Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Môže sa chlap správať ako tehotná žena? MÔŽE

(Zdroj: GettyImages)

Tehotenstvo prináša zmeny nielen pre budúce mamičky, ale aj pre ich partnerov. Tento fenomén, ktorý zasahuje aj budúcich otcov, odhaľuje, že empatia a prepojenie medzi partnermi môže mať hlbšie dôsledky, než by sme si možno mysleli.

V čase, keď sa rodí nový život, sa často dejú pozoruhodné zmeny nielen u tehotnej ženy, ale občas aj u jej polovičky. Takzvaný Couvade syndróm je záhadným fenoménom, pri ktorom partner tehotnej ženy prežíva podobné symptómy ako ona, píše sa na healthline.com. Aj keď zatiaľ nejde o oficiálnu diagnózu, tento jav, zahŕňajúci ako fyzické, tak psychologické prejavy, sa objavuje naprieč kultúrami, od starovekého Ríma a Grécka, až po súčasnosť. Tento jedinečný fenomén odhaľuje, ako môžu byť muži emočne ale aj telesne prepojení so svojimi partnerkami počas tehotenstva, čo svedčí o silnom pute, ktoré ich spája.

Čo to vlastne je a prečo to vzniká?

Couvade syndróm, známy tiež ako „solidárne tehotenstvo", je fascinujúcim úkazom, kde partner tehotnej ženy prejavuje symptómy podobné tehotenstvu. Jeho názov pochádza z francúzskeho slova „couvee", čo znamená vyliahnuť. Jeho prvé zaznamenané prípady siahajú do 19. storočia, keď ho pozoroval antropológ Edward Burnett Tylor v niektorých kmeňových spoločenstvách. Prejavuje sa najmä v dôsledku silnej emocionálnej väzby a empatie voči partnerke. Hormonálne zmeny a stres sprevádzajúci tehotenstvo môžu byť hlavnými spúšťačmi.

Keď nepriberá len partnerka

Couvade syndróm sa môže prejavovať rôznymi fyzickými a psychologickými symptómami. Fyzické symptómy môžu zahŕňať nevoľnosť, zmeny chuti, bolesti chrbta, priberanie na váhe či dokonca pocit kontrakcií. Psychologické príznaky sa môžu týkať úzkosti, depresie, problémov so spánkom či zmeny libida. Tieto symptómy sa môžu vyvinúť v prvom trimestri a meniť počas tehotenstva. Výskum tiež poukazuje na zmeny v hladinách určitých hormónov, ako sú prolaktín či kortizol u mužov zažívajúcich tento syndróm.

Čo s tým?

Couvade syndróm, hoci nie je klasifikovaný ako oficiálne zdravotné ochorenie, môže vyžadovať zvýšenú pozornosť, najmä ak sú príznaky intenzívnejšie alebo priamo ovplyvňujú kvalitu života. Keďže sa zvyčajne prejavuje počas tehotenstva partnerky, je dôležité riešiť ho holisticky. Komunikácia a empatia v partnerskom vzťahu sú kľúčové. Muži zažívajúci tento syndróm by mali hľadať podporu u odborníkov na duševné zdravie, najmä ak sa cítia nadmerne stresovaní alebo úzkostní. Ďalším dôležitým aspektom je udržiavanie zdravého životného štýlu, vrátane primeranej fyzickej aktivity a vyváženej stravy. Vo väčšine prípadov symptómy pominú po narodení dieťaťa. V niektorých prípadoch, ak sú symptómy spojené s vážnejšími problémami a prejavmi, môže byť užitočná profesionálna terapia.

Viac o téme: Tehotenstvo HormonyCouvade syndrom
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9