Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Záhadné zmiznutie miliardára a majiteľa OBI v Alpách: Fingoval vlastnú smrť? Nový život s milenkou v Rusku

Karl-Erivan Haub. Zobraziť galériu (3)
Karl-Erivan Haub. (Zdroj: Archív, Reprofoto/RTL)

BERLÍN/MOSKVA – Stratil sa v horách uprostred ľadovcov, záchranári so všetkou možnou technikou ho hľadali niekoľko dní, až sa jeho rodina nakoniec vzdala nádeje, že ho ešte uvidí živého. V apríli 2018 otriasol Nemeckom prípad zmiznutia miliardára Karla-Erivana Hauba. V tom čase 58-ročný muž, ktorý stál za firmami ako OBI či Kik, sa stratil uprostred švajčiarskych Álp a v roku 2021 ho vyhlásili za mŕtveho. Po šiestich rokoch prišli šokujúce informácie.

Nemecký milionár sa stratil v Alpách pred šiestimi rokmi. V apríli 2018 sa jeho rodina obrátila na políciu po tom, ako neprišiel na dohodnutú schôdzku v hoteli v mestečku Zermatt. Po Haubovi pátrali záchranári na oboch stranách švajčiarsko-talianskej hranice. Do akcie sa zapojili vrtuľníky, pozemné hliadky aj tímy lavínových záchranárov. Prehľadať museli rozľahlú oblasť pod Matterhornom, situáciu okrem toho komplikovalo nepriaznivé počasie. Jeho rodina sa po pár dňoch neúspešného hľadania vyjadrila, že neverí, že ho ešte nájdu živého. Pátrať chceli však aspoň po jeho tele, to sa ale nikdy nenašlo. V roku 2021 bol vyhlásený za mŕtveho.

Karl-Erivan Haub
Zobraziť galériu (3)
Karl-Erivan Haub  (Zdroj: SITA/Roland Weihrauch/dpa via AP)

Jeho smrť však zostala opradená tajomstvom. Mnohí predpokladali že zomrel pod lavínou, kde dodnes leží jeho telo. Po rokoch sa však vynorili správy, podľa ktorých môže byť všetko inak. Muž, ktorý stál za viacerými známymi a úspešnými firmami, údajne žije v Moskve spoločne s milenkou menom Veronika Ermilova a užíva si nový život. Správy vychádzajú zo zistení kanála RTL. Haub má mať dnes 64 rokov, jeho milenka o 20 menej. Milionár jej mal údajne niekoľkokrát volať krátko pred svojim zmiznutím. Špekuluje sa tiež o prepojení Ermilovovej na ruskú tajnú službu FSB. 

Ako píše portál Daily Beast, investigatívna novinárka RTL Liv von Boetticher špekuluje, že milionár zmizol úmyselne a prinajmenšom časť jeho rodiny o tom vedela a tajila to. Novinárka spomínala fotky Hauba v Moskve v roku 2021, teda v rovnakom roku, ako bol vyhlásený za mŕtveho. „Pokiaľ viem, tieto fotografie získala v mene Christiana Hauba a dvoch interných vyšetrovateľov, ktorí pre neho pracujú, izraelsko-americká spoločnosť, ktorá hľadala v systéme biometrického sledovania v Moskve snímky Karla-Erivana Hauba,“ vysvetlila. Brat zmiznutého podnikateľa Christian mal mať k fotografiám prístup v čase, keď v roku 2021 pred súdom tvrdil, že nemá žiadne spoľahlivé dôkazy o tom, že by bol jeho brat nažive. 

O miliardárovi sa tiež hovorilo, že mal okrem amerického a nemeckého občianstva aj ruský pas. Špekulovalo sa aj o tom, že v rokoch 2010 až 2015 smerovali do Ruska milióny eur z fondov jeho spoločnosti Tengelmann. 

Karl-Erivan Haub sa narodil v roku 1960 v meste Tacoma v americkom štáte Washington. Študoval ekonómiu a sociálne vedy vo Švajčiarsku. Holding Tengelmann viedol spoločne so svojím bratom od roku 2000. Bohatstvo jeho rodiny sa odhaduje na tri miliardy eur.  Do skupiny Tengelmann patrí 73 firiem, ktoré majú celkovo obrat okolo 30 miliárd eur a zamestnávajú viac než 215 000 ľudí. K hlavným podnikom skupiny patria obchodné reťazce OBI a Kik, ktorých pobočky sú známe aj na Slovensku. 

Viac o téme: ZmiznutieKarl-Erivan Haub
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu