Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Štvrtkové rokovanie vlády prináša viacero noviniek v oblasti ekonomiky: TOTO vládny kabinet schválil

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Obmedzenie celkovej výšky nesplatených záruk a účasti na pôžičkách Medzinárodnej banky pre obnovu a rozvoj (IBRD) by sa malo odstrániť. Vyplýva to z návrhu na schválenie zmeny Dohody o založení IBRD, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

VIDEO Richard Takáč k téme Európskej únie a znižovaniu počtu zamestnancov v štátnej správe

Richard Takáč k téme Európskej únie a znižovaniu počtu zamestnancov v štátnej správe (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Medzinárodná banka pre obnovu a rozvoj je medzinárodná finančná inštitúcia, ktorá začala fungovať ešte v roku 1945. Je súčasťou skupiny Svetovej banky a v súčasnosti má 185 členov vrátane Slovenska. Ťažiskom činností IBRD je poradenstvo, čiastočné financovanie, resp. poskytovanie úverov pre programy, projekty a štrukturálne opatrenia, priblížil rezort financií.

Štvrtkové rokovanie vlády prináša
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Rada guvernérov IBRD prijala v júli minulého roka návrh na zrušenie celkových úverových limitov v stanovách banky. Členské krajiny boli následne vyzvané, aby iniciovali kroky potrebné na prijatie zmien v súlade s ich právnymi predpismi. Nové znenie dohody nadobudne platnosť tri mesiace po tom, ako banka potvrdí, že zmenu prijali tri pätiny členov, ktorí majú aspoň 85 % všetkých hlasov.

Zmena dohody nezakladá nové záväzky podľa medzinárodného práva. Nevyžaduje sa preto ratifikácia prezidentom ani súhlas Národnej rady SR a schválenie vládou je postačujúce."Zmeny stanov dohody sú v súlade so zahraničnými záujmami Slovenskej republiky, ako aj záväzkami SR vyplývajúcimi jej z iných medzinárodných dokumentov," doplnil v návrhu rezort financií.

Väčšinu opatrení vo vinohradníctve možno poskytnúť až od roku 2027

Podporu na vykonávanie opatrení v sektore vinohradníctva a vinárstva možno poskytnúť najskôr v poľnohospodárskom finančnom roku 2027. Netýka sa to reštrukturalizácie alebo konverzie vinohradu vykonávaného výsadbou nového vinohradu na terase ani informačných akcií o víne. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády SR, ktorým sa ustanovujú pravidlá poskytovania podpory na vykonávanie opatrení Strategického plánu spoločnej poľnohospodárskej politiky v sektore vinohradníctva a vinárstva. Nariadenie vo štvrtok schválil vládny kabinet.

Štvrtkové rokovanie vlády prináša
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa dôvodovej správy totiž úhrnná suma orientačných finančných alokácií na opatrenia v sektore vinohradníctva a vinárstva vo finančných rokoch 2024 - 2026 dosahuje len 112.000 eur."Nakoľko sa očakáva, že v týchto poľnohospodárskych finančných rokoch bude ešte zvyšnú časť alokácie finančných prostriedkov Európskej únie pre Slovenskú republiku na poskytovanie podpory na intervencie v sektore vinohradníctva a vinárstva vo výške 4.775.000 eur potrebné použiť na poskytovanie pomoci na opatrenia v sektore vinohradníctva a vinárstva, poskytovanej Slovenskou republikou, tak sa ustanovuje, že okrem reštrukturalizácie alebo konverzie vinohradov v SR na terase, a informačných akcií o vínach SR, možno na akúkoľvek inú intervenciu SPP SR v sektore vinohradníctva a vinárstva podporu v SR poskytnúť najskôr v poľnohospodárskom finančnom roku 2027," uvádza sa v dôvodovej správe.

V novom nariadení vláda vymedzila opatrenia a podmienky na ich vykonanie z hľadiska oprávnenosti na poskytnutie podpory. Podľa nového nariadenia vlády možno podporu vo vinohradníctve a vinárstve poskytnúť len na opatrenia, ktoré boli schválené, spĺňajú stanovené podmienky a boli už vykonané."V záujme o zabezpečenie spravodlivého čerpania podpory, poskytovanej Pôdohospodárskou platobnou agentúrou na intervencie v sektore vinohradníctva a vinárstva zahrnuté v strategickom pláne Spoločnej poľnohospodárskej politiky Slovenskej republiky, sa navrhovaným nariadením vlády ustanovuje postup schvaľovania poskytnutia podpory na intervencie SPP SR v sektore vinohradníctva a vinárstva, pravidlá vykonávania, uskutočňovania alebo trvania týchto intervencií, a postup samotného poskytovania podpory na intervencie SPP SR v sektore vinohradníctva a vinárstva," uvádza sa v dôvodovej správe.

Poskytovanie služieb spojených s kryptoaktívami má byť lepšie regulované

Trh a služby spojené s kryptoaktívami majú byť lepšie regulované. Orgánom dohľadu nad touto oblasťou v SR bude Národná banka Slovenska (NBS). Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív, ktorý vo štvrtok schválila vláda.Právna norma nadväzuje na európske nariadenie o trhoch s kryptoaktívami (MiCA) z minulého roka. Toto nariadenie je priamo účinné v členských krajinách EÚ, návrh zákona tak podľa MF obsahuje len ustanovenia, ktoré sú nevyhnutné na jeho hladkú aplikáciu v Slovenskej republike. Upravuje preto len niektoré práva a povinnosti osôb, na ktoré sa priamo vzťahuje nariadenie MiCA a dohľad nad nimi v SR.

Štvrtkové rokovanie vlády prináša
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

"Príslušným orgánom s potrebnými právomocami bude Národná banka Slovenska, ktorá bude v súlade s nariadením MiCA oprávnená udeľovať povolenie verejne ponúkať tokeny naviazané na aktíva a žiadať o ich prijatie na obchodovanie, udeľovať povolenie poskytovateľom služieb kryptoaktív. NBS bude tiež oprávnená udeľovať sankcie za porušenie povinností vyplývajúcich z nariadenia MiCA," priblížil rezort financií v dôvodovej správe k návrhu.

Cieľom ďalších ustanovení, týkajúcich sa napríklad rezervy aktív vydavateľov tokenov naviazaných na aktíva alebo tokenov elektronických peňazí, je podľa ministerstva hladká aplikácia nariadenia. Súčasťou návrhu sú aj novely ďalších zákonov súvisiace s implementáciou nariadenia MiCA, úpravy súvisiace so spresnením transpozície smerníc v oblasti bankovníctva a platobných služieb, ako aj legislatívne úpravy reagujúce na poznatky z aplikačnej praxe.

Nariadenie MiCA je podľa rezortu financií prvým európskym komplexným harmonizovaným rámcom pre trhy s kryptoaktívami, ktorým sa upravuje ponúkanie kryptoaktív verejnosti, stanovujú sa osobitné pravidlá pre kryptoaktíva a súvisiace služby a činnosti. Poskytovatelia služieb súvisiacich s kryptoaktívami budú po novom licencovanými subjektami.

Návrh zákona má rozdelenú účinnosť

Ministerstvo financií pripomenulo, že verejná ponuka kryptoaktív a ich prijatie na obchodovanie na obchodnej platforme nie sú v súčasnosti v slovenskom právnom poriadku špeciálne regulované. Takisto aj poskytovanie služieb súvisiacich s kryptoaktívami je regulované len veľmi okrajovo. Poskytovanie služieb zmenárne virtuálnej meny a peňaženky virtuálnej meny je viazanou živnosťou podľa prílohy živnostenského zákona. Osoby poskytujúce tieto služby sú povinnými osobami podľa zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu.Návrh zákona má rozdelenú účinnosť. Časť z neho má začať platiť 15. októbra 2024, zvyšné ustanovenia potom 30. decembra 2024. Súvisiaca novelizácia zákona o účtovníctve a zákona o dani z príjmov má navrhnutú účinnosť od 1. januára 2025.

 Wia Slovakia dostane na novú prevádzku pri Žiline stimul 6,36 mil. eur

Kórejská spoločnosť Wia Slovakia plánuje v Dolnom Hričove pri Žiline zriadenie prevádzky na výrobu hnacích hriadeľov pre elektromobily. Súčasťou projektu má byť aj technologické centrum na vývoj ďalších prototypov hnacích hriadeľov. Firma dostane na tento projekt štátnu investičnú pomoc 6,36 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý v stredu schválila vláda.

Štvrtkové rokovanie vlády prináša
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Firma, ktorá je dcérskou spoločnosťou kórejskej Hyundai Wia Corporation, plánuje vynaložiť na dlhodobý hmotný majetok vo forme strojov, prístrojov a zariadení, na dlhodobý nehmotný majetok vo forme licencií a na nájom budov 58,23 milióna eur. Investícia má do roku 2029 priniesť 231 nových pracovných miest.

Materská spoločnosť Hyundai Wia Corporation je výrobcom automobilových súčiastok a strojových zariadení. V oblasti automobilových súčiastok sa zameriava na výrobu a vývoj motorov, modulov, systémov pohonu všetkých kolies či hnacích hriadeľov. Jej najväčšími akcionármi boli koncom roka 2021 Hyundai Motor Company s 25,35 % a spoločnosť KIA Corporation s 13,44 % akcií. Viac ako 56 % akcií bolo voľne obchodovateľných.Wia Slovakia vznikla v apríli 2023 a je prvou právnickou osobou skupiny Hyundai Wia Corporation, ktorá bude prevádzkovať výrobný závod skupiny v EÚ.

Meta System dostane investičný stimul na výrobu nabíjačiek elektromobilov

Spoločnosť Meta System Slovakia plánuje investovať do nového závodu na palubné nabíjačky pre elektromobily v Trnave viac ako 126 miliónov eur. Na tento zámer získa štátny investičný stimul 9,25 milióna eur. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý vo štvrtok schválila vláda."Cieľom investičného zámeru prijímateľa je zriadenie novej prevádzkarne priemyselnej výroby, ktorá bude vyrábať palubné nabíjačky pre elektromobily. Investícia bude zahŕňať náklady na prestavbu prenajatých budov pre potreby výrobnej činnosti prijímateľa, obstaranie nových technológií vrátane technológie spĺňajúcej koncepciu Priemysel 4.0 a náklady na prenájom budov," priblížilo v schválenom návrhu Ministerstvo hospodárstva SR.

Štvrtkové rokovanie vlády prináša
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Rezort uviedol, že firma plánuje vynaložiť v rokoch 2023 až 2028 minimálne 126,155 milióna eur ako oprávnené investičné náklady na dlhodobý hmotný majetok vo forme budov, strojov, prístrojov a zariadení, ako aj na nájom budov. V priamej súvislosti s investíciou plánuje do konca roka 2029 vytvoriť 494 nových pracovných miest.Spoločnosť pôvodne požiadala o poskytnutie investičnej pomoci v celkovej sume 22,5 milióna eur, a to vo forme dotácie na dlhodobý majetok a úľavy na dani z príjmov. Ministerstvo hospodárstva jej po posúdení žiadosti navrhlo stimul v celkovej hodnote 9,25 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov, s čím firma súhlasila.

Prijímateľ je súčasťou skupiny Deren Electronic so sídlom v Číne. Materská spoločnosť Shenzhen Deren Electronic bola založená v roku 1992 a zameriava sa najmä na trh s konektormi, komponentmi pre domáce spotrebiče, spotrebnú a automobilovú elektroniku a telematické technológie. Od roku 2006 je kótovaná na burze v Šen-čene. V Číne sa nachádza celkovo 26 závodov skupiny. Vo svete má sedem pobočiek, napríklad v Spojených štátoch amerických, Taliansku a Luxembursku.

Trnavský ZF Slovakia dostane na modernizáciu výroby stimul 11,25 mil. eur

Výrobca automobilových komponentov ZF Slovakia plánuje v trnavskom závode diverzifikovať výrobu a spustiť produkciu 400- a 800-voltových elektromotorov. Spoločnosť zároveň plánuje aj rozšírenie existujúceho technologického centra. Na projekt za viac ako 132 miliónov eur dostane firma štátny investičný stimul vo výške 11,25 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmu. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý v stredu schválila vláda.

"Predmetom investičného zámeru prijímateľa je zásadná zmena výrobného procesu existujúcej prevádzkarne priemyselnej výroby a čiastočná diverzifikácia výroby, ktorá umožní výrobu elektromotorov," uviedlo MH v materiáli. Podmienkou na poskytnutie investičnej pomoci je podľa rezortu zachovanie minuloročného priemerného počtu 1331 pracovných miest.Spoločnosť plánuje vyrábať elektrické motory fungujúce na princípe vlásenky, ktorý je založený na pevných a plochých medených tyčiach uložených do statora v tvare U. Tento typ elektromotora znižuje potrebný inštalačný priestor a zároveň prinesie úsporu spotrebovaného materiálu. Nová technológia tiež umožňuje lepšie chladenie a zároveň zvýšenie výkonu motora.

Firma už v minulosti dostala od štátu investičnú pomoc

ZF patrí medzi najväčších zamestnávateľov a dodávateľov v automobilovom priemysle na Slovensku. Skupina je na Slovensku zastúpená spoločnosťami ZF Slovakia a ZF Active Safety Slovakia. V roku 2022 zamestnávala približne 3500 zamestnancov v Detve, Komárne, Leviciach, Šahách a v Trnave.
Firma už v minulosti dostala od štátu investičnú pomoc vo forme úľavy na dani z príjmov v celkovej hodnote 11,53 milióna eur na vznik 1568 nových pracovných miest. Investičnou pomocou podporili i spoločnosť ZF Active Safety Slovakia, ktorá je súčasťou rovnakej skupiny, a to vo výške 8,49 milióna eur, taktiež vo forme úľavy na dani z príjmov.

Okruh zamestnaní, pre ktoré možno udeliť vízum cudzincom, sa rozšíri

Okruh zamestnaní, pre ktoré možno udeliť národné vízum vybraným skupinám štátnych príslušníkov z tretích krajín, sa rozšíri o 35 profesií. Vyplýva to z novely nariadenia vlády z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú vo štvrtok schválila vláda.Rozšírenie okruhu zamestnaní sa navrhuje v spracovateľskom priemysle s cieľom zníženia akútneho nedostatku pracovnej sily v týchto profesiách. Ten je zapríčinený nielen prirodzeným odchodom zamestnancov v dôchodkovom veku, ale aj nepripravenosťou mladej generácie, ktorá prostredníctvom učebných odborov nie je dostatočne kvalifikovane školená.

V neposlednom rade návrh na rozšírenie podľa MPSVR zohľadňuje profesie agroturistických zariadení, keďže v Programe rozvoja vidieka SR na roky 2014 až 2022 sa kládol dôraz aj na vyššiu diverzifikáciu aktivít poľnohospodárskych a lesníckych subjektov (napr. činnosti súvisiace so získavaním a spracovaním biomasy, agroturistika, predaj z dvora, rozvoj rekreačných a relaxačných činností, služby).

MPSVR navrhlo ustanoviť platnosť nariadenia len na obdobie roka 2024, a to z dôvodu plánovaných zmien v procese prijímania štátnych príslušníkov tretích krajín na slovenský trh práce v zmysle
návrhu novely zákona o pobyte cudzincov a zákona o službách zamestnanosti. Účinnosť nariadenia sa navrhuje dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov SR.

Zmena energetických zákonov zabezpečí núdzové dodávky tepla

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) by mohol nariadiť dodávateľovi tepla, ktorý stratil povolenie na činnosť, aby svoju sústavu tepelných zariadení za úhradu poskytol inému držiteľovi povolení. Vyplýva to z návrhu novely zákonov o energetike, o regulácii v sieťových odvetviach a o tepelnej energetike, ktorý vo štvrtok schválila vláda. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) zároveň požiadal Národnú radu SR o prerokovanie návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.

Štvrtkové rokovanie vlády prináša
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Navrhované zmeny majú umožniť, aby bolo možné v čase mimoriadnych okolností zabezpečiť na vymedzenom území núdzové prevádzkovanie zariadení potrebných na výkon regulovanej činnosti, núdzové prevádzkovanie sústavy tepelných zaradení alebo ich časti. "Návrhom zákona sa zabezpečuje kontinuita prevádzky takýchto zariadení, keďže v prípade ich odstavenia a dlhodobého prerušenia prevádzky by mohlo dôjsť k ich poškodeniu, čo by malo negatívne vplyvy na dotknutých odberateľov v podobe obmedzenia alebo prerušenia dodávky," uviedlo Ministerstvo hospodárstva SR v dôvodovej správe k materiálu.

VIDEO Ministerka hospodárstva Denisa Saková pred rokovaním vlády

Ministerka hospodárstva Denisa Saková pred rokovaním vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Návrhom zákona sa dopĺňajú kompetencie ÚRSO v oblasti vecnej regulácie, spresňujú sa prípady, kedy úrad vykonáva mimoriadnu reguláciu. Novela dopĺňa dôvod na zmenu a zrušenie rozhodnutí úradu vydaných regulovanému subjektu, ktorému bolo zrušené povolenie na podnikanie v energetike alebo povolenie na podnikanie v tepelnej energetike. Zároveň upravuje práva a povinnosti dotknutých účastníkov trhu.

Výdavkové limity sa majú počítať podľa nových európskych pravidiel

Zosúladenie národnej právnej úpravy s novými európskymi fiškálnymi pravidlami, najmä previazanie limitu verejných výdavkov na ukazovateľ čistých výdavkov, je cieľom návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Právnu normu z dielne Ministerstva financií (MF) SR vo štvrtok schválila vláda. Zároveň navrhla Národnej rade (NR) SR prerokovať ju v skrátenom legislatívnom konaní.

archívne video

Reakcia Ministerstva financií na hodnotenie rozpočtu zo strany Európskej komisie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Rezort financií tiež navrhuje priamo v novele limit verejných výdavkov na rok 2024. Cieľom je zabezpečiť splnenie míľnika Plánu obnovy a odolnosti, keďže limit verejných výdavkov na tento rok doteraz nebol schválený. Jeho navrhovaná výška je 58,156 miliardy eur a platný má byť okamžite dňom vyhlásenia. Ministerstvo financií ho vypočítalo v súlade s aktuálnymi európskymi odporúčaniami.Konsolidácia verejných financií sa bude podľa nových pravidiel odvíjať od plnenia referenčných hraníc verejného dlhu 60 % hrubého domáceho produktu (HDP) a deficitu verejných financií 3 % HDP. Trajektóriu čistých výdavkov stanoví Európska komisia (EK) v strednodobom horizonte minimálne štyroch rokov. Čisté výdavky sú definované ako výdavky verejnej správy bez úrokových výdavkov, diskrečných príjmových opatrení, výdavkov na programy EÚ plne kryté príjmami z eurofondov, vnútroštátnych výdavkov na spolufinancovanie týchto programov, cyklických prvkov nezamestnanosti, ako aj výdavkov na dávky a jednorazové a iné dočasné opatrenia.

"Ukazovateľ čistých výdavkov sa stane operatívnym nástrojom nových pravidiel na zabezpečenie podpory zdravých a udržateľných verejných financií, ako aj podporu udržateľného a inkluzívneho rastu," zdôraznilo v dôvodovej správe MF SR. Celkový limit bude možné prekročiť len za stanovených podmienok, ak bude aktivovaná všeobecná alebo národná úniková doložka.V súlade s novými fiškálnymi pravidlami má do pôsobnosti ministerstva financií patriť vypracovanie národného strednodobého fiškálno-štrukturálneho plánu, súčasťou ktorého má byť trajektória čistých výdavkov, ako aj súbor reforiem a investícií. Tento plán bude schvaľovať vláda, ktorá ho následne predloží Národnej rade (NR) SR. Rozpočet verejnej správy sa bude realizovať a zostavovať v súlade s týmto plánom, vysvetlil predkladateľ.

Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (8)
Ladislav Kamenický  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

 Ministerstvo financií má po novom vypracovávať ročnú správu o pokroku, ktorá bude hodnotiť plnenie národného strednodobého fiškálno-štrukturálneho plánu, vrátane plnenia limitu verejných výdavkov. Rezort v novele navrhuje tiež upraviť pôsobnosť Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) k vypracovaniu a zverejneniu hodnotenia výročnej správy o pokroku. Jeho súčasťou má byť posúdenie súladu výsledku rozpočtového hospodárenia s trajektóriou vývoja čistých výdavkov, ako aj plnenia limitu verejných výdavkov a analýzy faktorov, ktoré sú základom odchýlky od trajektórie čistých výdavkov.

Predkladateľ navrhuje účinnosť novely od 1. augusta tohto roka

"S cieľom zabezpečiť dodržanie limitu verejných výdavkov sa navrhuje zmena lehoty použitia prostriedkov štátneho rozpočtu rozpočtovaných formou bežných výdavkov a kapitálových výdavkov. Bežné a kapitálové výdavky štátneho rozpočtu budú mať, na rozdiel od doterajšej právnej úpravy, rovnakú lehotu použitia, a to do konca rozpočtového roka, na ktorý boli rozpočtované," priblížil predkladateľ.Návrh reaguje aj na skúsenosti a potreby z aplikačnej praxe. Znížiť sa má napríklad počet rezerv v štátnom rozpočte, a to na rozpočtovú rezervu vlády, rezervu predsedu vlády, rezervu na riešenie negatívnych vplyvov vývoja rozpočtového hospodárenia a rezervu na riešenie krízových situácií mimo času vojny a vojnového stavu a vykonávanie povodňových prác.Predkladateľ navrhuje účinnosť novely od 1. augusta tohto roka, aby sa nové pravidlá mohli využiť pri zostavení najbližšieho rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027. Výnimkou je stanovenie výdavkového limitu na rok 2024, ktorý má byť účinný dňom vyhlásenia.

Viac o téme: EkonomikaVládaRokovanie KryptomenyIBRD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu