Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ZABÍJA dušu a rozbúcha SRDCE: ZACHRÁŇTE sa pred týmto stavom bez liekov, kým nie je ZLE

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prejavuje sa nervozitou, nepokojom, napätím, búšením srdca a bolesťou na hrudníku. Ak tento stav pretrváva, je potrebné ho liečiť. Ako sa zbaviť úzkosti bez použitia medikamentov?

Úzkosť patrí v skutočnosti k najbežnejším problémom duševného zdravia. V USA každý rok postihne viac ako 18 percent dospelých. Často je spúšťačom doba, v ktorej žijeme - rýchle životné tempo a tiež zúriaca pandémia k duševného zdraviu nepridávajú.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS sa dostane aj tam, kde by ste to najmenej čakali: Toto SPRAVÍ s mužskou PÝCHOU

Ako sa píše na medicalnewstoday.com, v niektorých prípadoch môže byť na príčine iný zdravotný stav, napríklad nadmerná činnosť štítnej žľazy. Keď sedenia u odborníkov nezaberajú, lekári väčšinou predpisujú lieky, ktoré príznaky úzkosti a depresie potlačia. Častokrát však majú aj vedľajšie účinky. Aj vy patríte k ľuďom, ktorých trápia pocity smútku a depresie? Skôr ako siahnete po liekoch, mohli by ste vyskúšať nasledujúce triky na zahnanie úzkosti. 

1. Cvičenie

Cvičenie je skvelý spôsob, ako zatočiť s úzkosťou. Okrem toho, že sa podieľa na lepšej kondícii a dokonalej postave, vďaka nemu sa do tela vyplavujú endorfíny hormóny šťastia. Cvičenie má takisto pozitívny vplyv na hladinu serotonínu. O tom je známe, že zlepšuje náladu a potláča pocity úzkosti spôsobenej stresovými okolnosťami, ako je napríklad odvykanie od fajčenia.

ZABÍJA dušu a rozbúcha
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Meditácia

Meditácia zbaví človeka negatívnych myšlienok a pomôže mu zvládať stres a úzkosť. Ak nie ste v duševnej pohode, vyskúšajte jogu, alebo dychové cvičenia. V terapii je čoraz populárnejšia meditácia založená na vedomí. Upokojí myseľ a pomôže vám lepšie sa sústrediť.

3. Relaxačné cvičenia

Niektorí ľudia v dôsledku úzkosti nevedomky napínajú svaly a zvierajú čeľusť. Pomôcť môžu progresívne relaxačné cvičenia. Skúste ležať v pohodlnej polohe a pomaly sťahujte a uvoľňujte každú svalovú skupinu, počnúc prstami na nohách a končiac ramenami a čeľusťou.

4. Písanie

Niektoré výskumy naznačujú, že písanie denníka, alebo tvorivé písanie pomáhajú ľuďom lepšie zvládať úzkosť. Človek si vďaka písaniu lepšie utrieďuje myšlienky, ventiluje hnev, oslobodí myseľ. Písanie tiež napomáha liečiť traumy, znižuje stres a trému.

ZABÍJA dušu a rozbúcha
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Časový plán

Niektorí ľudia pociťujú úzkosť, ak majú príliš veľa záväzkov naraz. Rodina, práca, vlastné priority a zrazu je toho príliš. V takom prípade pomôže presne vypracovaný časový plán. Ak budete vedieť, čo kedy máte robiť, dokážete sa lepšie sústrediť na jednu úlohu naraz.

6. Aromaterapia

Vône upokojujúcich rastlinných olejov pomáhajú zmierniť stres a úzkosť. Na každého platí niečo iné, preto na začiatku experimentujte. Najviac upokojujúca je levanduľa. Zatočí so stresom a pomôže vám aj v prípade, že máte problémy so spánkom.

7. Kanabidiolový olej

Dokáže efektívne upokojiť a uľaviť od bolesti. Olej je ľahko dostupný bez lekárskeho predpisu v mnohých alternatívnych obchodoch. Výskum ukazuje, že má značný potenciál na zníženie úzkosti a paniky.

8. Bylinkové čaje

Sú ľudia, ktorých už samotný proces prípravy a pitia čaju upokojuje. Niektoré čaje majú dokonca pozitívny vplyv na mozog, ktorý začne uvoľňovať stres z tela von. O harmančeku je napríklad známe, že znižuje hladinu kortizolu, stresového hormónu.

ZABÍJA dušu a rozbúcha
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

9. Bylinné doplnky

Rovnako ako bylinné čaje, aj veľa bylinných doplnkov dokáže zmierniť úzkosť. Ako dobre vieme, stres a depresia môžu byť spúšťačom rôznych chorôb. Bylinné extrakty upokoja organizmus. Vďaka obsahu ľubovníka, valeriány a šišiaka telo odolá chorobám, aj stresovému náporu.

10. Čas strávený so zvieratami

Zvieratá sú skvelými spoločníkmi, dávajú veľa lásky a podpory. Odborníci tvrdia, že domáci miláčikovia pomáhajú ľuďom s rôznymi duševnými problémami vrátane úzkosti spojenej s traumou. Kone sú na to najvhodnejšie. Ak si zaopatríte psa, dlhé prechádzky s ním vám vyčistia hlavu. Okrem zlepšenia duševného zdravia, sa zlepší aj vaša kondícia.

Viac o téme: LiečbaPrevenciaúzkosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9