvého ovocia, ktorá má pozitívny vplyv na rýchlosť a obratnosť spermií.

Pravidelné vyvrcholenie = zdravé spermie

Sex bez vyvrcholenia? Niektorí muži si to nevedia ani len predstaviť. V skutočnosti je však vyvrcholenie pre nich dôležité! Bez neho nebudú mať spermie zdravé. Žiadna ejakulácia alebo sexuálna abstinencia môže viesť k oxidačnému stresu, kvôli ktorému sa zníži obrat spermií. Dlhší „pobyt“ spermií v semenníkoch spôsobí ich vystavenie reaktívnym formám kyslíka, leukocytov a iných toxických látok, ktoré ich môžu poškodiť. Jedna štúdia ukázala, že muži, ktorí mali vyvrcholenie 4 a viackrát za mesiac, mali lepšiu morfológiu spermií!

Poškodzuje ich bezdrôtová technológia

V roku 2012 zverejnil časopis Fertility and Sterility výsledky štúdie, ktoré boli o vplyve bezdrôtových zariadení, ako sú notebooky a mobilné telefóny. Výskumníci sa snažili prísť na to, či Wifi pripojenie poškodzuje zdravie spermií. V minulosti totiž ľudia verili, že teplo z notebooku nepriaznivo pôsobí na spermie. Vedci sa domnievajú, že spermiám škodia rádiové elektromagnetické vlny (RF - ETM), teda voľné radikály. Tie spôsobujú oxidačné poškodenie buniek, vrátane spermií a ženských vajíčok. Poškodenie voľnými radikálmi môže spôsobiť nepohyblivosť spermií, bunkovú smrť a zníženie integrity DNA. Ak často používate notebook, nedávajte si ho na kolená. To isté sa týka mobilných telefónov vo vreckách od nohavíc!

Majú obrovskú silu

Uvedomujete si, čoho veľkého sú spermie schopné? Vedia roztaviť povrch ženského vajíčka. Tým, že uvoľňujú enzýmy z prednej časti hlavičky známej ako akrozóm, rozpustia vonkajšiu membránu vajíčka. Práve to pomôže spermii dostať sa cez stenu do vajíčka. Plazma spermie sa potom spojí s plazmickou membránou vajíčka a jej hlava sa odpojí od chvosta. Tak sa zrodí nový život!

Ďalšie zaujímavé fakty

Príliš veľa sladkých nápojov spôsobuje nepohyblivosť spermií.

Za jeden deň môže muž vyprodukovať viac ako 300 miliónov spermií.

Normálne množstvo ejakulátu je 2 – 6 mililitrov.

Denná produkcia spermií je až 100 miliónov kusov.

Množstvo spermií na mililiter ejakulátu: 20 až 120 miliónov.

Pre oplodnenie je dôležitých minimálne 20 miliónov spermií na mililiter.

Aby sa spermia pohla o 1 cm vpred, musí 800-krát pohýbať chvostíkom.

Spermia v priemere meria len 0,06 milimetra.

Pokiaľ muž pred sexom vypije 1,5 litra ananásovej šťavy, jeho spermie budú sladké.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9