Mnohí dovolenkári si vyberajú prímorskú destináciu na základe čistoty vody, ktorú každoročne hodnotí Európska enviromentálna agentúra (EEA). Pozrite sa, v ktorých krajinách je kúpanie najbezpečnejšie a ktorým lokalitám by ste sa radšej mali vyhnúť. Z hodnotenia odborníci nevynechali ani Slovensko.
Výsledky analýz vôd určených na kúpanie milovníkov leta potešia – väčšina európskych vôd sa môže pochváliť vodou vynikajúcej kvality. Ako uvádza portál Veda na dosah aj správa o kvalite vôd z roku 2016, čistota európskych vodných plôch je vyššia ako pred 40 rokmi, keď boli kontaminované zložkami odpadu. Prísne normy spĺňa viac ako 85 percent monitorovaných lokalít a viac ako 96 percent oblastí sa zmestilo do minimálnych požiadaviek Európskej únie na kvalitu vody.
Čítajte viac: Stačí už jedna dovolenka a začnú sa diať veci: Nečakané pôsobenie morskej vody na ľudské telo!
Odborníci porovnávali vyše 21-tisíc lokalít určených na kúpanie, vrátane prímorských pláží či vnútrozemských jazier. Voda vo všetkých obľúbených destináciách v rámci Chorvátska, Cypru, Grécka, Estónska, Malty, Rumunska, Slovinska, ale i Rakúska vyhovovala minimálnym normám stanoveným smernicami EÚ. Kvalita vody v týchto oblastiach bola podľa odborníkov dostatočná na to, aby rekreantom nehrozili zdravotné problémy.
Oblasti s najvyššou kvalitou vody sú v Luxembursku (všetkých 11 vodných plôch), na Cypre (99 percent lokalít), Malte (99 percent lokalít), v Grécku (97 percent lokalít) a Rakúsku (95 percent lokalít). Voda s najmenej vyhovujúcou kvalitou bola minulý rok odhalená napríklad v Írsku (6 lokalít), vo Veľkej Británii (20 lokalít) a na Slovensku (jedna vodná plocha s nevyhovujúcou kvalitou - Gazárka). Veľmi zle v hodnotení dopadli Taliansko (100 oblastí), Francúzsko (82 oblastí) a Španielsko (39 oblastí), v ktorých sa nachádza najvyšší počet lokalít s vodou nevhodnou na kúpanie. Za najväčší zdroj znečistenia odborníci považujú kontamináciu z odpadových vôd. Aktuálny stav kvality vody si môžete pozrieť na interaktívnej mape Európskej enviromentálnej agentúry (EEA).