Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sťahujete brucho, aby ste vyzerali štíhlejšie? Znepokojivý dôvod, prečo by ste s tým mali okamžite prestať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LANCASTER - Naše brušné svalstvo patrí medzi najviac pracujúce svaly v tele. Podieľajú sa takmer na každom našom pohybe, udržiavajú stabilitu a rovnováhu tela, chránia chrbticu a dokonca zabezpečujú, aby vnútorné orgány zostali tam, kde majú. Odborníci preto upozorňujú, že ich zámerné sťahovanie môže negatívne ovplyvniť všetky tieto funkcie a spôsobiť zdravotné komplikácie.

Nevhodné posilňovanie brušných svalov môže byť príčinou ich nerovnováhy a časom spôsobiť tzv. syndróm presýpacích hodín. Ide o nežiaducu zmenu štruktúry brušnej steny, ktorej výsledkom je vznik viditeľnej ryhy v strede brucha. Takáto zmena môže mať nebezpečný vplyv na vnútorné orgány a iné časti tela. Existujú štyri hlavné príčiny syndrómu presýpacích hodín. Majú spoločné to, že všetky vedú k nerovnováhe vo funkcii brušných svalov.

Prvá z nich súvisí s vrodenými dispozíciami (gastroschíza alebo omfalokéla), ktoré spôsobujú nesprávny vývoj brušných svalov a jeho výsledkom je svalová nerovnováha, vysvetľuje profesor a riaditeľ vzdelávacieho centra klinickej anatómie na Lancaster University Adam Taylor v článku zverejnenom v magazíne The Conversation. "Ďalšou príčinou je zlé držanie tela, kedy sa chrbtica vzďaľuje od svojho normálneho zakrivenia v tvare písmena S, čo má za následok škodlivé zmeny v napätí a funkcii brušných svalov a vedie k ich nerovnováhe. Bolesti brucha (či už v dôsledku problémov so žalúdkom, pečeňou alebo žlčníkom), môžu tiež spôsobiť, že ľudia vedome alebo nevedome stiahnu brucho, aby znížili bolesť alebo sa jej vyhli." Inou prekvapujúcou príčinou syndrómu presýpacích hodín môžu byť problémy s výzorom. Tí, ktorí sa cítia neisto, majú pochybnosti o svojom vzhľade a túžia mať ploché brucho, môžu sťahovať brušné svaly, aby dosiahli lepší vzhľad. 

Sťahujete brucho, aby ste
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Svalová nerovnováha

Keď sťahujeme brucho, spôsobuje to kontrakciu priamych brušných svalov (bežne označovaných ako six-pack). Keďže máme tendenciu ukladať viac tukového tkaniva v spodnej časti brucha, svaly v jeho hornej časti bývajú aktívnejšie. Tým sa na bruchu dlhodobo vytvára záhyb alebo ryha, pričom pupok je vytiahnutý smerom nahor. Bez ohľadu na príčinu, ktorá je alebo nie je ovplyvniteľná,  sťahovanie žalúdka zvyšuje tlak na spodnú časť chrbta a krku, aby boli kompenzované zmeny v stabilite jadra. Stláčanie brušného svalstva zároveň zmenšuje priestor, ktorý potrebujú brušné orgány. 

"Ak si brucho predstavíte ako tubu zubnej pasty, jej stlačenie v strede vytvára tlak hore aj dolu. Tlak v hornej časti ovplyvňuje dýchanie a bránica nasávajúca vzduch sa nedokáže stiahnuť. Tlak v spodnej časti zas pôsobí väčšou silou na svaly panvového dna, pretože brušná dutina sa pri nasávaní zmenšuje. Spolu s tým sa zvyšujú sily pôsobiace na chrbticu a panvu, pretože brušné svaly nie sú pri napnutí schopné dokonale absorbovať nárazy," približuje Taylor. 

Sťahujete brucho, aby ste
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskum zameraný na vplyv samotného syndrómu presýpacích hodín na kapacitu dýchania je zatiaľ obmedzený. Štúdie týkajúce sa brušných partií, pri ktorých sa celé brucho alebo jeho časť stiahne, ale poukazujú na 34-percentné zníženie množstva vydychovaného vzduchu a 27 až 40-percentné zníženie celkovej kapacity pľúc. Zatiaľ však nie je potvrdené, či tento stav vedie k dlhodobým zmenám dýchacej kapacity. Z krátkodobého hľadiska to ale môže komplikovať cvičenie a v dôsledku zníženého prívodu kyslíka do krvného obehu budete skôr unavení. Stláčanie brucha môže tiež zaťažiť panvové dno, čo ovplyvní funkciu močového mechúra, maternice a konečníka a môže byť príčinou úniku moču alebo stolice, ako aj prolapsu maternice. 

Sťahujete brucho, aby ste
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

U pacientov, ktorí už majú problémy s dysfunkciou panvového dna (napríklad trpia inkontinenciou moču alebo stolice), môže sťahovanie brušných svalov tieto problémy ešte zhoršiť. Našťastie je syndróm presýpacích hodín reverzibilný. Riešiť sa dá liečbou svalovej nerovnováhy prostredníctvom cvikov, ktoré posilňujú všetky svaly jadra. Patria sem napríklad mostíky, joga či pilates. Syndróm presýpacích hodín sa vyvíja počas dlhého obdobia a určite ho nespôsobí občasné sťahovanie brušných svalov. Ak ale pociťujete nevysvetliteľnú alebo dlhotrvajúcu bolesť brucha, mali by ste vyhľadať lekársku pomoc. Nielen preto, aby ste predišli svalovej nerovnováhe, ale hlavne preto, aby ste si liečili hlavnú príčinu bolesti. Ak máte tendenciu sťahovať si brucho a takto zlepšovať svoj vzhľad, nezabúdajte na cviky, ktoré posilňujú svaly a chrbát, pretože pomáhajú udržať správne držanie tela a aj sploštenie brucha.

Viac o téme: BruchoSvaly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu