Akineton

Upraviť profil

Informácie

ŠUKL kód:
15515
Názov lieku:
Akineton
Doplnok:
sol inj 5x1 ml/5 mg
Držiteľ:
Laboratorio farmaceutico S.I.T.S.r.I., Taliansko
Účinná látka:
Biperidén
Indikačná skupina:
ANTIPARKINSONICA
Výdaj:
Viazaný na lekársky predpis

Cena

Konečná cena:
5.47€
Doplatok pacient:
0.32€
Úhrada poisťovne:
5.15€

Popis a určenie

Akineton obsahuje ako liečivo biperidén. Akineton sa používa na liečbu Parkinsonovho syndrómu, obzvlášť svalovej stuhnutosti (rigor) a trasu (tremor), porúch pohybov (extrapyramídové príznaky) ako sú kŕče jazyka, hltana a tik (včasná dyskinéza), motorický nekľud (akatízia) a Parkinsonovho syndrómu vyvolaného určitými liekmi pôsobiacimi na centrálny nervový systém (neuroleptiká) alebo podobne účinkujúcimi liekmi. Ďalej sa používa na liečbu otravy nikotínom alebo organofosfátmi. Nesmie sa používať u pacientov s neliečeným zvýšeným vnútroočným tlakom (glaukóm úzkeho uhla), organickým zúžením (stenóza) v oblasti tráviaceho traktu alebo dilatáciou hrubého čreva (megakolón). Na základe nedostatočných klinických skúseností s použitím Akinetonu v tehotenstve sa odporúča zvýšená opatrnosť najmä v prvom trimestri tehotenstva. Akineton sa vylučuje do materského mlieka, kde môže dosiahnuť podobnú koncentráciu ako v plazme matky a preto sa neodporúča dojčenie počas liečby.

Spôsob použitia

Akineton sol inj Vám podá Váš lekár do žily alebo do svalu. Presné dávkovanie je individuálne, závisí od stavu pacienta a indikácie, pri ktorej je liek použitý.

Schopnosť viesť vozidlo a obsluhovať stroje

Nežiaduce účinky na centrálne nervstvo a perifériu môžu viesť, najmä v kombinácii s inými centrálne pôsobiacimi liekmi, inými anticholinergikami alebo alkoholom, k zníženiu schopnosti viesť motorové vozidlá a obsluhovať stroje.

Dokumenty

Pre detailnejšie informácie o lieku si prosím prečítajte dostupné dokumenty

ATC klasifikácia produktu

N
Nervový systém
N04
Antiparkinsoniká
N04A
Anticholínergiká
N04AA
Terciárne amíny
N04AA02
Biperidén

Všeobecné informácie ku lieku

Registračné číslo:
27/0127/94-S
Exspirácia:
60
Typ registrácie:
NAR - Národná
Dátum registrácie:
08.09.1994
Platnosť registrácie:
D - Registrácia bez omedenia platnosti

Akineton