Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nebezpečná kombinácia: Antikoncepcia a fajčenie môže spôsobiť smrť

Dávajte si pozor na užívanie antikoncepcie v kombinácii s fajčením.
Dávajte si pozor na užívanie antikoncepcie v kombinácii s fajčením.

Beriete antikoncepciu a fajčíte? Ide totiž o smrteľnú kombináciu, ktorá vám môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Dôsledky kombinácie antikoncepcie a fajčenia sa nemusia prejaviť hneď. O niekoľko rokov ale môžete byť prekvapené nepríjemnými zdravotnými ťažkosťami ako infarkt, mŕtvica, trombóza a iné srdcové ochorenia.

Aj keď je antikoncepcia spoľahlivou hormonálnou liečbou, ktorá vás ochráni pred otehotnením, v kombinácií s fajčením môže spôsobiť nemalé zdravotné ťažkosti.

Kto je najviac ohrozený

Pozor by sa mali dávať hlavne ženy po tridsiatke, kedy sú najohrozenejšie. Výskumy ukázali, že riziko infarktu je práve vtedy omnoho vyššie. Ak sa k užívaniu antikoncepcie a fajčeniu pridá nezdravá strava, nedostatok pohybu a každodenný stres, ktorému ženy v tridsiatke podliehajú, zdravotný stav je v ohrození. Nechýba málo a môžu vzniknúť srdcovo-cievne ochorenia.

Fajčenie a užívanie piluliek by mali zvážiť aj ženy, ktoré majú nebezpečnú poruchu imunitného systému. Patria sem hlavne tie, ktoré majú AIDS. Vtedy pri fajčení a užívaní piluliek môžu dostať mŕtvicu alebo infarkt. Mŕtvica ich ohrozuje až 45-krát viac a infarkt päťnásobne viac, než ostatných.

Môže spôsobiť trombózu

Užívanie antikoncepcie v spojitosti s fajčením spôsobuje celý rad zdravotných problémov. Jedným z nich je vznik trombózy hĺbkových žíl, pri ktorej dochádza k zrazeniu krvi v cievach. V horšom prípade môže spôsobiť náhlu cievnu príhodu.

"Užívanie hormonálnej antikoncepcie v spojitosti s fajčením patrí medzi rozšírené rizikové faktory vzniku najzávažnejšej komplikácie užívania hormonálnej antikoncepcie - vzniku hĺbkovej trombózy a tromboflebitídy. Trombóza hĺbkových žíl pritom postihuje vo vyspelých krajinách asi 2% obyvateľov," tvrdí MUDr. Valéria Sadáková z gynekologickej ambulancie v Nemocnici Malacky.

"Ochorenie spočíva v tom, že v hlbokých žilách sa v dôsledku zrážania krvi tvoria zrazeniny nazývané tromby, ktoré sú nebezpečné tým, že sa môžu uvoľniť zo svojho miesta a putovať cievami na nové miesto, ktoré buď úplne alebo čiastočne uzatvoria. Následkom je čiastočná alebo úplná porucha prekrvenia životne dôležitých orgánov (pľúca, srdce, mozog) a ich následné poškodenie resp. smrť, " pokračuje MUDr. Valéria Sadáková.

Ženy, ktoré kombinujú antikoncepciu s fajčením sú vystavené až 20-násobnému  riziku výskytu trombózy. Prvým varovným príznakom trombózy môže byť bolesť nôh a sťažené dýchanie, preto vyhľadajte lekára čo najskôr, zachránite si život.

Informujte o všetkom svojho lekára

Aj keď je ťažké porušiť svoj rituál a nezapáliť si cigaretu, oplatí sa to zvážiť hlavne vtedy, ak užívate antikoncepciu. Povedzte o tom svojmu lekárovi a v žiadnom prípade nezatajujte fakt, že fajčíte.

"Každá žena, žiadajúca o hormonálnu antikoncepciu by mala vo svojom záujme gynekológa informovať o prekonaných ochoreniach, ktoré by mohli byť príčinou kontraindikácie antikoncepcie a súčasne nesmie zatajiť fakt, že fajčí. Ak tak neurobí, oklame samu seba. Keď teda chce, žena – fajčiarka začať užívať hormonálnu antikoncepciu, prípadne v nej pokračovať, malo by ju to zároveň motivovať k rozhodnutiu skoncovať s fajčením," povedala MUDr. Valéria Sadáková.

Ak sa vzdáte fajčenia, urobíte dôležitý krok k zlepšeniu svojho zdravia i životného štýlu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9