COMTAN 200 mg

Upraviť profil

Informácie

ŠUKL kód:
28633
Názov lieku:
COMTAN 200 mg
Doplnok:
tbl flm 100x200 mg
Držiteľ:
Novartis Europharm Ltd., Veľká Británia
Účinná látka:
Entakapón
Indikačná skupina:
ANTIPARKINSONICA
Výdaj:
Viazaný na lekársky predpis

Popis a určenie

COMTAN je používaný ako prídavná liečba štandardných liekov obsahujúcich levodopu/benserazid alebo levodopu/karbidopu u dospelých pacientov s Parkinsonovou chorobou, ktorých motorické príznaky kolíšu na konci účinku dávky a ktorých nemožno stabilizovať uvedenými kombináciami. Entakapon sa nemá používať počas gravidity. Ženy nemajú dojčiť počas liečby entakaponom.

Spôsob použitia

COMTAN sa podáva perorálne a súčasne s kaţdou dávkou levodopy/karbidopy alebo levodopy/benserazidu. Entakapon možno užívať s jedlom alebo nalačno. Užíva sa jedna 200 mg tableta s kaţdou dávkou levodopy/inhibítora dopadekarboxylázy. Najvyššia odporúčaná dávka je 200 mg desaťkrát denne, t.j. 2 000 mg.

Schopnosť viesť vozidlo a obsluhovať stroje

Comtan v spojení s levodopou môže mať veľký vplyv na schopnosť viesť vozidlá a obsluhovať stroje. Entakapon môže spolu s levodopou vyvolať závraty a symptomatickú ortostatickú hypotenziu. Preto je potrebná opatrnosť pri vedení vozidiel alebo obsluhe strojov. Pacienti liečení entakaponom v spojení s levodopou, u ktorých sa vyskytne somnolencia a/alebo epizódy náhle nastupujúceho spánku, musia byť poučení o tom, že nemajú viesť vozidlá a vykonávať činnosti, pri ktorých následkom zníženej pozornosti môžu vystaviť seba alebo iných riziku vážneho zranenia alebo usmrtenia.

ATC klasifikácia produktu

N
Nervový systém
N04
Antiparkinsoniká
N04B
Dopamínergické liečivá
N04BX
Iné dopaminergické liečivá
N04BX02
Entakapón

Všeobecné informácie ku lieku

Registračné číslo:
EU/1/98/081/003
Exspirácia:
36
Typ registrácie:
EU - Európska
Dátum registrácie:
22.09.1998
Platnosť registrácie:
D - Registrácia bez omedenia platnosti

COMTAN 200 mg