Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Maďarsko je právny štát, povedal Orbán na konferencii konzervatívcov v Budapešti

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, "čo je správne".

Orbán poznamenal, že Maďarsko má v medzinárodnej politike váhu aj napriek tomu, že je malou krajinou. "Je v nás niečo príťažlivé, exotické. Možno jazyk, ktorému nikto nerozumie," dodal s tým, že Maďarsko zostáva konzervatívnym ostrovom v progresívno-liberálnom oceáne.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Na dvojdňovej konferencii vystúpia predseda holandskej nacionalistickej Strany slobody (PVV) Geert Wilders, bývalý šéf Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) Fabrice Leggeri, bývalý predseda vlády Slovinska Janez Janša, senátor štátu Oklahoma Markwayne Mullin, bývalý americký republikánsky prezidentský kandidát Rick Santorum, vodca nacionálno-konzervatívnej strany Vox v Španielsku Santiago Abascal a bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Pravicovú politickú konferenciu CPAC usporadúva každoročne od roku 1974 Americká konzervatívna únia (ACU). V takmer polstoročnej histórii sa z nej stalo podujatie, ktoré mobilizuje desaťtisíce konzervatívcov. V Európe sa prvýkrát uskutočnila v roku 2022 v Budapešti.

Viac o téme: KonzervatívciPrávny štátMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu