Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách

(Zdroj: SITA / AP)

WASHINGTON – Biely dom v nedeľu zdôraznil, že propalestínske protesty, ktoré sa v posledných týždňoch konajú na amerických univerzitách, musia zostať pokojné. Polícia počas víkendu zadržala v štyroch z nich okolo 275 ľudí. Informuje o tom agentúra AFP.

"Rešpektujeme právo na pokojné protesty," povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby pre televíziu ABC. "Absolútne však odsudzujeme antisemitské vyjadrenia, ktoré sme v poslednom čase počuli, a rozhodne odsudzujeme všetky nenávistné prejavy a vyhrážky násilím."

archívne video

Protest farmárov, gazdov, poľnohospodárov a roľníkov pred Ministerstvom pôdohospodárstva (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine. Hoci protesty v mnohých univerzitných areáloch prebiehajú pokojne, rastie počet zadržaných účastníkov. Policajti miestami zasahovali aj paprikovým sprejom či tasermi. Uplynulý víkend zadržali 100 osôb v areáli Severovýchodnej univerzity v Bostone, 80 vo Washingtonovej univerzite v St. Louis, 72 v Arizonskej štátnej univerzite a 23 v Indianskej univerzite.

Medzi zadržanými bola aj prezidentská kandidátka

Medzi zadržanými vo Washingtonovej univerzite bola prezidentská kandidátka Strany zelených Jill Steinová, ktorá kritizovala políciu. Jej príslušníci podľa nej použili agresívnu taktiku a vyprovokovali ňou problémy, akým mali zabrániť. Protestujúci na Yaleovej univerzite vytvorili v nedeľu nový tábor. Predošlý pred niekoľkými dňami uzavrela polícia, ktorá zadržala desiatky ľudí a obvinila ich z nepovoleného vstupu do areálu.

Vedenia univerzít sa snažia nájsť najlepšiu reakciu, pričom sa musia rozhodovať medzi potrebou zachovať slobodu prejavu, no zároveň zastaviť provokujúce a miestami násilné antisemitské výzvy protestujúcich, analyzuje AFP. V čase blížiacich sa záverečných skúšok niektoré univerzity uzavreli svoje budovy a požiadali študentov, aby dokončili vyučovanie prostredníctvom internetu. Aktivisti stojaci za protestmi, z ktorých všetci nie sú študentmi, vyzývajú prímerie vo vojne Izraela s hnutím Hamas v Pásme Gazy a žiadajú, aby univerzity prerušili kontakty s Izraelom.

Viac o téme: ProtestZatknutiaUniverzityUSABiely dom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu