V akých jazerách sa kúpeme? Takto dopadlo hodnotenie kvality vody!

Slovenské jazerá majú celkom dobrú kvalitu vody, nebojte sa kúpania!
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-26 18:00:00

Najprísnejšie požiadavky na výbornú kvalitu vody spĺňalo v minulom roku na Slovensku 64 percent monitorovaných lokalít. Vzorky pochádzali z 33 miest určených na kúpanie, z toho 21 dosahovalo výbornú kvalitu a osem dobrú kvalitu vody. Nevyhovujúca bola jedna vzorka.


Vyplýva to z výsledkov zverejnenej výročnej správy o kvalite vody na kúpanie, ktorú vypracovala Európska environmentálna agentúra (EEA) v spolupráci s Európskou komisiou. Správa potvrdila už 40 rokov trvajúci trend zvyšovania čistoty vody na plážach a kúpaliskách v Európe.

Tri lokality nebolo možné vlani klasifikovať. Dolno Hodrušské jazero, Veľké Richnavské jazero a Kunovská priehrada boli totiž počas kúpacej sezóny 2016 zatvorené pre rekonštrukčné práce a vypustenie vody z vodných nádrží. Na štyroch lokalitách sa kvalita vody zlepšila z dobrej na výbornú - Vinianske jazero, Veľká Domaša - Nová Kelča, Zelená voda a Šulianske jazero. K zhoršeniu kvality došlo na troch miestach - Počúvadlianske jazero a Ivanka pri Dunaji skočili z výbornej kvality na dobrú, Gazarka spadla až na nedostatočnú kvalitu. Počas minuloročnej kúpacej sezóny nezaznamenali hygienici žiadne abnormálne situácie ani krátkodobé znečistenie. Premnoženie cyanobaktérií zaregistrovali na strediskách Kamenec, Paľkov na Zemlínskej Šírave a na Vinianskom jazere, kde platil zákaz kúpania.

Krajiny s najlepšími výsledkami

Zo správy vyplýva, že viac ako 85 percent lokalít určených na kúpanie v celej Európe (EÚ, Albánsko a Švajčiarsko) spĺňa tie najprísnejšie požiadavky na výbornú kvalitu vody. Minimálne požiadavky stanovené v predpisoch Európskej únie spĺňa viac ako 96 percent lokalít určených na kúpanie. Najlepšie výsledky v hodnotení kvality vody na kúpanie dosiahlo päť krajín v EÚ, v ktorých až 95 percent či viac lokalít získalo hodnotenie výbornej kvality, a to Luxembursko (100 %), Cyprus (99 % všetkých lokalít), Malta (99 %), Grécko (97 %), a Rakúsko (95 %).

Čítajte tiež: Vajíčka ako hriech? Bezpečné množstvo, ktoré môžeme zjesť za týždeň!

2017-05-26 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia