Depakine Chronosphere 1000 mg

Upraviť profil

Informácie

ŠUKL kód:
96045
Názov lieku:
Depakine Chronosphere 1000 mg
Doplnok:
gra mdf 50x1000 mg
Držiteľ:
sanofi-aventis Slovakia s.r.o., Slovensko
Účinná látka:
Kyselina valproová 
Indikačná skupina:
ANTIEPILEPTICA, ANTICONVULSIVA
Výdaj:
Viazaný na lekársky predpis

Popis a určenie

Depakine Chronosphere je liek na liečbu rôznych typov epileptických záchvatov (padúcnice) a mánie, kedy môžete cítiť veľké vzrušenie, radosť, rozrušenie, nadšenie alebo hyperaktivitu. Mánia sa vyskytuje pri type ochorenia, ktoré sa nazýva “bipolárna afektívna porucha”. Depakine Chronosphere sa môže použiť vtedy, keď nie je možné použiť lítium. Liečivo tohto lieku, valproát sodný, znižuje možnosť vzniku epileptických záchvatov, pričom nepôsobí utlmujúco a nevyvoláva ospanlivosť. Môže sa užívať samostatne, aj v kombinácii s inými liekmi na liečbu epilepsie. Depakine Chronosphere sa nemá používať u detí a dospievajúcich vo veku do 18 rokov na liečbu mánie (vyskytuje pri type ochorenia, ktoré sa nazýva “bipolárna afektívna porucha”). Tehotenstvo treba ihneď oznámiť lekárovi. O užívaní počas tehotenstva a dojčenia rozhodne ošetrujúci lekár. Odporúča sa prerušiť dojčenie.

Spôsob použitia

Depakine Chronosphere je granulát určený len na vnútorné užívanie a je bez chuti. Ak sa podáva s tekutinami, pohár vypláchneme malým množstvom vody, pretože niektoré granuláty môžu ostať prilepené na skle. Zmes sa musí ihneď prehltnúť a nesmie sa žuť. Nesmie sa uchovávať pre neskoršie použitie. Ak je to vhodnejšie, granulát môže byť nasypaný priamo do úst a je potrebné zapiť ho studeným nápojom. Presné dávkovanie je individuálne, závisí od stavu pacienta a indikácie, pri ktorej je liek použitý.

Schopnosť viesť vozidlo a obsluhovať stroje

Depakine Chronosphere môže u niektorých pacientov vyvolať ospalosť alebo závraty, a to najmä na začiatku liečby alebo v kombinácii s inými antiepileptickými liekmi alebo benzodiazepínmi. Skôr než sa rozhodnete viesť auto alebo obsluhovať nejaké stroje, alebo robiť čokoľvek iné, čo môže byť nebezpečné keď ste ospalý alebo máte závraty, overte si, ako reagujete na Depakine Chronosphere.

Dokumenty

Pre detailnejšie informácie o lieku si prosím prečítajte dostupné dokumenty

ATC klasifikácia produktu

N
Nervový systém
N03
Antiepileptiká
N03A
Antiepileptiká
N03AG
Deriváty vyšších alifatických kyselín
N03AG01
Kyselina valproová 

Všeobecné informácie ku lieku

Registračné číslo:
21/0060/06-S
Exspirácia:
24
Typ registrácie:
NAR - Národná
Dátum registrácie:
06.03.2006
Platnosť registrácie:
D - Registrácia bez omedenia platnosti

Depakine Chronosphere 1000 mg