Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Muž zmiatol policajtov: Trikrát nafúkal za volantom, žiadny alkohol však nevypil! Bizarná príčina

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUGY – Polícia zadržala muža, ktorý štvornásobne prekročil povolený limit alkoholu v krvi za volantom. Belgický súd ho však zbavil obvinenia po tom, čo sa ukázalo, že vodič skutočne nepil. Za všetko môže zriedkavý syndróm, ktorého príznaky sú skutočne bizarné.

Nešťastníka zastavili policajti trikrát kvôli šoférovaniu pod vplyvom alkoholu, pričom vždy trval na tom, že nepil – napriek tomu, že namerali 2,09 mg alkoholu, čo je viac ako štvornásobok zákonného limitu v Belgicku. Našťastie sa mu podarilo dokázať, že hovoril pravdu. Ako sa neskôr ukázalo, príčinou bol syndróm autopivovarov (ABS). Podľa portálu Healthline je ABS zriedkavý stav, pri ktorom telo premieňa sladké a škrobové potraviny na alkohol. Tento stav spôsobuje, že sa pacienti cítia ako pod vplyvom alkoholu aj napriek tomu, že žiadny nevypili.

Muž zmiatol policajtov: Trikrát
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

ABS je skutočne zriedkavý syndróm. Za posledných niekoľko desaťročí bolo hlásených len niekoľko prípadov. Spomínaný Belgičan bol jedným z nich. Právnička Anse Ghesquiere v pondelok 22. apríla uviedla, že ďalšou nešťastnou zhodou okolností jej klient pracoval v pivovare, informuje The Guardian. Nemenovaný muž bol prvýkrát odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu v roku 2019, vtedy však o svojom stave nevedel. Podľa miestnych médií bol zmätený, pretože nepil. Druhýkrát ho polícia zadržala v apríli 2022 a potom ešte raz o mesiac neskôr. V oboch prípadoch sa zistilo, že prekročil limit na jazdu pod vplyvom alkoholu.

Diagnóza prišla po tom, čo lekári kŕmili muža 24 hodín sladkým jedlom. Ukázalo sa, že jeho telo premenilo sacharidy na alkohol. K rovnakému záveru dospel aj ďalší zdravotnícky pracovník vymenovaný policajným súdom v Bruggách. Sudca zdôraznil, že podľa belgických médií obžalovaný nepociťoval príznaky intoxikácie. Muža medzičasom zbavili viny, pričom sudca mužovi nenariadil zákaz šoférovania. Namiesto toho sudca rozhodol, že muž musí prijať opatrenia, ako je zmena stravy. Ak tieto zmeny neurobí, jeho ďalšie odsúdenie za jazdu pod vplyvom alkoholu bude platné.

Viac o téme: Alkohol za volantomVodičSyndrómBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu