Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Sex vie byť i nepríjemný: Môže vyvolať silné bolesti hlavy

Ak vášho partnera bolieva hlava pri sexe, porozprávajte sa s ním o tom.
Ak vášho partnera bolieva hlava pri sexe, porozprávajte sa s ním o tom.

"Dnes nie drahý, bolí ma hlava". Každý určite pozná tento prípad, s ktorým sa často stretávajú páry pri pohlavnom styku. Väčšina z nás túto vetu pri sexe považuje za výhovorku, no časy sa zmenili. Bolesť hlavy pri sexe totiž nie je výmysel a môže vyvolať vážne zdravotné komplikácie. Dokonca má aj svoj odborný lekársky názov - koitálna cefalgia.

Potvrdzuje to skutočný zážitok

Sex môže vyvolať veľa rôznych pocitov, ale bolesť by nemala byť jedným z nich. Bohužiaľ, pohlavný styk môže vyvolať náhle, spaľujúce bolesti hlavy, o čom môže hovoriť 31-ročný Will Ashton, ktorý to sám na vlastnej koži zažil. Preňho to bol jeden z najdesivejších okamihov v živote, ktorý bohužiaľ zažil počas situácie, ktorá mala byť skôr príjemná - počas sexu.

"Cítil som sa, ako keby ma niekto udrel kladivom do zadnej časti hlavy. Zrútil som sa na posteľ, stonal som a bol som v šoku. Nemohol som otvoriť oči, cítil som sa omámený po dobu asi 30 sekúnd," spomína na desivé okamihy Ashton.

Keď ho bolela hlava aj o dva dni neskôr, rozhodol sa zakročiť a navštívil lekára, ktorý mu diagnostikoval koitálnu cefalgiu, tiež známu ako bolesť hlavy pri sexe (BSH - Coital thunderclap headache). Aj keď u nás sa o nej takmer vôbec nehovorí, čo sa nedá porovnať so zahraničím, môže sa týkať väčšiny ľudí, preto je potrebné o nej hovoriť.

Koho sa to týka?

Táto diagnóza sa týka približne jedného človeka zo sto, no lekári sa domievajú, že ide o vyšší počet. Mnoho ľudí sa totiž  hanbí a je im trápne priznať sa lekárovi o svojom probléme. Ťažké bolesti hlavy spojené so sexuálnou aktivitou nahlasujú hlavne teenegeri a ľudia, ktorí sledujú pornografiu.

Podľa lekárov je u mužov štyrikrát väčšie riziko koitálnej cefalgie ako u žien. Týka sa aj hlavne tých, ktorí trpia migrénami, čo potvrdili lekári v časopise British Journal. Zatiaľ, čo iných neznesiteľne bolí hlava počas orgazmu, iní to zažívajú tesne pred ním.

Nie je to obyčajná bolesť hlavy

Koitálna cefalgia nie je len takou obyčajnou bolesťou hlavy. Je to často až ostrá bolesť, ktorá začína na spodine lebečnej časti a prechádza smerom k prednej časti hlavy okolo očí. Takéto bolesti môžu pretrvávať aj mesiace a roky a často odídu sami od seba bez akejkoľvek liečby.

Ihneď treba vyhľadať lekára

Lekári zdôrazňujú, že je dôležité okamžite vyhľadať lekársku pomoc v prípade akejkoľvek náhlej, silnej bolesti hlavy. Bolesti hlavy pri sexe môžu totiž prerásť až do aneuryzmy, nádoru na mozgu, cievnej mozgovej príhody, mozgového krvácania.

Liečba

Našťastie, k dipozícií sú lieky, ktoré pomáhajú pri náhlych bolestiach hlavy pri sexe. Pomáha indomecatín a tiež nesteroidné protizápalové lieky, ktoré boli úspešne použité na liečby koitálnej cefalgie. Štúdie ukazujú, že tieto lieky najlepšie fungujú vtedy, ak sú užívané tesne pred sexuálnou akltivitou.

Ashtonovi bol predpísaný indometacín a hlava ho pri sexe nebolela už celé mesiace.

"Má to však nevýhodu. Spontánnosť sa u nás vytratila. Musíme sa dopredu dohodnúť, kedy sa budeme milovať, aby som si pred tým nezabudol dať tabletku." povedal Ashton.

Takže, ak vám nabudúce váš partner povie, že ho bolí hlava, berte ho vážne. Človek nikdy nevie, čo sa skrýva za bolesťou...

 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9