Sabril

Upraviť profil

Informácie

ŠUKL kód:
71990
Názov lieku:
Sabril
Doplnok:
tbl flm 100x500 mg
Držiteľ:
sanofi-aventis Slovakia s.r.o., Slovensko
Účinná látka:
Vigabatrin
Indikačná skupina:
ANTIEPILEPTICA, ANTICONVULSIVA
Výdaj:
Viazaný na lekársky predpis

Cena

Konečná cena:
53.75€
Doplatok pacient:
6.61€
Úhrada poisťovne:
47.14€

Popis a určenie

Sabril sa užíva preto, aby pomáhal kontrolovať rôzne formy epilepsie. Užíva sa súčasne s liekmi, ktoré užívate doposiaľ na liečbu „ťažkostí s kontrolou“ epilepsie. Na začiatku liečby Vám ho predpíše špecialista. Vaša odpoveď na liečbu sa bude sledovať. Taktiež sa používa na kontrolovanie infantilných spazmov (záchvatov v detskom veku, Westov syndróm). Ak plánujete tehotenstvo, povedzte to svojmu lekárovi skôr ako začnete užívať Váš liek. Neužívajte Sabril počas tehotenstva, ak lekár nepovie, že ho máte užívať aj v tehotenstve. Musíte sa poradiť so svojím lekárom, či smiete svoje dieťa dojčiť.

Spôsob použitia

Dávku predpíše lekár a prispôsobí ju každému pacientovi individuálne. Tabletu zakaždým prehltnite a zapite ju vodou, vypite aspoň polovicu pohára. Sabril môžete užívať pred jedlom alebo po jedle. Obvyklá úvodná dávka pre dospelých je 2 tablety denne. Lekár Vám však môže zvýšiť alebo znížiť dávku podľa Vašej odpovede na liečbu, obvyklá denná dávka pre dospelých je 2 až 3 g (4 až 6 tabliet). Pokiaľ ide o deti, dávka závisí od veku a hmotnosti. Obvyklá úvodná dávka u detí je 40 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti denne. Dennú dávku možno užiť ako jednu dávku alebo rozdelenú do dvoch dávok.

Schopnosť viesť vozidlo a obsluhovať stroje

Neveďte vozidlo ani neobsluhujte stroje, ak epilepsia nie je kontrolovaná. Sabril niekedy spôsobuje príznaky ako je ospalosť alebo závrat a preto Vaša schopnosť sústrediť sa a reagovať môže byť znížená. Ak sa u Vás takéto príznaky počas liečby vyskytnú, nesmiete robiť riskantné činnosti ako je vedenie vozidla a obsluha strojov. U niektorých pacientov sa počas užívania tohoto lieku zistili poruchy zraku, ktoré môžu ovplyvniť schopnosť viesť vozidlo. Ak chcete naďalej šoférovať, musíte sa pravidelne (každých 6 mesiacov) podrobiť vyšetreniu na zistenie zrakových porúch a to aj vtedy, ak žiadne zmeny zraku nepociťujete.

Dokumenty

Pre detailnejšie informácie o lieku si prosím prečítajte dostupné dokumenty

ATC klasifikácia produktu

N
Nervový systém
N03
Antiepileptiká
N03A
Antiepileptiká
N03AG
Deriváty vyšších alifatických kyselín
N03AG04
Vigabatrin

Všeobecné informácie ku lieku

Registračné číslo:
21/0339/94-S
Exspirácia:
60
Typ registrácie:
NAR - Národná
Dátum registrácie:
27.06.1994
Platnosť registrácie:
D - Registrácia bez omedenia platnosti

Sabril