Zoznam s.r.o.

PETNIDAN

Informácie

ŠUKL kód:
15451
Názov lieku:
PETNIDAN
Doplnok:
cps 100x250 mg
Držiteľ:
Desitin Arzneimitttel GmbH, Nemecko
Účinná látka:
Etosuximid
Indikačná skupina:
ANTIEPILEPTICA, ANTICONVULSIVA
Výdaj:
Viazaný na lekársky predpis

Popis a určenie

PETNIDAN je antiepileptikum. Je používaný na liečbu: - pyknoleptické absencie, tiež komplexné a atypické absencie (epileptické záchvaty charakterizované chvíľkovými stratami vedomia). Upozornenie: Na predchádzanie generalizovaných záchvatov, ktoré sa často vyskytujú pri komplexných a atypických absenciách, sa etosuximid môže kombinovať s antikonvulzívami (liekmi na liečenie epileptických záchvatov), účinnými pri tomto type záchvatov (napr. primidón, fenobarbital). Len pri epilepsiách v detskom veku s pyknoleptickými absenciami je možné upustiť od dodatočného cieleného predchádzania záchvatov typu grand mal (veľký záchvat). / Z obavy možného vzniku veľkého záchvatu po epileptickom záchvate sa dáva preventívna liečba/ - myoklonicko-astatický petit mal ( zvláštna forma malého záchvatu), - myoklonické záchvaty mladistvých (impulzívny petit mal = impulzívny malý záchvat). Ženy, ktoré počas užívania lieku Petnidan® otehotnejú, plánujú otehotnieť, alebo ženy, u ktorých nemožno otehotnenie vylúčiť, a tiež aj tehotné ženy sa majú bezpodmienečne poradiť so svojím lekárom. Etosuximid prechádza placentou a vylučuje sa aj do materského mlieka. Je na zvážení ošetrujúceho lekára, či riziko nežiaducich účinkov pre dojča, neprevyšuje prospešnosť podávania lieku matke.

Spôsob použitia

Liek užívajte v dávkach a v čase podľa pokynov lekára. Petnidan sa môže podávať v jednej dennej dávke alebo sa môže rozdeliť na 2-3 jednotlivé dávky, užívať sa môže počas jedla alebo po jedle.

Schopnosť viesť vozidlo a obsluhovať stroje

Aj pri primeranom užívaní Petnidan®-u môže liek nepriaznivo ovplyvniť činnosť vyžadujúcu zvýšenú pozornosť, motorickú koordináciu a rýchle rozhodovanie. Platí to vo zvýšenej miere pri spolupôsobení alkoholu. Preto sa má upustiť od vedenia vozidiel, obsluhy strojov alebo od iných nebezpečných činností, prinajmenšom počas fázy nastavovania liečby. V každom jednotlivom prípade však rozhoduje ošetrujúci lekár, pri zohľadnení individuálnych reakcií a príslušného dávkovania.

Dokumenty

Pre detailnejšie informácie o lieku si prosím prečítajte dostupné dokumenty

ATC klasifikácia produktu

N
Nervový systém
N03
Antiepileptiká
N03A
Antiepileptiká
N03AD
Deriváty sukcinimidov
N03AD01
Etosuximid

Všeobecné informácie ku lieku

Registračné číslo:
21/0036/94-S
Exspirácia:
36
Typ registrácie:
NAR - Národná
Dátum registrácie:
27.01.1994
Platnosť registrácie:
D - Registrácia bez omedenia platnosti

PETNIDAN