AKINETON SR 4 mg

Upraviť profil

Informácie

ŠUKL kód:
13295
Názov lieku:
AKINETON SR 4 mg
Doplnok:
tbl plg 60x4 mg
Držiteľ:
Laboratorio farmaceutico S.I.T.S.r.I., Taliansko
Účinná látka:
Biperidén
Indikačná skupina:
ANTIPARKINSONICA
Výdaj:
Viazaný na lekársky predpis

Popis a určenie

Akineton obsahuje ako liečivo biperidén. Akineton sa používa na liečbu Parkinsonovho syndrómu, obzvlášť svalovej stuhnutosti (rigor) a trasu (tremor), porúch pohybov (extrapyramídové príznaky) ako sú kŕče jazyka, hltana a tik (včasná dyskinéza), motorický nekľud (akatízia) a Parkinsonovho syndrómu vyvolaného určitými liekmi pôsobiacimi na centrálny nervový systém (neuroleptiká) alebo podobne účinkujúcimi liekmi. Ďalej sa používa na liečbu otravy nikotínom alebo organofosfátmi. Nesmie sa používať u pacientov s neliečeným zvýšeným vnútroočným tlakom (glaukóm úzkeho uhla), organickým zúžením (stenóza) v oblasti tráviaceho traktu alebo dilatáciou hrubého čreva (megakolón). Akineton SR tablety s predĺženým uvoľňovaním nie sú určené pre deti. Počas liečby Akinetonom SR sa neodporúča dojčiť. Tehotným ženám sa môže Akineton SR podávať len pri mimoriadne závažných dôvodoch.

Spôsob použitia

Denná dávka sa rozdelí rovnomerne počas dňa, pričom prvá tableta sa užíva ráno. Tablety sa užívajú celé, nerozhryzené, počas jedla alebo po jedle a zapijú sa tekutinou. Presné dávkovanie je individuálne, závisí od stavu pacienta a indikácie, pri ktorej je liek použitý.

Schopnosť viesť vozidlo a obsluhovať stroje

Pri podávaní Akinetonu SR, najmä v kombinácii s inými centrálne pôsobiacimi liekmi a najmä s alkoholom, môže dôjsť k zníženiu schopnosti viesť motorové vozidlá a obsluhovať stroje.

Dokumenty

Pre detailnejšie informácie o lieku si prosím prečítajte dostupné dokumenty

ATC klasifikácia produktu

N
Nervový systém
N04
Antiparkinsoniká
N04A
Anticholínergiká
N04AA
Terciárne amíny
N04AA02
Biperidén

Všeobecné informácie ku lieku

Registračné číslo:
27/0079/01-S
Exspirácia:
60
Typ registrácie:
NAR - Národná
Dátum registrácie:
06.02.2001
Platnosť registrácie:
D - Registrácia bez omedenia platnosti

AKINETON SR 4 mg