Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Naliehavá výzva premiérovi: Psychiatri sa obávajú o duševné zdravie Slovákov

Psychiater Peter Breier Zobraziť galériu (2)
Psychiater Peter Breier (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Predstavitelia Ligy za duševné zdravie (LZDZ) sú nespokojní s výsledkom svojej jesennej kampane Vyliečme nezáujem, tiež s dlhodobým neriešením problémov v oblasti psychiatrie na Slovensku zo strany štátu.

„Kampaňou sme chceli upozorniť na stav psychiatrie u nás aj obnoviť 24-hodinovú telefónnu linku Nezábudka, ktorá dokázateľne zachraňovala ľudské životy. Hoci sme dostali povzbudivé reakcie a finančné príspevky od verejnosti, linka Nezábudka nie je spustená. Zanikla pred 12 rokmi a napriek viacerým snahám nie je obnovená. Svojpomocne to nedokážeme a bez aktívnej podpory štátu nedosiahneme, aby sa k duševným chorobám začalo vo verejnosti pristupovať s potrebnou vážnosťou. Sme ďaleko od toho, aby sa štát konečne prestal spoliehať na dobročinnosť občanov. Ak sa aktivácia linky nezačne riešiť systémovo, je nad naše možnosti ju spustiť a dlhodobo prevádzkovať,“ na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave konštatoval riaditeľ LZDZ Martin Knut. 

Čítajte viac: Osobnosti spojili VIDEÁ, ktoré odhaľujú najväčší problém Slovákov: Pol milióna ľudí mlčí!

V kampani s takmer 2 000 dobrovoľníkmi, ktorá prebiehala v 53 mestách od 17. septembra do 16. októbra, sa vyzbieralo 46 522 eur. Potrebných na ročnú prevádzku 24-hodinovej linky je takmer 100 000 eur. „Našu žiadosť o dotáciu Ministerstvo zdravotníctva SR 16. novembra zamietlo. Pritom psychickými problémami na Slovensku trpí takmer 500 000 ľudí a ich počet sa stále zvyšuje,“ pripomenul Knut.

Foto: TASR/Marko Erd
Zobraziť galériu (2)
Foto: TASR/Marko Erd  (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Odborníci žiadajú o pomoc Úrad vlády

Aj podľa psychiatra Petra Breiera záujem štátu o riešenie stavu psychiatrie na Slovensku je dlhodobo nedostatočný. Problémy sú so stavom obvodných psychiatrov, ktorí sú preťažení a majú dlhé čakacie lehoty pre pacientov. Služby súkromných lekárov zasa nie sú uhrádzané zdravotnými poisťovňami. 

„Požadovaná linka je len podprahová časť pomoci pacientom, ale dôležitá najmä pre nočné rozhovory. My sme začali uvádzať filmový cyklus s následnou diskusiou a prekvapil nás veľký záujem. Boli tri projekcie a diskusie po nich sú sprístupnené verejnosti na internetovej stránke LZDZ,“ uviedol Breier.  

„Ako riaditeľ LZDZ som sa stretol asi s piatimi sekčnými šéfmi zdravia na Ministerstve zdravotníctva SR a nikdy sme problematiku psychiatrie seriózne nedorokovali. Politické zmeny sú časté a realita našich oprávnených požiadaviek je na chvoste záujmu zo strany štátu. Preto sa obraciame s verejnou výzvou na premiéra. On svojou autoritou môže prejaviť záujem a pomôcť ľuďom, ktorí sa dovolávajú svojich práv. Je to v konečnom dôsledku náš spoločný záujem. Dnes túto výzvu odovzdám na Úrade vlády SR,“ zdôvodnil Knut.

 

Viac o téme: NezábudkaLiga za duševné zdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9