Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zdesenie u našich susedov: Školáčka (12) pobodala spolužiačku! Mala pripravený zoznam svojich obetí

Týmto nožom mala útočiť školáčka.
Týmto nožom mala útočiť školáčka. (Zdroj: police.hu)

BUDAPEŠŤ - Krvavý útok v triede šokoval maďarskú verejnosť. V pondelok ráno 12-ročná školáčka vytiahla nôž a bodla do chrbta spolužiačku, ktorá sedela pred ňou. Ťažko zranená obeť sa musela podrobiť urgentnej operácii. Páchateľku zatkli, zrejme plánovala ďalšie útoky.

K zločinu došlo na konci prvej hodiny v západomaďarskej obci Böny. Maďarské médiá citovali očitých svedkov – študentov, ktorí si všimli krik učiteľky a tiež začali utekať. „Požiadala nás, aby sme utiekli,“ spomínali šokovaní školáci v rozhovore pre „Telex“ deň po útoku nožom.

archívne video

Polícia zatkla slovenských pašerákov zbraní (Zdroj: Maďarská polícia)

Čo zistili až neskôr: Dvanásťročné dievča bodlo do chrbta spolužiačku v rovnakom veku. Približne 20 centimetrov dlhá čepeľ prerazila pľúca a tesne minula srdce. Zranenú musel do nemocnice previezť vrtuľník záchrannej služby. Po núdzovej operácii bolo dievča opäť mimo ohrozenia života a v prípade, že proces hojenia prebehne dobre, mohlo ísť domov o necelý týždeň.

Dievča malo pripravený zoznam smrti

Ale mohlo to byť oveľa horšie. Školáčka, ktorú teraz umiestnili do zariadenia pre mládež za pokus o vraždu, mala zrejme zoznam so všetkými menami svojich spolužiakov. Podľa polície boli červenou farbou označení tí ľudia, ktorých chcela podozrivá aj zabiť – vrátane brata obete a dvoch bratrancov. O motíve zatiaľ nie je nič známe.

V Maďarsku sa trestná zodpovednosť zvyčajne začína vo veku 14 rokov. Pre páchateľov, ktorí dovŕšili 12 rokov, existuje možnosť postihu vo forme nápravných zariadení (detenčných ústavov pre mladistvých). Potrebný je však psychologický posudok. Ten musí dokázať, že dotknutí mladí ľudia si boli vedomí závažnosti svojho trestného činu v čase jeho spáchania.

Viac o téme: Maďarskoútok nožomŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu