Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty, uviedla Anna Záborská

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov. Slovensko si 1. mája pripomína 20 rokov od svojho vstupu do Európskej únie.

"Od samého začiatku sme si uvedomovali, že sme noví. Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty a svoju pozíciu sme si museli vydobyť. Že sme to dobre zvládli, o tom svedčí naše postavenie ako v EP, tak v Európskej komisii," uviedla jedna z prvých slovenských europoslancov.

archívne video

Na muníciu pre Ukrajinu sa vyzbieralo už vyše 3,5 milióna eur (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Záborská bola pred vstupom Slovenska do EÚ pozorovateľkou. "Takže som sa za ten čas s prácou, ale aj budovami ako tak zblížila. Nebolo to jednoduché. Hneď v prvom volebnom období som bola zvolená za predsedníčku parlamentného výboru, a tak som do toho vhupla rovnými nohami. Bola to užitočná skúsenosť pre celých pätnásť rokov," poznamenala.

V europarlamente sa cítila veľmi dobre. "Prostredie som zažívala veľmi familiárne, lebo mojim prioritným jazykom bola francúzština a preto vzťahy s ľuďmi - Francúzmi, ktorí to prostredie v Štrasburgu aj Bruseli vytvárali, boli veľmi blízke," doplnila Záborská. Ako europoslankyňa sa venovala rôznorodým témam. "Chudoba, hlavne chudoba žien a deti, rozvojová politika, násilie, zosúladenie rodinného a pracovného života, rodinné podnikanie, ale aj veci z medicíny, cirkulárna ekonomika či označovanie potravín," doplnila.

Viac o téme: VýročieSpomienkyEurópsky parlamentAnna ZáborskáEÚ20
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu