Diacomit 500 mg tvrdé kapsuly

Upraviť profil

Informácie

ŠUKL kód:
37857
Názov lieku:
Diacomit 500 mg tvrdé kapsuly
Doplnok:
cps dur 30x500 mg (fľ.PP)
Držiteľ:
BIOCODEX, Francúzsko
Účinná látka:
Stiripentol
Indikačná skupina:
ANTIEPILEPTICA, ANTICONVULSIVA
Výdaj:
Viazaný na lekársky predpis

Popis a určenie

Diacomit je liek obsahujúci účinnú látku stiripentol. Diacomit je antiepileptický liek. Používa sa u detí s veľmi zriedkavým druhom epilepsie tzv. ťažkou detskou myoklonickou epilepsiou (SMEI), ktorá je tiež známa ako Dravetov syndróm. Tento druh epilepsie postihuje malé deti. Liek Diacomit sa používa ako doplnková terapia ku klobazamu a valproátu (iné antiepileptické lieky) na liečbu generalizovaných tonicko–klonických záchvatov (závažnejších záchvatov vrátane straty vedomia), ak tieto nie je možné primerane kontrolovať liečbou klobazamom a valproátom. Podávanie počas tehotenstva sa neodporúča, v prípade že dôjde k otehotneniu počas liečby, tá sa nesmie zastaviť, keďže zhoršenie ochorenia môže byť potenciálne škodlivé pre matku aj pre plod. V prípade, že liečba stiripentolom pokračuje počas dojčenia, dojčené dieťa sa musí dôkladne sledovať z hľadiska potenciálnych nežiaducich účinkov.

Spôsob použitia

Denné dávkovanie sa môže podávať v 2 alebo 3 rozdelených dávkach. Kapsula sa musí prehltnúť celá a zapiť pohárom vody počas jedla. Liek Diacomit sa má podávať súčasne s jedlom, ale nie s mliečnymi výrobkami, nápojmi obsahujúcimi oxid uhličitý, ovocným džúsom alebo jedlom a nápojmi, ktoré obsahujú kofeín alebo teofylín (látka zistená popri iných produktoch v čiernom a zelenom čaji). Presné dávkovanie je individuálne, závisí od stavu pacienta a indikácie, pri ktorej je liek použitý.

Schopnosť viesť vozidlo a obsluhovať stroje

U pacientov so SMEI sa s riadením vozidiel alebo prevádzkou strojov nemá počítať vzhľadom na povahu základného ochorenia a účinky dlhodobého podávania antikonvulzív. Stiripentol môže spôsobovať závraty a ataxiu (poruchu koordinácie pohybov), ktoré môžu ovplyvňovať schopnosť riadiť vozidlá alebo obsluhovať stroje a pacienti, kým sú liečení stiripentolom, nemajú riadiť vozidlá alebo obsluhovať stroje.

ATC klasifikácia produktu

N
Nervový systém
N03
Antiepileptiká
N03A
Antiepileptiká
N03AX
Iné antiepileptiká 
N03AX17
Stiripentol

Všeobecné informácie ku lieku

Registračné číslo:
EU/1/06/367/004
Exspirácia:
36
Typ registrácie:
EUO - Európska - orphan
Dátum registrácie:
04.01.2007
Platnosť registrácie:
D - Registrácia bez omedenia platnosti

Diacomit 500 mg tvrdé kapsuly