Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nakazených čiernym kašľom v Česku je stále viac: Za týždeň pribudlo takmer 1 500 nových prípadov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PRAHA - Za týždeň v Česku pribudlo podľa štatistík Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ) 1 494 prípadov čierneho kašľa. Ide o najvyšší týždňový nárast od začiatku tohto roka. Od januára lekári evidujú celkovo 7 888 nakazených. Podľa informácií zo Zdravotníckej ročenky ČR bolo na území dnešnej ČR viac nakazených naposledy v roku 1959, keď sa nakazilo 18 978 ľudí, teda rok po začatí očkovania.

Kvôli vysokému počtu prípadov je tento rok podľa ministerstva zdravotníctva (MZD) vyšší záujem aj o očkovanie, tento rok sa nechalo preočkovať už viac ako 45-tisíc ľudí, vlani necelých 24-tisíc za celý rok. Podľa informácií, ktoré na otázku ČTK poskytlo MZD, si v súčasnosti lekári nemôžu nanovo objednať vakcíny pre dospelých, výnimkou je očkovanie tehotných, pre ktoré je k dispozícii asi 4-tisíc vakcín.

archívne video

Brífing strany KDH na tému zdravotníctva (Zdroj: Topky/Maarty)

Odborníci upozorňujú, že očkovanie ani prerobená choroba nechránia celoživotne, ochrana sa postupne znižuje. Od roku 2009 sa preto preočkovajú deti aj vo veku desať alebo 11 rokov. "Očkovanie u školských detí sme zaviedli, pretože sme zaznamenávali čoraz viac chorých z radov adolescentov. Tieto štatistiky poukázali na fakt, že očkovanie poskytuje časovo obmedzenú ochranu na štyri až 12 rokov a je teda potrebné preočkovať," uviedla na webe SZÚ epidemiologička Katarína Fabiánová.

Aj v súčasnosti je najviac nakazených je vo veku 15 až 19 rokov, tvorí tretinu chorých. Medzi chorými je tiež 119 detí do jedného roka, ktoré ešte nemusia byť plne očkované. Približne 2,3 percenta nakazených doteraz potrebovalo hospitalizáciu, zomreli traja nakazení. Za posledný týždeň do štatistík žiadne nové úmrtie nepribudlo.

Čierny kašeľ sa najčastejšie prejavuje typickými záchvatmi kokrhavého, zajíkavého kašľa, ktoré môžu trvať rad týždňov. Často je choroba spojená so vracaním, úbytkom váhy alebo celkovým vyčerpaním. Kvôli urputnému kašľu môže dôjsť až ku zlomeninám rebier, vzniku gýčky či pomočovaniu.

Viac o téme: ČeskoZdravotníctvoNakazeníČierny kašeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu